Αρχική Οικονομία Τι αλλάζει στους όρους δόμησης για οικόπεδα εκτός σχεδίου - Τροπολογία ΥΠΕΝ

Τι αλλάζει στους όρους δόμησης για οικόπεδα εκτός σχεδίου – Τροπολογία ΥΠΕΝ

Τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 4759/2020 σχετικά με τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπει –μεταξύ άλλων- φέρνει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες το βράδυ στην Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα, «προστίθενται περιπτώσεις στις μεταβατικές ρυθμίσεις του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 προκειμένου ιδίως να αντιμετωπιστούν ερμηνευτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου και κρίθηκε ότι απαιτείται για τη ρύθμισή τους μεταβατική διάταξη», όπως αναφέρεται στη συνοπτική ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης.

Αναλυτικά, οι αριθμητικοί τύποι βάσει των οποίων υπολογίζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για τα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα, αναπροσαρμόζονται ως εξής:

-Στα γήπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 μέτρα.

-Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ. και έως 2000 τ.μ. η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ.

-Σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ. από 100 τ.μ.

Data centers και logistics

Επιπλέον τροποποιούνται οι όροι δόμησης (παρέκκλιση ως προς το ύψος κτιρίου, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης, τις πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου, κατά περίπτωση) συγκεκριμένων κατασκευών και εγκαταστάσεων (εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, Κέντρα Δεδομένων – Data Centers) σε γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Ειδικά για τους όρους δόμησης των Data Centers ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,8, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και ο μέγιστος συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης σε 4,5.

Τέλος οικοδομικών αδειών

Σε άλλο σημείο, η τροπολογία επανακαθορίζει το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ. To τέλος αυτό καθορίζεται σε 5% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού.

Το τέλος αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ΄ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φορολοταρία Ιουνίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν είστε στους τυχερούς που κέρδισαν τα 1.000 ευρώ

Εγινε η κλήρωση της ΑΑΔΕ που χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο του 2021...

Κεραμέως: Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης και κανονικά, τον Σεπτέμβριο

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και...

Ενέκρινε η Ε.Ε. την ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης 21 δισ. ευρώ για την περίοδο ’21-’27

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027 για την Ελλάδα, την πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υπέβαλε το στρατηγικό...

ΣΥΡΙΖΑ: «Τι κρύβει η γαλλική εταιρία που συνεχίζει να μη δηλώνει στο “πόθεν έσχες” ο κ. Μητσοτάκης;»

«Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά δεν δήλωσε στο "πόθεν έσχες" του τη γαλλική εταιρία που κρύβει παράνομα από το 2016» υπογραμμίζει σε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!