Αρχική Οικονομία Την υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών

Την υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών

Tην υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 6 kWp που εκκρεμεί ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με τον σχετικό νόμο να έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η αγορά για τα οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 6 kWp με την υπουργική απόφαση να μην έχει εκδοθεί παρά το γεγονός ότι σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.

Με το νόμο αυτό προβλέπεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργεια. Το metering όπως αλλιώς λέγεται ο συμψηφισμός της παραχθείσας με την καταναλωθείσα ενέργεια που παρέχεται πια από αρκετούς παρόχους κάνει τον καταναλωτή παραγωγό. Με άλλα λόγια μια οικογένεια μπορεί να τοποθετήσει στο σπίτι της ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη το οποίο θα παράγει ρεύμα που θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του σπιτιού σε ρεύμα.

Αυτή η λειτουργία προβλέπει την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από “αυτοπαραγωγούς” για την κάλυψη ιδίων αναγκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το Φ/Β σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Με τη διαδικασία αυτή ο καταναλωτής – πλέον παραγωγός μπορεί να εξοικονομήσει σημαντική μείωση του κόστους για 25 χρόνια και απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος μέσα σε 8 χρόνια, ενώ μπορεί να πουλάει την επιπλέον παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο. Η τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στα 87 €/MWh, δηλαδή στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα.

Το προηγούμενο πρόγραμμα που προέβλεπε συστήματα έως 10 kWp απευθυνόταν, και σε επαγγελματικούς καταναλωτές, έχει εκπνεύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι αν δεν υπάρχουν πρόσθετες καθυστερήσεις τότε το πρόγραμμα πιθανότατα θα βγει μέσα στο φθινόπωρο.

Πρόκειται για μία νέα αγορά που είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα επηρεάσει και την αγορά των ακινήτων. Σύμφωνα με έρευνα σε δέκα μεγάλες βρετανικές πόλεις, η εταιρεία παροχής ενεργειακών λύσεων EffectiveHome.co.uk το metering αυξάνει και την ίδια την αξία του ακινήτου καθώς του εξασφαλίζει αυτάρκεια και μειώνει την ενεργειακή του σπατάλη. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα τα οικιακά φωτοβολταϊκά προσθέτουν στην αξία του σπιτιού περί τα 36.0000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΟΕΕ: Τα 13 βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για τα μνημόνια

Το κόστος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων, τα αποτελέσματα των τριών προγραμμάτων, και οι επιπτώσεις στις δημόσιες επενδύσεις είναι...

Την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υπερψήφισε το ευρωκοινοβούλιο

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και...

Την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υπερψήφισε το ευρωκοινοβούλιο

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και...

Πέτσας : Η Τουρκία ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων

Προσχηματικές χαρακτήρισε τις τελευταίες προσκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!