Αρχική Κοινωνία Την πλάτη γυρίζουν τα νοικοκυριά στο δανεισμό

Την πλάτη γυρίζουν τα νοικοκυριά στο δανεισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2016 η ζήτηση για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από τα νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη και ασθενική σε σχέση με το 2015 στοιχείο που δείχνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Aναιμική παραμένει η ζήτηση των νοικοκυριών για δανειοδότηση από τις τράπεζες. Παρά τις δυσκολίες στα οικονομικά που θα δικαιολογούσαν την πρόθεση για δανειοδότηση αλλά και τις ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για την ζήτηση στεγαστικών δανείων, οι Έλληνες παραμένουν φειδωλοί στις απαιτήσεις τους για δανεισμό και επιλέγουν όταν μπορούν τις συναλλαγές χωρίς δανεισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης της ζήτησης των δανειακών κεφαλαίων από τα νοικοκυριά είναι ότι ενώ στη διάρκεια του 2007 πριν δηλαδή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες γίνονταν αποδέκτες 1.182 αιτήσεων ανά εργάσιμη ημέρα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και περί τις 32.273 αιτήσεις χορήγησης καταναλωτικών δανείων συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών, το 2016 ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια μόλις που έφτασε τις 82 ανά εργάσιμη ημέρα ενώ για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μόλις τις 4.455.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως το γεγονός ότι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 41,8% άφορα στεγαστικά δάνεια και το 55,3% καταναλωτικά και κάρτες. Ωστόσο ως το εννεάμηνο του 2016 οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν συνολικά το ποσό των μη εξυπηρετουμένων δανείων από 108,4 δισ. ευρώ (το πρώτο τρίμηνο του 2016) σε 107,6 δισ. ευρώ την χρονιά που πέρασε ενώ αύξησαν κατά 100.000 τον αριθμό των δανείων που ρύθμισαν.

Ωστόσο ο συνολικός δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Δεκέμβριο του 2016 ήταν στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 61,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε στεγαστικά δάνεια και τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταναλωτικά και τα 94,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια.Τα δάνεια προς νοικοκυριά αποτελούσαν το Δεκέμβριο του 2016 το 44,8% του συνόλου με τα 7 στα 10 να είναι στεγαστικά δάνεια (31,5% του συνόλου).

Πηγή:http://www.ntokoumenta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φραγκίσκη Μελίσσα: Στην Alpha Bank διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση»

Η Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια – Chief Human Resources Officer της Αlpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα μίλησε για κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Αlpha Bank και τις δράσεις που αναπτύσσονται για τη στήριξη του Προσωπικού της...

Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά...

Αναστασία Σακελλαρίου: Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού

Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank,...

Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank Fin Forum 2021

Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!