Αρχική Οικονομία Την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου,  ζητά η Γενική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), διότι, όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνει ρυθμίσεις εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις.

Aναλυτικά η ανακοίνωση από τη ΓΣΕΒΕΕ:

Η πολύ μικρή, μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα δίνει και πάλι τη μάχη της επιβίωσης της σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών και του Α.Ε.Π. Μετά τη λαίλαπα της περιόδου 2010-2018, η πανδημική κρίση που από το Μάρτιο 2020 εξελίσσεται δραματικά απειλεί πλέον την ύπαρξη του 1/3 των επιχειρήσεων.

Γι΄ αυτό, απαιτούνται επειγόντως μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ επανειλημμένα έχει προτείνει. Μεταξύ αυτών, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την αναστολή του πτωχευτικού νόμου (4738/2020), διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις, με τις οποίες διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ριζικά.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας.

Συνεπώς, η μερική αποδοχή της πρότασης μας για αναστολή του πτωχευτικού νόμου με σχετική υπουργική τροπολογία στο ν/σ «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή, μας βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο, η δίμηνη αναστολή που προτείνεται είναι εντελώς ανεπαρκής. Με δεδομένο ότι στην ίδια την Αιτιολογική Έκθεση της υπουργικής τροπολογίας και συγκεκριμένα στη σελ.24 αναφέρεται ότι « …λόγω της έξαρσης της πανδημίας κατέστη ιδιαιτέρως δυσχερής η προσκόμιση εγγράφων από τον πολίτη προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και η επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης του δανείου» και ότι «η παράταση είναι μέτρο εθνικά αναπτυξιακό, καθώς παρέχει στήριξη στους επιχειρηματίες, ώστε αυτοί να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», ερωτάται ποιο από αυτά τα δεδομένα θα έχει βελτιωθεί έως την 1 Μαρτίου 2021, που μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής; Κανένα, βεβαίως. Αντίθετα, επιδείνωση θα έχει υπάρξει. Συνεπώς, η μόνη ρεαλιστική και σύμφωνη με την Οδηγία Ε.Ε. 1023/20.6.2019 ημερομηνία έναρξης είναι καταρχήν η 17 Ιουλίου 2021, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο αίτημα μας για αναστολή του Πτωχευτικού νόμου, που δημοσιοποιήσαμε την …..2020.

Επίσης, θετική κρίνεται η αποδοχή της πρότασης μας για την εξαίρεση των φυσικών προσώπων από την πτωχευτική διαδικασία, αλλά διαφωνούμε με τη μικρή διάρκεια της εξαίρεσης έως την 31.5.2021. Τέλος, για τις λεγόμενες «ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ», στις οποίες όμως υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την τροπολογία προβλέπεται ότι έως την 1. 3. 2021 εφαρμόζεται ο ισχύων Πτωχευτικός Κώδικας (ν.3588/2007) και συνεπώς υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, από 2. 3. 2021 οπότε αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος Πτωχευτικός (ν.4837/2020), δεν θα υπάγονται στο Ειρηνοδικείο αλλά και πάλι στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και από 1.6.2021 οριστικά στο Ειρηνοδικείο.

Πρόκειται περί αμήχανης ρύθμισης μπροστά στο πρόβλημα που έρχεται. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε την οριστική αναστολή του Πτωχευτικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την υπαγωγή των «μικρών» πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο, σύμφωνα με τις προτάσεις μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony Orga­ni­za­tio­nal exper­tise and dili­gence are also appreciated selection for each boy. Ano­ther neces­sary bene­fit depends...

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside Just because your spouse is certainly not suitable...

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!