Αρχική Διάφορα Τζον Ροκφέλερ: Η ζωή του πλουσιότερου ανθρώπου στην ιστορία και οι θεωρίες...

Τζον Ροκφέλερ: Η ζωή του πλουσιότερου ανθρώπου στην ιστορία και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η περιουσία του Τζον Ροκφέλερ το 1937 αντιστοιχούσε στο 1,6% του αμερικανικού ΑΕΠ και σήμερα θα έφθανε στα 331 δισ. δολάρια. Η καταγωγή του, η ιστορία της οικογένειας και το μυστήριο γύρω από το μεγάλο “τζάκι”.

Ο Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1839 και ήταν ένας Αμερικανός βιομήχανος, φιλάνθρωπος, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία.

Γεννημένος στο Ρίτσφορντ της Νέας Υόρκης, ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά και ο μεγαλύτερος γιος του καλλιτέχνη Γουίλιαμ Έιβερι (Μπιλ) Ροκφέλερ και της Ελίζα Ντάβισον. Ο πατέρας του ήταν αγγλικής και γερμανικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του ήταν σκωτο – ιρλανδικής καταγωγής.

ADVERTISING

Με αφορμή τη συμπλήρωση 181 χρόνων από τη γέννηση του Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ το News 24/7 παρουσιάζει την ιστορία του ζάμπλουτου επιχειρηματία, από το ξεκίνημα στην εργατιά ως την κορυφή και την αμύθητη περιουσία, καθώς και το χρονικό μιας “χρυσής” δυναστείας που αριθμεί τέσσερεις γενιές.

Η ΦΤΩΧΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Ο πατέρας του, Μπιλ ήταν αρχικά ξυλοκόπος και στη συνέχεια πλασιέ που πουλούσε διάφορα ματζούνια. Ένας μυστηριώδης άνθρωπος που αγαπούσε τη διασκέδαση, ένας ορκισμένος εχθρός της συμβατικής ηθικής, που είχε επιλέξει να ζει άστατα. Επίσης θεωρούνταν ακόλαστος και με διπλή ζωή, η οποία περιελάμβανε διγαμία.

Από την άλλη, η μητέρα του, Ελίζα, ήταν νοικοκυρά και αφοσιωμένη στη διατήρηση της “σταθερότητας” του σπιτιού, καθώς ο Μπιλ έλειπε συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η Ελίζα συνήθισε να λέει συχνά στο γιο της ότι “η σπατάλη δημιουργεί απεγνωσμένη επιθυμία”.

Ο Τζον έκανε το μερίδιό του από τις τακτικές δουλειές του σπιτιού και κέρδιζε επιπλέον χρήματα ταϊζοντας γαλοπούλες, πουλώντας πατάτες και γλυκά και τελικά δανείζοντας μικρά ποσά στους γείτονες. Ακολούθησε τις συμβουλές του πατέρα του να “εμπορεύεται πιάτα για πιατέλες” και πάντα να παίρνει το καλύτερο μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Έπειτα, ο Τζον εργάστηκε ως λογιστής σε μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 1863, σε ηλικία μόλις 24 ετών ίδρυσε το πρώτο διυλιστήριο πετρελαίου στο Κλίβελαντ και το 1870 ίδρυσε την Standard Oil Company.

Σταδιακά η εταιρία του απέκτησε τον έλεγχο όλων των διυλιστηρίων του Πίτσμπεργκ, της Φιλαδέλφειας και της Βαλτιμόρης, έχοντας στα ταμεία της σε ρευστό περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς όπως τις μεταφορές, την σιδηρουργία, μεταλλουργία κ.α.

Μέχρι το 1882 είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία από τις πιο πετυχημένες εταιρίες του κόσμου. Οι μέτοχοί της όμως ξεκίνησαν δικαστική διαμάχη, μαζί του και αφού κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις του 1882 και 1887, τον ανάγκασαν να διαλύσει την Standard Oil.

Γρήγορα όμως ο Τζον κατάφερε να προσαρμοστεί στους αντιμονοπωλιακούς νόμους και να διατηρήσει στο ακέραιο την περιουσία του. Η άνοδος στην προεδρία των Η.Π.Α. του Θεόδωρου Ρούζβελτ συνέβαλε αποφασιστικά στο τέλος της αυτοκρατορίας του. Ύστερα από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε, τον Μάιο του 1911, τη διάλυση της εταιρείας σε μικρότερες, οι οποίες θα έπρεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη.

Το 1913 αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις του και ίδρυσε, με αρχικό κεφάλαιο 100 εκατομμύρια δολάρια, το ίδρυμα Ροκφέλερ (Rockfeller Foundation) με στόχο “την προαγωγή της ευημερίας της ανθρωπότητας στον πλανήτη”. Επίσης είχε ιδρύσει το 1880 το κολλέγιο Σπέλμαν στην Ατλάντα ενώ ήταν μεγάλος χορηγός του πανεπιστήμιου του Σικάγο. Σήμερα το ίδρυμα Ροκφέλερ είναι ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο με περιουσία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ο Ροκφέλερ κατά τη διάρκεια της ζωής είχε δεχτεί έντονη κριτική για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ώστε να επιτύχει τους στόχους του. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον κατηγορούσαν για υπερβολικά σκληρή μεταχείριση προς τους χιλιάδες εργαζομένους του. Η μεγαλύτερη επικριτής του ήταν η δημοσιογράφος Ίντα Τάρμπελ, η οποία κατάφερε με μια σειρά άρθρων να αποκαλύψει το μέχρι τότε κρυφό πρόσωπό του.

Ο Τζον Ροκφέλερ δεν απάντησε ποτέ στις κατηγορίες της, απλώς φρόντιζε πάντα να λέει: “Αν πατήσω πάνω σε αυτό το σκουλήκι, θα τραβήξω απλώς την προσοχή του. Αν το αγνοήσω, θα εξαφανιστεί”.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Ροκφέλερ απέφευγε σε όλη του τη ζωή τις δημόσιες εμφανίσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από το πρόσωπο του. Γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως τσιγκούνης, αντικοινωνικός και μυστικοπαθής. Παρ’ όλ’ αυτά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, υπέφερε από σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Στα μέσα της ζωής του έπασχε από κατάθλιψη, ενώ αργότερα έχασε το μεγαλύτερο μέρος των τριχών του σώματος του λόγω αλωπεκίας. Φορούσε περουκίνια μέχρι να φύγει από τη ζωή.

Απεβίωσε στις 23 Μαΐου του 1937 στη Φλόριντα. Ήταν παντρεμένος με την Λόρα Σελέστια Σπέλμαν και είχαν πέντε παιδιά από τα οποία κυρίως διακρίθηκε ο Τζον Ντάβισον τζούνιορ. Ο μετέπειτα κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Νέλσον Άντριτς Ροκφέλερ ήταν εγγονός του.

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΚΦΕΛΕΡ

Η δυναστεία των Ροκφέλερ είχε μόλις ξεκινήσει. Οι Ροκφέλερς ζούσαν πάντα σε επαύλεις, είχαν πάντα μαζί τους δεκάδες σωματοφύλακες και ήταν φιλάνθρωποι, καθώς φιλανθρωπία σημαίνει και υψηλές φοροαπαλλαγές.

Από την αρχή, ο πλούτος της οικογένειας ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανδρών μελών της δυναστείας, μέσω του οικογενειακού γραφείου. Παρά τις δυναμικές συζύγους που είχαν επιρροή στις αποφάσεις των συζύγων τους – όπως η Άμπυ Ροκφέλερ, σύζυγος του Τζον Ροκφέλερ Τζούνιορ. – σε όλες τις περιπτώσεις έλαβαν μόνο επιδόματα και δεν είχαν ποτέ ούτε μερική ευθύνη για τις αποφάσεις.

Η διαχείριση της περιουσίας σήμερα ανήκει σε επαγγελματίες διαχειριστές των χρημάτων που επιβλέπουν την κύρια εταιρεία, την Rockefeller Financial Services, η οποία ελέγχει όλες τις επενδύσεις της οικογένειας, τώρα που το Rockefeller Center δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια. Ο παρών πρόεδρος είναι ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ Τζούνιορ.

Μπορεί η οικογένεια Ροκφέλερ να διατηρεί μια τεράστια περιουσία, αλλά πολλά μέλη της είχαν άδοξο τέλος, ενώ άλλα βρέθηκαν μπλεγμένα σε “περίεργες” υποθέσεις…

Μέλη της δυναστείας των Ροκφέλερ
Μέλη της δυναστείας των Ροκφέλερ  TWITTER @KEVINN174

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Νέλσον Άλντριχ Ροκφέλερ

Αρχικά ο Νέλσον Άλντριχ Ροκφέλερ, εγγονός του Τζον διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (1974 – 1977) και κυβερνήτης της Νέας Υόρκης (1959 – 1973).

Ως εγγονός Ροκφέλερ, διάδοχος μιας τεραστιας περιουσίας και γαμπρός γερουσιαστή, ήταν σχεδόν αναμενόμενο να φτάσει ψηλά -κατά πολλούς- χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα…

Νέλσον Άλντριχ Ροκφέλερ
Νέλσον Άλντριχ Ροκφέλερ  TWITTER @JEFFREYGUTERMAN

Ο Μάικλ Ροκφέλερ και οι ιθαγενείς

Στις 19 Νοεμβρίου του 1961, ο γιος και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας των Νεοϋορκέζων Ροκφέλερ, Μάικλ, κρεμόταν από ένα αναποδογυρισμένο καταμαράν στα ανοιχτά της Νέας Γουινέας.. Τι συνέβη; Ο 23χρονος Μάικλ Ροκφέλερ ταξίδεψε στη Νέα Γουινέα το 1961 για να μελετήσει τους ιθαγενείς και να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο καιρός χειροτέρευε και το καταμαράν ανετράπη.

Μια ομάδα 50 ανδρών από τη φυλή Οτστζανέπ παρατήρησαν ότι ένας λευκός άντρας βρίσκονταν στο νερό. Η συγκεκριμένη φυλή είχε δεχτεί επίθεση από λευκούς, πριν από τέσσερα χρόνια και είχε χάσει πέντε σημαντικούς αρχηγούς της.

Σύμφωνα με τα ήθη τους έπρεπε να πάρουν εκδίκηση. Τον έβγαλαν στην επιφάνεια και αμέσως τον τραυμάτισαν στα πλευρά με ένα δόρυ. Ο Ροκφέλερ δεν πέθανε, όμως μερικές ώρες αργότερα τον μετέφεραν σε μια σπηλιά και τον σκότωσαν σύμφωνα με τελετουργία. Οι ιθαγενείς της Νέας Γουινέας συνήθιζαν να κανιβαλίζουν τους εχθρούς τους και να χρησιμοποιούν το σκελετό του νεκρού για να φτιάξουν μαχαίρια και δόρατα.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον πρεσβύτερο της οικογένειας Ροκφέλερ είναι αμέτρητες, δεδομένης της επιρροής που ασκούσε στη διεθνή γεωπολιτική και οικονομική σκηνή. Η οικογένεια Ροκφέλερ άλλωστε παρέχει μεγάλο μέρος των κονδυλίων που χρειάζεται η Αμερική (σε πανεπιστήμια, θρησκευτικές οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης κ.α.), επομένως γίνεται εύκολα κατανοητό το μέγεθος της επιρροής της.

Πολλές τον θέλουν να συμμετέχει σε μυστικές οργανώσεις που κρύβονται πίσω από μεγάλα γεγονότα της ιστορίας. Άλλες μιλούν για την κατάσταση της υγείας του και αλλόκοτες ιατρικές επεμβάσεις, ενώ δε λείπουν και τα σενάρια που θεωρούν ότι ο Ροκφέλερ ήταν ερπετοειδής και μπορούσε να αλλάζει μορφές.

FILE - In this May 15, 2007, file photo, David Rockefeller participates in the C40 Large Cities Climate Summit in New York. The billionaire philanthropist who was the last of his generation in the famously philanthropic Rockefeller family died Monday, March 20, 2017, according to a family spokesman. He was 101 years old. (AP Photo/Richard Drew, File)
FILE – In this May 15, 2007, file photo, David Rockefeller participates in the C40 Large Cities Climate Summit in New York. The billionaire philanthropist who was the last of his generation in the famously philanthropic Rockefeller family died Monday, March 20, 2017, according to a family spokesman. He was 101 years old. (AP Photo/Richard Drew, File)  AP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός: 3.279 νέα κρούσματα και 38 θάνατοι – Στους 351 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.279 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 38 θάνατοι. Παράλληλα, σε 351 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις...

Hallar pareja desprovisto irse de morada se ha vuelto mas sencillo Conozca las opciones

Hallar pareja desprovisto irse de morada se ha vuelto mas sencillo Conozca las opciones No seria un secreto que buscar pareja en el presente...

ΚΚΕ: Τα επιστημονικά δεδομένα του κ. Τσιόδρα αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης

«Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ενός σοβαρού, πειστικού κι αποτελεσματικού...

ΚΚΕ: Τα επιστημονικά δεδομένα του κ. Τσιόδρα αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης

«Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ενός σοβαρού, πειστικού κι αποτελεσματικού...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!