Αρχική Οικονομία Τζεντιλόνι στο Συνέδριο του ΙΟΒΕ - Σημαντική πρόοδος για την ελληνική οικονομία

Τζεντιλόνι στο Συνέδριο του ΙΟΒΕ – Σημαντική πρόοδος για την ελληνική οικονομία

Στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους από το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ με θέμα «Η Ελλάδα και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ».

Σε διαδικτυακό πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και συντονιστή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο συνέδριο τον Ιούλιο του 2020, «η εικόνα για την για την ευρωζώνη και την υφήλιο ήταν πολύ διαφορετική. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτό το διάστημα» είπε, σημειώνοντας ότι η οικονομία είχε συρρικνωθεί σε διψήφιο ποσοστό και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχε ακόμη εγκριθεί.

Η εικόνα σήμερα για την ευρωζώνη μετά και από τις ενέργειες που έγιναν, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και από τα κράτη – μέλη και χάρη στην επέκταση των εμβολιασμών, είναι εντελώς διαφορετική, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Είπε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στον τρόπο χειρισμού των προγραμμάτων στήριξης, καθώς δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από τον κίνδυνο ώστε να μην ακυρωθεί η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι μετά από τα χρόνια της κρίσης, η χώρα κατορθώνει να κινηθεί σε καλή πορεία, με την ανεργία – παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα – να έχει μειωθεί σημαντικά.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε επίσης για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που κατέθεσαν το σχέδιο για τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Επεσήμανε ακόμη, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει όλα τα εχέγγυα, ώστε όχι μόνο να στηρίξει, αλλά και να ωθήσει ακόμη υψηλότερα την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ προσέθεσε ότι όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιστρέψει σε ισχύ, δεν θα πρέπει αυτό να μεταφραστεί σε «επιθετική» περικοπή των δημόσιων επενδύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι επενδύσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο του «Ελληνικού».

Έχουμε καθήκον να αποδείξουμε στη νέα γενιά που έχει ζήσει δύο κρίσεις, ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι διαφορετική και μπορεί να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον είπε ο κ. Τζεντιλόνι.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι η Ευρώπη αντέδρασε στην κρίση της πανδημίας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης. Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κράτη, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενώ ενεργοποιήθηκε το NextGeneration EU.

O υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι ταχύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Οι προσπάθειες όπως για να διασφαλιστεί μια δυνατότερη και βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να συνεχιστούν πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης απέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συντονισμένες πολιτικές μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως πάντα, θα συμβάλει στο ευρωπαϊκό διάλογο και συζήτηση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, επισημαίνοντας ότι στηρίζει την πρόσφατη θέση του πρόεδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης. Σημασία έχει επίσης η συνέχιση μιας δημοσιονομικής στήριξης και η κατάλληλη προετοιμασία μιας ομαλής, σταδιακής προσγείωσης σε δημοσιονομικούς κανόνες και πειθαρχία.

Ο υπουργός έδωσε επίσης έμφαση σε ένα ακόμη κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο: στην περαιτέρω πρόοδο, στην επιτυχή διαχείριση της φτώχειας και των ανισοτήτων, με πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εθνική Ασφαλιστική: Iσχυρή κερδοφορία και το 3ο τρίμηνο – Aύξηση σε κέρδη και ασφάλιστρα στο 9μηνο

Η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία και το 3ο τρίμηνο του 2021, σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 9μηνο του 2021 ανήλθαν σε €83,9 εκατ. έναντι €53,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη, ανήλθαν σε €63,1 εκατ., έναντι €42,6 εκατ. το 9μηνο του 2020. H συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, για το 9μηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,0

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19. Η νέα παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και ήδη κρούσματά της εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. «Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρ

Εξαπλώνεται η παραλλαγή «Όμικρον»: Κρούσματα σε πολλές χώρες-Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται...

Εθνική Τράπεζα: Νέα εθελουσία έξοδος προσωπικού με bonus έως 180.000 ευρώ

H διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού και κατ’ επέκταση στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της ΕΤΕ που θα ενταχθουν στο πρόγραμμα από σήμερα και έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν λαμβάνειν εκτός από αποζημίωση και bonus έως και 180.000 ευρώ, αλλά και μία σειρά από προνόμια, όπως παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατήρηση των όρων που αφορούν σε δανειακές συμβάσεις, καθώς

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!