Αρχική Κοινωνία "Τεχνικά" εμπόδια δημιουργούν οι δανειστές στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

“Τεχνικά” εμπόδια δημιουργούν οι δανειστές στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Μπορεί η κυβέρνηση να δρομολογεί τα πρώτα βήματα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ωστόσο ένας όρος των δανειστών αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα για να μπορούν οι όροι των συμβάσεων (πχ το ύψος του μισθού) να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδειχθεί η αντιπροσωπευτικότητα του 51% είναι οι εργοδοτικοί φορείς να υποβάλλουν τα στοιχεία με το μητρώο των μελών τους.

Η υποβολή των μητρώων αποτελεί «αγκάθι» για τη διαδικασία καθώς οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις ακόμη κι αν δε το λένε ευθέως, θέλουν να αποφύγουν να εκθέσουν τα μέλη τους, υποβάλλοντας τα μητρώα. Στην πράξη, αν οι εργοδοτικοί φορείς δεν καταθέσουν τα μητρώα τους, η σχετική εγκύκλιος ορίζει κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατή η επέκταση των συμβάσεων.

Πρακτική δυσκολία

Κάποιοι από τους εργοδοτικούς φορείς υποστηρίζουν ότι είναι πρακτικά δύσκολο να καταθέσουν τα μητρώα τους καθώς τα μέλη τους είναι ομοσπονδίες και σύλλογοι που έχουν μέλη φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρίες. Επιπλέον επικαλούνται την προστασία των προσωπικών δεδομένων για να μην υποβάλλουν τα στοιχεία. Στην ουσία ανησυχούν πως ο έλεγχος θα δείξει ότι δε συγκεντρώνουν το 51% με αποτέλεσμα η ισχύς τους να αποδυναμωθεί. Επιπλέον φοβούνται ότι τα μέλη τους θα αρχίσουν να φυλλοροούν για να μην υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τους όρους των συμβάσεων.

Επίσης οι εργοδότες ζητούν οι επεκτάσεις να αφορούν συμβάσεις που θα υπογραφούν από δω και πέρα, ενώ επιμένουν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία επέκτασης οι διαιτητικές αποφάσεις. Οι σημαντικότερες διαιτητικές αποφάσεις που αναμένονται αφορούν τις συμβάσεις στον επισιτισμό και τη βιομηχανία ζαχαρωδών.

Το υπουργείο εργασίας θα ασκήσει πιέσεις σε φιλικές οργανώσεις να μπουν εμπροσθοφυλακή για μην αποδειχθεί «πουκάμισο αδειανό» η σημαία της επαναφοράς των συμβάσεων. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ελπίζουν ότι ο σκόπελος θα ξεπεραστεί αν οι συμβάσεις υπογράφονται από τις τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) των οποίων δεν αμφισβητείται η αντιπροσωπευτικότητα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική εγκύκλιος, κάτι δύσκολο υπό το άγρυπνο μάτι των δανειστών.

Τα βήματα της διαδικασίας

Η διαδικασία προβλέπει τα εξής βήματα:

Η επιβεβαίωση της αντιπροσωπευτικότητας θα γίνει μέσω του συστήματος Εργάνη ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα αναλάβει το ρόλο της έγκρισης των στοιχείων που θα λάβει από το «Εργάνη», έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική επικύρωση. Συγκεκριμένα προβλέπεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ( ΑΣΕ) , ίσως και τις επόμενες ημέρες, το οποίο θα καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει συμβάσεις να καταθέσουν στο ΣΕΠΕ το μητρώο των μελών τους. Ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ θα ταυτοποιήσει τα στοιχεία από τα μητρώα και την Εργάνη για να διαπιστώσει αν η συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο. Εν συνεχεία το ΑΣΕ θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά προκειμένου να σφραγίσει με την γνωμοδότησή του τις κλαδικές οι οποίες θα κηρυχθούν υποχρεωτικές. Η διαδικασία θα κλειδώσει με την υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα δώσει το πράσινο φως για την επέκταση των συμβάσεων.

Το υπουργείο πάντως εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις θα κηρυχτούν υποχρεωτικές στο σύνολο του κλάδου. Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες, τα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα ναυτικά πρακτορεία, τα ποντοπόρα πλοία και τα μεταλλεία. Οι εν λόγω συνολικά 25 κλάδοι έχουν εν ενεργεία συμβάσεις εργασίας και καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευσης οι όροι των συμβάσεων ίσχυαν μόνο για όσους εργαζόμενους προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο συνδικαλιστικό τους φορέα. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες πολλοί εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων δεν αποκλείεται να δουν αυξήσεις μισθών.

Υπενθυμίζουμε ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, που βρισκόταν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα στην αιχμή της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης θα εξαγγελθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον CEO της TUI – Αναμένεται διπλασιασμός αφίξεων τουριστών το 2022

Τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022»

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια π

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Προτάσεις για «ριζοσπαστικές» αλλαγές, όπως χαρακτηρίζονται, κατέθεσε και η Επιτροπή Καταστατικού, που αποτελείται από στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Στόχος του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σ

Κορωνοϊός: 20.107 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 683 οι διασωληνωμένοι

Σε 20.107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς. Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Κ. Κόλλιας (ΟΕΕ): Ο νέος αναπτυξιακός απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει τον κύκλο των προς ένταξη έργων

Το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο κινείται σε θετική κατεύθυνση, επιχειρεί να καταστήσει φιλικότερο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!