Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης και αυτό δεν µπορεί παρά να περνά µέσα και από τη διεύρυνση της Ε.Ε., τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου µετά τη λήξη της τετραµερούς Συνόδου Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουµανίας στο Βελιγράδι.
Όπως είπε, η τετραµερής συνεργασία έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως µια περιοχή η οποία µπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως µια περιοχή «δεύτερης διαλογής», όπου η Ευρώπη θα την αντιµετωπίζει µε συµπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. Παράλληλα, άφησε και σαφή αιχµή περί της υποχρέωσης σεβασµού στα δικαιώµατα των µειονοτήτων και στο διεθνές δίκαιο από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, στέλνοντας µήνυµα στην Αλβανία.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών συζητήθηκε το ενδεχόµενο κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουµανίας για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2028 ή του Παγκόσµιου Κυπέλλου του 2030, η διοργάνωση των οποίων, όπως υπογράµµισε, θα έχει µεγάλη συµβολική σηµασία, προβάλλοντας τα Βαλκάνια ως θετικό παράδειγµα στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού και του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συστήνεται µια επιτροπή αποτελούµενη από 16 άτοµα (4 από κάθε χώρα) που θα ετοιµάσει όλα τα σχετικά µε τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «µπορούµε να πετύχουµε σε αυτή τη διεκδίκηση και µια από τις δύο διοργανώσεις να την κερδίσουµε».
«Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά ένας ωραίος στόχος και θα βάλουµε όλες µας τις δυνάµεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν µε θετικό τρόπο» πρόσθεσε. Στη διάρκεια των συνοµιλιών, σύµφωνα µε τον κ. Τσίπρα, συζητήθηκαν σηµαντικά projects υποδοµών διασυνδεσιµότητας και οικονοµικής συνεργασίας, στα πεδία των σιδηροδροµικών και οδικών µεταφορών, της ενέργειας και των υποδοµών.