Αρχική Κοινωνία Τελεσίγραφο 30 ημερών από την ΑΑΔΕ: «Ή δηλώνεις ή πληρώνεις» για όσους...

Τελεσίγραφο 30 ημερών από την ΑΑΔΕ: «Ή δηλώνεις ή πληρώνεις» για όσους ξέχασαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους

Φόρους «κατ’ εκτίμησιν» στέλνει η εφορία – Πότε σβήνει και πότε επιστρέφει τα πρόστιμα

«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο της ΑΑΔΕ για επιβολή φόρων «εξ αποστάσεως» και χωρίς καν να υπάρχει φορολογική δήλωση του φορολογουμένου. Όπως αποκάλυψε το business stories, για πρώτη φορά στα χρονικά η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει πράξεις επιβολής «εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος» για όσους αμέλησαν το 2015 να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2014.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πάνω από 60.000 φορολογούμενοι αμελούν να υποβάλουν δήλωση. Άλλοι και δικαιολογημένα ενδεχομένως (συγγενείς εκλιπόντων πχ), άλλοι επίτηδες όμως για να μη πληρώσουν φόρους εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος ή φόρο πολυτελείας στο β΄εξάμηνο κάθε έτους.

Όχι τυχαία ίσως, και εφέτος ακόμα, μέσα σε δύο μήνες μετά τη λήξη της διορίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019, έχουν υποβληθεί ακόμη 43.374 δηλώσεις Ε1 και 35.000 δηλώσεις ενοικίων Ε2, καθώς και 13.000 δηλώσεις Ε3 από ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικά το 2015 ήταν μια χρονιά έξαρσης του κινήματος «Δεν πληρώνω την Εφορία». Ο λογαριασμός όμως έρχεται έστω και με 5 έτη καθυστέρησης. Και πάνω που ίσως κάποιοι πίστεψαν ότι «ξέφυγαν» λόγω επέλευσης παραγραφής –όπως επί σειρά ετών γινόταν την 31ηΔεκεμβρίου κάθε έτους- η Εφορία «κτυπά» με email, εξήντα μέρες μόλις πριν εκπνεύσει το δικαίωμα του Κράτους να ελέγξει όσους δεν υπέβαλαν δήλωση φόρου εισοδήματος το 2015.

Ακόμα και χωρίς να υπάρχει δήλωση όμως, πάνω από 60.000 νοικοκυριά έχουν ήδη στοχοποιηθεί και λαμβάνουν τις ημέρες αυτές ηλεκτρονικό μήνυμα στη θυρίδα τους στο MyTaxisnet. Οι “ξεχασιάρηδες” ή και οι κάπως “πονηροί”, ενημερώνονται ότι εντοπίστηκαν μετά από διασταύρωση. Ακόμα χειρότερα για αυτούς, η Εφορία τούς ανακοινώνει ότι έχει εκδώσει ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα και τους επέβαλε και … φόρον κατ’ εκτίμησιν, όπως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ.

Τι πληρώνουν, τι γλιτώνουν

Άμεσα μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση, πρέπει όλοι να πληρώσουν τον φόρο που ο Έφορος επέβαλε από το γραφείο του. Αλλιώς πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να υποβάλουν προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Αν, για παράδειγμα, αποδείξουν ότι έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση του 2015 (για εισοδήματα 2014) έστω και εκπρόθεσμα ή χειρόγραφα, πρέπει να σπεύσουν να ζητήσουν τη διαγραφή φόρων και προστίμων που αναρτά η ΑΑΔΕ, αλλιώς θα μπλέξουν με χρέη και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Μέχρι τέλος του χρόνου όμως, όσοι δεν γλίτωσαν τελικά τον φόρο, μπορούν να σπεύσουν να προλάβουν να τον μειώσουν, αν αισθάνονται ότι τους ήρθε βαρύ και «φουσκωμένο» το ειδοποιητήριο πληρωμής.

Και εκεί που ίσως ήλπιζαν να περάσουν γρήγορα οι τελευταίες 50-60 μέρες για παραγραφή λόγω 5ετίας, τώρα οι ίδιοι ίσως χρειαστεί να βιαστούν για να προλάβουν να μην παραγραφεί το δικό τους δικαίωμα να καταθέσουν εκπρόθεσμη δήλωση Ε1 για να ακυρώσουν την πράξη επιβολής του εκτιμώμενου φόρου.

Με απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ (Α.1229/2020):

* Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

* Άμεσα τότε, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει

* Αυτοδικαίως, εκδίδεται άμεσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση την υποβληθείσα δήλωση και βεβαιώνονται.

* Αν με βάση τη δήλωση προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής φόρου, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο (με την επιφύλαξη για τυχόν συμωηφισμούς οφειλών).

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης του φορολογούμενου με την ως άνω διαδικασία λήγει 31/12/2020 (λόγω συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής) και επιβάλλονται οι κυρώσεις περί εκπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ. 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace ...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional The Work: Orly...

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic.

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic. Latest summertime, videos went widespread demonstrating a man asking a...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional The Knowledge: ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!