Αρχική Πολιτική Τα fake news και η «μαύρη προπαγάνδα» της Ν.Δ. για τις συντάξεις

Τα fake news και η «μαύρη προπαγάνδα» της Ν.Δ. για τις συντάξεις

Είναι πρόκληση για τους εκατομμύρια συνταξιούχους που έχουν βιώσει όλη αυτή την καταστροφή, οι “σφαγείς των συντάξεων” να υποδύονται τους αθώους επιχειρώντας να αλλοιώσουν με fake news την πραγματικότητα

Την τελευταία εβδομάδα τα mail των συντακτών του υπουργείου Εργασίας βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από (νέα) στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας και του αρμόδιου τομεάρχη Γιάννη Βρούτση, τα οποία είναι “αποκαλυπτικά” της σφαγής που έχει συντελεστεί στις συντάξεις την τελευταία τριετία…

Σε μια νέα βερσιόν του Μοσχάτου ο αριθμός των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2015 φτάνει τις 21 και -σύμφωνα με το mail- θα φτάσουν τις 22 με αυτή που έρχεται το 2019 και αφορά τη λεγόμενη “προσωπική διαφορά”.

Είναι κατανοητό ότι το επιτελείο της Ν.Δ. και ο αρμόδιος τομεάρχης (και πρώην υπουργός Εργασίας) επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα απόγνωσης εκμεταλλευόμενος την πραγματική ανησυχία που υπάρχει σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους για το τι τελικά θα γίνει με τη λεγόμενη “προσωπική διαφορά” που θα πρέπει να περικοπεί από την 1.1.2019 σε ποσοστό έως 18% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (σ.σ.: αφορά λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των συνταξιούχων, όχι όλους). Ωστόσο το θέμα των μειώσεων του 2019 έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η εύλογη ανησυχία αφορά τις τυχόν νέες απώλειες που θα προστεθούν σε όσες έχουν προηγηθεί.

Η “μαύρη προπαγάνδα”

Όμως ακριβώς επειδή βρισκόμαστε λίγο πριν από την έξοδο, είναι σαφές ότι ούτε κρυφές μειώσεις υπάρχουν ούτε κάποιος είναι ανίδεος για τα όσα έχουν συμβεί. Και είναι πρόκληση για τους εκατομμύρια συνταξιούχους που έχουν βιώσει όλη αυτή την καταστροφή, οι “σφαγείς των συντάξεων” να υποδύονται τους αθώους επιχειρώντας να αλλοιώσουν με fake news την πραγματικότητα. Και εν τέλει είναι “μαύρη προπαγάνδα” να μιλάς για 21 μειώσεις μετά το 2015 και ποσοστιαία 40% για τις κύριες συντάξεις.

Ιδού ένα μέρος της επιχειρηματολογίας της Νέας Δημοκρατίας: “Η οριζόντια μείωση των συντάξεων που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει από τις αρχές του νέου έτους θα είναι η 22η περικοπή σε διάρκεια 3,5 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία, οι μέχρι στιγμής απώλειες από τις 21 περικοπές έχουν κοστίσει απώλεια εισοδήματος που υπερβαίνει τα 10 δισ. Οι μειώσεις oδήγησαν σε περικοπή των κύριων συντάξεων από 35% έως 40% και τις επικουρικές κατά 44% σε σχέση με το 2014…”.

Πόσο πραγματικά έχασε ένας συνταξιούχος

Ας δούμε όμως συνολικά πώς έχει η πραγματικότητα, την οποία προσπαθεί να αντικαταστήσει με χοντροκομμένα ψέματα η Νέα Δημοκρατία:

Μια απλή ανάγνωση του πίνακα αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πόσες και ποιες μειώσεις έγιναν τις δύο επίμαχες περιόδους: μεταξύ 2010 – 2015 και από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο η σύνταξη που παίρνει κάποιος δεν είναι μόνο στατιστικές και πίνακες, ακόμα και αν αυτοί λένε την αλήθεια. Είναι τι τελικά αφαιρέθηκε από την τσέπη του συνταξιούχου και τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για να διαπιστώσουμε α) τι έχασε ένας συνταξιούχος των 1.800 ευρώ μεικτά από την κύρια σύνταξη την περίοδο 2010 – 2015 και τι μετά το 2015, β) αντίστοιχα τι έχασε ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ και γ) τι έχασε ένας συνταξιούχος στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μετά το 2015.

Πρώτο Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 1.800 ευρώ μεικτά κύρια σύνταξη το 2009 έπεσε στα 1.252 ευρώ (-30,4%) και επιπλέον έχασε 2 συντάξεις (έχανε 3.600 ευρώ κάθε χρόνο λόγω κατάργησης των δώρων, 13ης και 14ης σύνταξης). Με άλλα λόγια ο συνταξιούχος έχασε 548 ευρώ.

Αντίθετα ο ίδιος συνταξιούχος την περίοδο 2015-2018 έχασε μόλις 0,6% (στα 1. 245 ευρώ) λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθενείας από 4% σε 6%, που όμως επιβλήθηκε στο καταβαλλόμενο ποσό. Ο ίδιος συνταξιούχος, μετά το 2015 έχασε άλλα 7 ευρώ.

Δεύτερο παράδειγμα: Συνταξιούχος με 1.000 ευρώ μεικτά κύρια σύνταξη το 2009 έπεσε στα 910 ευρώ (-9%) και επιπλέον έχασε 2 συντάξεις (έχανε 2.000 ευρώ κάθε χρόνο λόγω κατάργησης των δώρων, 13ης και 14ης σύνταξης). Επομένως την επίμαχη περίοδο έχασε 90 ευρώ από τη σύνταξή του.

Αντίθετα η σύνταξη την περίοδο 2015-2018 έχασε μόλις 1,8% (στα 893 ευρώ) λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθενείας από 4% σε 6% που όμως επιβλήθηκε στο καταβαλλόμενο ποσό. Δηλαδή μετά το 2015 έχασε άλλα 7 ευρώ.

Τρίτο παράδειγμα: Συνταξιούχος το 2015 που είχε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ μεικτά και λάμβανε επικουρική σύνταξη 350 ευρώ είχε μείωση της επικουρικής (μετά τον επανυπολογισμό) 45% και η επικουρική του σύνταξη περιορίστηκε στα 170 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε χαμηλότερα ποσά επικουρικής σύνταξης (που ήταν και η συντριπτική πλειονότητα) η μείωση ήταν πολύ μικρότερη (μέσος όρος 15%) και οι απώλειες από 30 έως 70 ευρώ.

Επομένως ένας συνταξιούχος με απολαβές άνω των 1.300 ευρώ μεικτά έχασε μετά το 2015 το 0,6% από την κύρια σύνταξη και κατά μέσον όρο το 15% από την επικουρική του, αν αυτή ήταν μικρότερη των 300 ευρώ.

Μείον 45 δισ. σε μια πενταετία

Πόσες ήταν συνολικά οι απώλειες τις δύο επίμαχες περιόδους;

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, οι μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2010- 2014. Αντίθετα κατά την περίοδο 2015-2018 οι μειώσεις που έχουν γίνει στις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων (εισφορά ασθενείας και πλαφόν).

Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αποτράπηκαν περικοπές έως 57%, τις οποίες θα επέφερε σε όλες τις επικουρικές συντάξεις η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την οποία είχε νομοθετήσει και θα εφάρμοζε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Στις επικουρικές επιβλήθηκε εισφορά ασθενείας, ενώ όσες περικοπές έγιναν αφορούσαν το 10% του συνολικού αριθμού συνταξιούχων της χώρας με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά.

“Ξαφνικός θάνατος” για το ΕΚΑΣ με το mail Χαρδούβελη

Μια τελευταία επιχειρηματολογία αφορά το ΕΚΑΣ, που παύει οριστικά στο τέλος του 2019.

Όπως είναι γνωστό, αποτελούσε ήδη ανειλημμένη δέσμευση με το “mail Χαρδούβελη” η κατάργησή του. Επίσης ο πρώτος μνημονιακός νόμος 3863/2010 ήταν αυτός που προέβλεψε (άρθρο 39) τον «λογιστικό διαχωρισμό του προνοιακού τμήματος της σύνταξης» και χαρακτήρισε ρητά το ΕΚΑΣ «προνοιακή παροχή». Με απλά λόγια το έκοβε μια κι έξω!

Με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 ξεκίνησε η σταδιακή κατάργησή του Ν. 4336/15 -κάτι που ψήφισαν φυσικά και όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- διατηρήθηκε δηλαδή η μειωμένη καταβολή του για μια πενταετία. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2017 αρκετοί πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έχουν τη δυνατότητα αντισταθμιστικών παροχών, όπως αυτές δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σταϊκούρας: Δίμηνη παράταση στην μεταβίβαση ακινήτων-Παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Δίμηνη παράταση στην προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, καθώς και παράταση ενός μηνός για την ένταξη στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα με το αδιαχώρητο σε εφορίες και συμβολαιογραφεία για τις εκκρεμούσες αιτήσεις μεταβιβάσεων, είπε ότι «έχουμε γρήγορα ανακλαστικά». Και πρόσ

Οι Κυκλάδες θάφτηκαν στο χιόνι – Στα λευκά Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα των νησιών του Αιγαίου, καθώς το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε όμορφα, ασυνήθιστα τοπία. Φαίνεται πως η κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεκίνησε την επέλαση της με εκπλήξεις, καθώς εκτός από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επισκέφτηκε και τα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων. Πλέον το τοπίο σε Σύρο, Τήνο, Νάξο, Αμοργό και Μύκονο είναι κατάλευκο με τα λευκά σπιτάκια να ξεχωρίζουν μετά βίας από το χιονισμένο τοπίο.

Νάξος – Χιόνι μέχρι την Απείρανθο

Στη Νάξο το πρώτο χιόνι έπεσε χθες γύ

Παπάζογλου (ΕΥ Ελλάδας): Οι τρεις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας το 2022

Τον επόμενο δύσκολο αντίπαλο για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομία αποτελούν οι πληθωριστικές πιέσεις. «Το εάν θα αποδειχθούν παροδικές ή θα εξελιχθούν σε ένα πιο μόνιμο φαινόμενο, είναι το ερώτημα που απασχολεί σήμερα, όχι μόνο τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες» αναφέρει μιλώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος, EY Ελλάδος. Προσθέτει επίσης, ότι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας πυροδοτήθηκε κυρίως από συγκυριακούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο

Χρ. Σταϊκούρας: Είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους – Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε

«Η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της», αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο υπουργός...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!