Αρχική Διάφορα Τα τρία κεφάλια του τέρατος του οικουμενισμού παρουσίασαν οι παπικοί

Τα τρία κεφάλια του τέρατος του οικουμενισμού παρουσίασαν οι παπικοί

Τα τρία κεφάλια του τέρατος του οικουμενισμού παρουσίασαν οι παπικοί ενόψει της συμπροσευχής με τα άλλα δόγματα το Σάββατο στο Μπάρι
Του Μανώλη Κείου
Η Οικουμενική και ειρηνευτική πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου στο Μπάρι για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής ήταν το αντικείμενο συνέντευξης τύπου στο Βατικανό την Τρίτη. Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 7 Ιουλίου, έχει σκοπό να ενώσει και άλλους ηγέτες της χριστιανικής εκκλησίας σε μια οικουμενική αντανάκλαση και προσευχή για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε…
Μαζί με τον Πάπα θα προσευχηθούν και εκπρόσωποι των χριστιανικών «εκκλησιών», δογμάτων και κοινοτήτων.
«Θα ζήσουμε μια ημέρα προσευχής και θα αναλογιστούμε την ολοένα και πιο δραματική κατάσταση της περιοχής, όπου τόσοι πολλοί από τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην πίστη συνεχίζουν να υποφέρουν», είπε ο ποντίφικας περιγράφοντας το επερχόμενο ταξίδι του, μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

«Με μια φωνή θα ικετέψουμε «Ειρήνη υμίν!», είπε, προτρέποντας όλους να προσευχηθούν σε αυτό το προσκύνημα ειρήνης και ενότητας.
Η Οικουμενική και ειρηνευτική πρωτοβουλία του Πάπα στο Μπάρι παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βατικανό την Τρίτη από τον καρδινάλιο Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας και από τον Καρδινάλιο Λεονάρντο Σάντρι, επικεφαλής του τομέα των σχέσεων με τις Ανατολικές Εκκλησίες.
Περιγράφοντας τη Μέση Ανατολή ως μία από τις περιοχές του κόσμου όπου η κατάσταση των Χριστιανών είναι «πιο επισφαλής», ο Καρδινάλιος Κοχ είπε ότι οι πόλεμοι και οι διωγμοί ανάγκασαν τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ασφάλεια και καλύτερη ζωή. Ο Ελβετός καρδινάλιος εξέφρασε ανησυχία ότι το ποσοστό των χριστιανών στην περιοχή έχει «μειωθεί δραστικά» στο διάστημα ενός μόλις αιώνα. Ήταν 20% του πληθυσμού πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σήμερα, είπε, είναι μόλις 4% ».
Επισήμανε ακόμη ότι οι Οικουμενικές σχέσεις, ιδίως μεταξύ των Ρ/Καθολικών και των Ορθοδόξων, ήταν πολύ «ισχυρές και ελπιδοφόρες» από τη συνάντηση του Πάπα Παύλου Β ‘με τον Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριάρχη Αθηναγόρα τον Ιανουάριο του 1964.
Οικουμενισμός της αγιότητας, της ζωής, του αίματος
Ο Καρδινάλιος Koch μίλησε για τρεις τύπους οικουμενισμού, δηλαδή τον οικουμενισμό της αγιότητας, τον οικουμενισμό της ζωής και τον οικουμενισμό του αίματος. Αναφερόμενος στη Β’ Βατικάνεια Σύνοδο, είπε ότι η αγιότητα της ζωής είναι η «καλύτερη εγγύηση για τη χριστιανική ενότητα», επειδή οι περισσότεροι Χριστιανοί πλησιάζουν περισσότερο στο Θεό όσο περισσότερο πλησιάζουν ο ένας στον άλλο. «Όταν οι δυσκολίες γίνονται μαρτύριο, αυτός ο οικουμενισμός της αγιότητας γίνεται ένας οικουμενισμός αίματος», είπε.
Ο καρδινάλιος είπε ότι όταν σκοτώνουν τους Χριστιανούς, δεν ρωτούν αν είναι Καθολικοί, Ορθόδοξοι ή άλλοι. Σκοτώνται μόνο επειδή είναι Χριστιανοί.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είπε ο καρδινάλιος, είναι ένα «κίνητρο για οικουμενισμό» όχι μόνο για τους χριστιανούς εκεί, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο Καρδινάλιος Koch μίλησε για 3 πτυχές της κατάστασης.
Πρώτον, η ειρήνη και η ασφάλεια είναι απαραίτητες προκειμένου οι Χριστιανοί να παραμείνουν στη Μέση Ανατολή.
Δεύτερον, είναι «αδύνατο να φανταστεί κανείς τη Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς», όχι μόνο για θρησκευτικά κίνητρα, αλλά και πολιτικά και κοινωνικά. Οι Χριστιανοί, είπε, είναι ένα «βασικό στοιχείο» για την ισορροπία της περιοχής.
Τρίτον, τα δικαιώματα όλων των ατόμων και των μειονοτήτων, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή καταγωγής, πρέπει να είναι εγγυημένα στην περιοχή.
Ο Καρδινάλιος Koch πρόσθεσε ακόμη μια άλλη ισχυρή πεποίθηση, την επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί ο διαθρησκευτικός διάλογος. Υπενθύμισε τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος δήλωσε ότι όσο δυσκολότερη είναι η κατάσταση, τόσο πιο αναγκαίος είναι ο διαθρησκευτικός διάλογος.
Γιατί στο Μπάρι;
Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε το Μπάρι για αυτή την οικουμενική προσευχή με τους ηγέτες των χριστιανικών εκκλησιών, επειδή η πόλη της Αδριατικής περιγράφεται ως «παράθυρο προς την Ανατολή» όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, που τιμούν τόσο οι Καθολικοί όσο και οι Ορθόδοξοι.
19 επικεφαλής Εκκλησιών και δογμάτων ή οι εκπρόσωποί τους έχουν αποδεχτεί το αίτημα του Πάπα Φραγκίσκου για την κοινή προσευχή στο Μπάρι το Σάββατο. Μεταξύ των παρευρισκομένων θα είναι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι Ανατολικές , η Ασσυριακή, οι Καθολικές, Λουθηρανοί και το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των εξέχοντων θρησκευτικών ηγετών θα είναι ο Ορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Κόπτης Πάπας Ταγουάρδος Α ‘της Αιγύπτου και ο Καθολικός Πατριάρχης των Χαλδαίων, ο Καρδινάλιος Λούις Ραφαήλ του Ιράκ κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπ. Περιβάλλοντος: 27 ερωτήσεις – απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες

«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. Να διασφαλιστεί το δάσος ως...

Ταμείο Εγγυοδοσίας: 8.000 δάνεια στη διάθεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων – Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις

Ξεκινά άμεσα ο 3ος Κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ειδικά στοχευμένης χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ελληνικής...

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και ειδικά στην ενέργεια

Στην αποτίμηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στην διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της Οικονομίας και της Ενέργειας επικεντρώθηκε η συνάντηση του...

Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ανέπτυξε σήμερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών, την ώρα...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!