Αρχική Υγεία Τα σαλάμια και τα λουκάνικα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού

Τα σαλάμια και τα λουκάνικα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που έγινε σε Σουηδία και Πολωνία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation: Ηeart Failure», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άνδρες ηλικίας 45 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, από αυτούς σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από την καρδιά τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια τη μέρα), είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν επίσης υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Για κάθε 50 γραμμάρια παραπάνω (π.χ. μία έως δύο φέτες ζαμπόν) στην ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου, ο καρδιολογικός κίνδυνος αύξανε κατά 8% και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου για όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας, αλλά όχι επεξεργασμένο.

Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, όπως είπε η Βολκ, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.

Η κύρια ερευνήτρια Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, επεσήμανε ότι «πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους, να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Οι ερευνητές ήδη πραγματοποιούν μια αντίστοιχη μελέτη για τις γυναίκες και, όπως είπαν, περιμένουν παρεμφερή ευρήματα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πελώνη: Εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία – διαγνωστικά εργαστήρια

Νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικα πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια, θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες,...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 205,6% το χρέος το 2020, 16,1 δισ. το έλλειμμα

Στο 205,6% του ελληνικού ΑΕΠ ανήλθε το χρέος στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Την ίδια ώρα,...

Xρήστος Σταϊκούρας: Μέτρα γέφυρα για τη μετά κορονοϊό εποχή

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, έχει θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της στο οικονομικό πεδίο τις μειώσεις φόρων και...

Xρήστος Σταϊκούρας: Μέτρα γέφυρα για τη μετά κορονοϊό εποχή

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, έχει θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της στο οικονομικό πεδίο τις μειώσεις φόρων και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!