Αρχική Τεχνολογία Τα ρομπότ απειλούν τους εργαζόμενους- 800 εκ. θέσεις εργασίας σε κίνδυνο παγκοσμίως

Τα ρομπότ απειλούν τους εργαζόμενους- 800 εκ. θέσεις εργασίας σε κίνδυνο παγκοσμίως

Τι θα γίνει μέχρι το 2030

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας μπορεί να προκαλέσει ο αυτοματισμός την επόμενη δεκαετία.

Σε όλον τον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και να αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα έως και 800 εκατ. εργαζόμενοι.

Η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας με τεχνητή νοημοσύνη ή ρομποτική μπορεί να αναγκάσει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα να αναζητήσουν νέα απασχόληση, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας McKinsey.

Όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η αυτοματοποίηση της εργασίας.

Η McKinsey πραγματοποίησε την έρευνά της σε 46 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Προέκυψε ότι από το 3% έως το 14% των εργαζομένων ανά την υφήλιο θα πρέπει να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό έως το 2030.

Δηλαδή 75 εκατ. με 375 εκατ. άτομα από 2 δισ. εργαζομένους στον κόσμο θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030, λόγω της εξάπλωσης του αυτοματισμού.

Εκτός της κατάργησης θέσεων εργασίας, το 60% των επαγγελμάτων επιδέχονται ακόμη και σήμερα αυτοματοποίηση στο 30% των δραστηριοτήτων τους, αφαιρώντας δηλαδή από τους εργαζομένους ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής εργασίας τους.

Σχεδόν το ήμισυ όλων των εργασιών μπορεί να αυτοματοποιηθεί με την υιοθέτηση τεχνολογιών έως το 2030.

Το ποσοστό των θέσεων εργασίας που ενδέχεται να χαθούν έως το 2030 θα είναι χαμηλότερο λόγω των τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή τους.

Η McKinsey τονίζει ότι ο αυτοματισμός ωφελεί τους χρήστες, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, όμως, μέχρι να προσαρμοστεί η αγορά εργασίας και να δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα για να αντικαταστήσουν τα παλαιά, ο αυτοματισμός αναμένεται να εντείνει το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Τα πιο ευάλωτα επαγγέλματα από την έλευση του αυτοματισμού είναι αυτά που έχουν σχέση με χειρωνακτική εργασία, όπως ο χειρισμός μηχανημάτων και η προετοιμασία γευμάτων σε fast food.

Περιορισμένη είναι η χρησιμότητα της ρομποτικής ή της τεχνητής νοημοσύνης σε επαγγέλματα που απαιτούν εμπειρία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και συχνές κοινωνικές επαφές.

Επαγγέλματα που δεν εκτελούνται μηχανικά και η φύση της εργασίας δεν είναι επαναλαμβανόμενη –κηπουροί, υπεύθυνοι για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και παιδαγωγοί– δεν απειλούνται τόσο από τον αυτοματισμό την επόμενη δεκαετία.

Η αγορά εργασίας θα προσαρμοστεί και θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα, όπως έχει φανεί και το παρελθόν, επισημαίνει η MacKinsey.

Η τεχνολογική πρόοδος έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό κλάδο και στη μεταποίηση.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό του αγροτικού κλάδου στη συνολική απασχόληση υποχώρησε από το 60% το 1850 σε λιγότερο από 5% το 1970.

Αντίστοιχα, το ποσοστό της μεταποίησης συρρικνώθηκε από το 26% της συνολικής απασχόλησης στις ΗΠΑ το 1960 σε κάτω από 10% σήμερα.

Στην Κίνα, το εργατικό δυναμικό στον αγροτικό κλάδο μειώθηκε κατά το ένα τρίτο από το 1990 έως το 2015.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας από την τεχνολογική πρόοδο οδηγεί στη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, κατά μέσον όρο.

Οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν μήπως οι επιπτώσεις του αυτοματισμού είναι σήμερα μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως επισημαίνει η McKinsey, όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό που θα προχωρήσει ο αυτοματισμός της εργασίας και σε ποιο βαθμό θα προσαρμοστούν οι κυβερνήσεις.

Αν, μάλιστα, διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας προχωρήσουν ταυτόχρονα στον αυτοματισμό εργασιών, τότε οι συνέπειες στην εργασία θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

tribune

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΟΕΕ: Επτά προτάσεις-λύσεις σε φορολογικά, ασφαλιστικά και εργατικά προβλήματα

Λύσεις στα προβλήματα, που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά και οικονομικά θέματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, στην καθημερινότητά...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, ούτε να κρύβεται

Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, ούτε να κρύβεται», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, ούτε να κρύβεται

Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, ούτε να κρύβεται», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως...

Τζέφρι Πάιατ: Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης F-35

Το μήνυμα πως η αμυντική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!