Αρχική Πολιτική Τα "πενιχρά" επιδόματα των ευρωβουλευτών που δεν… φυτοζωούν

Τα “πενιχρά” επιδόματα των ευρωβουλευτών που δεν… φυτοζωούν

Μέχρι και επίδομα γενικών εξόδων ύψους 4.416 ευρώ -πέραν των υπολοίπων- λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές χωρίς να δίνουν καν λογαριασμό για το πώς αυτά προκύπτουν. Η μακρά λίστα με τα ποσά των επιδομάτων, την ώρα που η κ. Καϊλή χαρακτηρίζει “τεμπέληδες που φυτοζωούν”, τους ανέργους των 380 ευρώ.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί», λέει ο σοφός λαός. Και έχει δίκιο. Γιατί αν ένας ευρωβουλευτής μιλάει κατά των επιδομάτων, κινδυνεύει… «να πέσει φωτιά να τον κάψει». Και -δυστυχώς- δια στόματος της ελληνίδας ευρωβουλευτού κ. Εύας Καϊλή, η οποία χαρακτήρισε «τεμπέληδες που φυτοζωούν και χωρίς να θέλουν να εργαστούν» τους ανέργους που λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα των 380 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

Το Ευρωκοινοβούλιο, λοιπόν, δίνει πληθώρα επιδομάτων στα μέλη της, ανεξαρτήτως πόσο τεμπέληδες είναι…

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι ευρωβουλευτές έχουν τον ίδιο μισθό. Οι μηνιαίες τους αποδοχές ανέρχονται σε 8.484,05 προ φόρων, ενώ καθαρά στην τσέπη κάθε ευρωβουλευτή αυτό το ποσό γίνεται 6.611,42 ευρώ. Κάποια κράτη-μέλη μπορεί να έχουν περαιτέρω φορολόγηση. Γενικά πάντως, ο βασικός μισθός του ευρωβουλευτή υπολογίζεται στο 38.5% του βασικού μισθού ενός δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πέρα όμως του μισθού, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν και κάποια επιδόματα. Όπως για παράδειγμα, τα μεταφορικά τους έξοδα για να πάνε από τη χώρα τους στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Και επιπλέον κάποια σταθερά χρήματα, βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού για την κάλυψη των άλλων εξόδων (όπως διοδίων, υπέρβαρο αποσκευών και τελών κράτησης). Εννοείται ότι αν πραγματοποιήσουν ταξίδι στο πλαίσιο αποστολής του Ευρωκοινοβουλίου, λαμβάνουν τα έξοδά τους.

Για τις δραστηριότητες εκτός του κράτους μέλους όπου εκλέγονται, τα μέλη της Ευρωβουλής μπορούν να λαμβάνουν τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και συναφή έξοδα μέχρι ανώτατο ετήσιο ποσό ύψους 4.358 ευρώ. Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους επιστρέφονται μόνο τα έξοδα ταξιδιού και το ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα. Γενικά, όλα τα ταξιδιωτικά τους είναι καλυμμένα.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καταβάλλει αποζημίωση ύψους 313 ευρώ ημερησίως σε κάθε ευρωβουλευτή για την κάλυψη όλων των άλλων δαπανών που βαρύνουν τους βουλευτές κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών περιόδων, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους υπογράφοντας ένα χαρτί που κάθε φορά υπάρχει στο Κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, για κάθε μέρα που ένας ευρωβουλευτής βρίσκεται στο πόστο του, λαμβάνει αυτό το ποσό. Αρκεί να υπογράψει!

Βέβαια, εάν ένας βουλευτής δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές Ολομέλειες, το επίδομα μειώνεται στο ήμισυ όταν εμφανίζεται. Στην περίπτωση των συνεδριάσεων που διοργανώνονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επίδομα ανέρχεται σε 156,5 ευρώ (υπό την προϋπόθεση της υπογραφής σχετικού χαρτιού), ενώ τα έξοδα διαμονής επιστρέφονται ξεχωριστά.

Υπάρχει και το επίδομα για τα γενικά έξοδα περιλαμβάνει κόστος διαχείρισης γραφείου, τηλεφωνικούς λογαριασμούς, ταχυδρομικά έξοδα και τη συντήρηση του γραφείου. Αυτό ανέρχεται σε 4. 416 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι γι αυτά τα έξοδα, ο ευρωβουλευτής δεν οφείλει να κρατάει αποδείξεις και να δίνει λογαριασμό.

Για ακριβώς αυτό το λόγο, πριν από περίπου ένα χρόνο, 29 δημοσιογράφοι από την ΕΕ συνασπίστηκαν για να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το έξοδο αυτό. Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζει 3,2 εκατομμύρια κάθε μήνα μόνο για την αποζημίωση γενικών εξόδων των ευρωβουλευτών (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Κανείς δεν παρακολουθεί τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε τα αιτήματα των δημοσιογράφων για πρόσβαση στις πληροφορίες για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων», καθώς και λόγω… υπερβολικού φόρτου εργασίας που η παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έγγραφα θα μπορούσε να προκαλέσει. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε ότι δεν είχε στην κατοχή του έγγραφα που σχετίζονται με το πώς δαπανώνται από τους ευρωβουλευτές τα χρήματα που λαμβάνουν για τα γενικά έξοδά τους.

Για το λόγο αυτό, οι δημοσιογράφοι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιδιώκοντας επανόρθωση για το γεγονός ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτυγχάνει να υπηρετεί την διακηρυγμένη ιδιότητά του ως θεματοφύλακας της διαφάνειας» και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη την Συνθήκη της ΕΕ. Με λίγα λόγια οι δημοσιογράφοι ζητούν από τους ευρωβουλευτές να… δίνουν λογαριασμό. Η απόφαση αναμένεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πέραν όλων αυτών των επιδομάτων, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν και 27.000 ευρώ το μήνα για τις πληρωμές των συνεργατών τους, τους οποίους επιλέγουν οι ίδιοι. Επίσης, οι ευρωβουλευτές επιλέγουν πόσο θα δώσουν σε κάθε βοηθό τους, με βάση πάντως κάποια ποσόστωση που προβλέπεται από το Κοινοβούλιο. Η πληρωμή τους γίνεται μέσω λογιστή που διαχειρίζεται τις πληρωμές και υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚ, οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης θητείας αλλά όχι περισσότερο από 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαρία Ψαρά

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δένδιας: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

«Υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση

Υπουργείο Εργασίας: Τι αναφέρει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω κακοκαιρίας

Με αφορμή τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνούν ώστε -μα βάση την εργατική νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν λάβο

«Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον» από την Αγρυπνία των Θεοφανείων στη Μονή Βατοπαιδίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η ιερά αγρυπνία για την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων: «Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον», ήχος δ΄ άγια, μάθημα Λιτής Θεοφανείων, μέλος Ματθαίου Βατοπαδινού (+1849) Ψάλλει ο Χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων Ζωντανή ηχογράφηση από την αγρυπνία των Θεοφανείων 2022

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!