Αρχική Κοινωνία Τα Μνημόνια δημιούργησαν άλλους 740.000 φτωχούς

Τα Μνημόνια δημιούργησαν άλλους 740.000 φτωχούς

Τα στοιχεία της Eurostat για το 2016 δείχνουν ότι το 35,8% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι) βρισκόταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έναντι 28,1% το 2008 *Μικρή μείωση το τελευταίο έτος, που τείνει να πιάσει τον ρυθμό μείωσης της φτώχειας κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.

Πρωταθλήτρια Ευρωζώνης στη φτώχεια είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2016. Μέσα στα χρόνια του Μνημονίου η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε επιπλέον 740.000 ανθρώπους οι οποίοι πλέον ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα είναι μόνο η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%) -και αυτές στο επίπεδο των «28» της Ε.Ε. Στον αντίποδα, δέκα χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται ανάμεσα στις έντεκα ευρωπαϊκές χώρες με τα μικρότερα ποσοστά φτώχειας (την πρώτη θέση την καταλαμβάνει η Τσεχία με 13,3%) κάνοντας την Ελλάδα να μοιάζει με το φτωχό μέλος ενός κατά τ’ άλλα «κλαμπ πλουσίων».

Ειδικότερα, τουλάχιστον ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα (35,6% του πληθυσμού ή 3,8 εκατ. άνθρωποι) βρίσκονταν την περασμένη χρονιά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 28,1% το 2008. Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4%, κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, είτε αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Σημάδια σταθεροποίησης

Πάντως, τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης (35,7% για το 2015 και 35,6% για το 2016), μια μείωση 0,1% που τείνει να πιάσει τον ρυθμό μείωσης της φτώχειας κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. (23,7% το 2015 και 23,4% το 2016). Επίσης το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα ακόμα και αν υπολογιστούν τα κρατικά επιδόματα μειώθηκε κατά 0,2% (21,2% σε σχέση με 21,4% το 2015), ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αντίστοιχη μείωση ήταν 0,1% (17,2% σε σχέση με 17,3% το 2015).

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, οι άνθρωποι που στερούνται βασικά αγαθά συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα (από 22,2% το 2015 σε 22,4% το 2016), ενώ ανησυχητικό παραμένει το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε οικογένειες με χαμηλής έντασης απασχόληση. Από 16,8% το 2015 αυξήθηκε σε 17,2% το 2016, ενώ το 2008 ήταν στο 7,5%.

Πηγή: http://www.avgi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλια AstraZeneca-Pfizer: Μείωση πιθανότητας θανάτου κατά 80% από την πρώτη δόση

Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη βρετανική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 δείχνουν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο...

Τι είπαν στις απολογίες τους ο Μένιος Φουρθιώτης και οι συγκατηγορούμενοί του

Ως ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων είναι κρατούμενοι από το Μεγάλο Σάββατο ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο φυσικοί αυτουργοί των σκηνοθετημένων επιθέσεων, σύμφωνα με...

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από την Τρίτη τα κολυμβητήρια – Πώς θα λειτουργήσουν

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από την Τρίτη 11 Μαΐου στην επαναλειτουργία για το κοινό όλων των κολυμβητηρίων...

ΥΠΟΙΚ: Τι θα ισχύει για την αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια Απριλίου

Συνεχίζεται, όπως αναμενόταν, το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!