Αρχική Οικονομία Τα βασικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τα βασικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ποιες είναι οι επιλογές που έχουν πέσει στο τραπέζι του Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg. Που διαφοροποιείται η Γερμανία και πώς επιχειρείται να πειστούν οι αγορές από την προωθούμενη λύση. Ο ρόλος του ΔΝΤ και ο «γαλλικός μηχανισμός».

Με τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης να φτάνουν στο τελικό στάδιο, οι δανειστές συζητούν ποια μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να δώσουν στη χώρα, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τύπο, το μέγεθος και τους όρους μίας δυνητικής ελάφρυνσης του χρέους προκαλούν προβληματισμούς, αν και όλες οι πλευρές θέλουν να έχουν μία τελική συμφωνία μέχρι τις 21 Ιουνίου, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Στο τραπέζι και η ικανότητα της Ελλάδας ως προς τις υποχρεώσεις της τις επόμενες δεκαετίες καθώς και το κατά πόσο οι αγορές θα θεωρήσουν το χρέος της βιώσιμο για να επενδύσουν στη χώρα, την ώρα που το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει στις 20 Αυγούστου.

Επέκταση ωριμάνσεων

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει σε μάξιμουμ 15 χρόνια επέκταση, η Γερμανία πιέζει για τρία χρόνια, με το επιχείρημα ότι σήμερα η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Τελικά, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το νούμερο θα είναι κοντά σε υψηλό μονοψήφιο αριθμό.

Τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν στην κατοχή τους 12,8 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα κέρδη από τα οποία αναδιανέμονται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Αυτά τα κέρδη, που θα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βοηθηθεί όσον αφορά το βάρος του χρέους. Αυτό το ποσό θα χωριστεί πιθανότατα σε ετήσιες εκταμιεύσεις και θα χρησιμοποιηθεί ως «καρότο» για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα παραμείνει στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις και το δημοσιονομικό μονοπάτι.

Επαναγορά χρέους

Μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα θα έχει περίπου 27,4 δισ. ευρώ σε δάνεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει από το πιο τελευταίο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το φθηνό χρήμα (σ.σ. πολύ χαμηλό επιτόκιο) για να αποπληρώσει κάποια από τα ακριβότερα δάνεια που λήγουν συντομότερα, όπως τα 10,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τα 12,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τα 52,9 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος βοήθειας.

Οποιαδήποτε επαναγορά χρέους θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του χρέους της, ιδιαίτερα τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια και θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε επίπεδο που δεν θα χρειαζόταν να αναζητήσει κεφάλαια από αγορές ομολόγων.

Ωστόσο η Γερμανία είναι αντίθετη με το μέτρο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να έχει εμπλοκή στην Ελλάδα ακόμη και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Το Ταμείο είναι πιο πιθανό να έχει κάποια ανάμειξη, αν η Ελλάδα ακόμη του χρωστά χρήματα.

Μία επαναγορά των δανείων της ΕΚΤ είναι πιο σύνθετη λόγω των επιπτώσεων για τα κέρδη του NFA και SMP και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Για να γίνει, τα ομόλογα θα πρέπει να αποκτηθούν σε τιμές αγοράς και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μπορούν να έχουν επιβάρυνση από την πώληση. Η συζήτηση τώρα αφορά αν και πως τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από την πώληση θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα στη θέση των κερδών του ANFA και SMP που δεν θα δημιουργούνται πια, αν γίνει η επαναγορά.

Μαξιλάρι ρευστότητας

Όπως και σε άλλες χώρες, για τη διευκόλυνση της εισόδου της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι δανειστές θα δώσουν στη χώρα μία τελική δόση μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ, για το «μαξιλάρι ρευστότητας» που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα περίπου 20 δισ. ευρώ. Αυτό το buffer, αν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στις χρηματοοικονομικές της ανάγκες μέχρι το 2021, σημειώνουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Μηχανισμός Προσαρμογής Ανάπτυξης

Με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές υποθέσεις για το πώς θα πάει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια – και πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται μεσοπρόθεσμα – θα υπάρξει μηχανισμός διασύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική επίδοση. Αυτό σημαίνει ότι αν η οικονομία πηγαίνει καλά, η Ελλάδα θα αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν πηγαίνει χειρότερα θα πάρει περισσότερη ελάφρυνση χρέους με προσαρμογή του μήκους της συμφωνημένης επέκτασης.

Step-Up Margin

Αυτό το μέτρο αφορά άρση ποινής επί δανείων 11,3 δισ. ευρώ από τη διαδικασία επαναγοράς τίτλων το 2012. Η ακύρωση του πέναλτι θα εξοικονομούσε περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μακροπρόθεσμη δέσμευση

Αν όλα αυτά τα μέτρα δεν αποδειχθούν αρκετά για να γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα – είτε επειδή οι προσδοκίες για την ανάπτυξη ήταν πολύ αισιόδοξες ή επειδή προκύψουν απρόβλεπτα προβλήματα, η ευρωζώνη αναμένεται να προβεί σε δέσμευση για περαιτέρω εκτίμηση της ανάγκης για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας είναι βιώσιμες.

Γενικά, η διατύπωση αυτής της δέσμευσης μπορεί να είναι σημαντική για το πώς οι αγορές και το ΔΝΤ αντιλαμβάνονται την ετοιμότητα της ευρωζώνης να μειώσουν περαιτέρω το χρέος της Ελλάδας εάν χρειαστεί.

Πηγή: http://www.euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Alpha Bank: Στο 1,2 ευρώ η ανώτατη τιμή στην Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, η οποία όρισε ως ανώτατη τιμή για...

Solidus Χρηματιστηριακή: Eπίσημος χορηγός του ολυμπιονίκη κωπηλασίας Στέφανου Ντούσκου

Η SOLIDUS Χρηματιστηριακή με αυξημένο το αίσθημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που πρέπει να επιδεικνύει  κάθε σύγχρονη επιχείρηση, στέκεται στο πλευρό του  Έλληνα Πολυνίκη Αθλητή Κωπηλάσιας Στέφανου Ντούσκου και θα τον στηρίξει σε όλα...

Τσιόδρας: Πορτοκαλί συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι συζήτησαν με Χαρδαλιά

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας και Πολιτικής Προστασίας  με την περαιτέρω, αλλά αναμενόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα κυρίως στο νησί της...

Στην Ευελπίδων χωρίς ράσα ο ιερέας που έριξε το βιτριόλι

Στην Ευελπίδων έφτασε ο 37χρονος ιερέας, δράστης της επίθεσης με βιτριόλι κατά μητροπολιτών τη Μονή Πετράκη, ενώ νωρίτερα είχε μεταφερθεί στο Δρομοκαΐτειο όπου ζήτησε να υποβληθεί...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!