Αρχική Οικονομία Τα απόνερα του Μνημονίου στην Κύπρο

Τα απόνερα του Μνημονίου στην Κύπρο

Η Βουλή στην Κύπρο, με το πιστόλι στον κρόταφο, έχοντας ενώπιον της ένα πιεστικό δίλημμα που αφορούσε την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα, επέλεξε κατά πλειοψηφία να στηρίξει τις κυβερνητικές προτάσεις. Κοντολογίς το Κοινοβούλιο είχε να επιλέξει μεταξύ μιας κακής συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα για απορρόφηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ενός νέου κουρέματος καταθέσεων και νέου μνημονίου.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσιάσθηκε χωρίς σχέδιο Β’ και στο παρά πέντε ζήτησε σανίδα σωτηρίας από την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα έφερε ανακούφιση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Οι εγγυήσεις του κράτους προς την ελληνική τράπεζα ύψους 2,6 δισ ευρώ εγκρίθηκαν από 32 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ) και εναντίον 20 (ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι). Τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση πέρασαν με την ψήφο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, χωρίς τις τροπολογίες, που έθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής, η κυβέρνηση σφυροκοπήθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς στο θέμα του Συνεργατισμού. Για τους χειρισμούς που έγιναν, για όσα θα μπορούσαν να γίνουν και δεν προχώρησαν, αλλά και το γεγονός ότι οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν πανικό στους καταθέτες. Σημειώνεται πως η συμφωνία κυβέρνησης και Ελληνικής Τράπεζας δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον της Βουλής, γεγονός που επικρίθηκε.

Διαμορφώνονται νέα δεδομένα με την ψήφιση νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα θα καθορίζονται από τα όσα αποφασίσθηκαν. Ο δρόμος για την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα άνοιξε με κρατική εγγύηση, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών. Ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες για τιτλοποίηση και πώληση δανείων, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αναβάθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Με τις νέες νομοθεσίες επιταχύνονται οι διαδικασίες εκποιήσεων, που περιμένουν από το 2015. Τερματίζεται το προνομιακό καθεστώς εάν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και εάν ο δανειολήπτης λαμβάνει κρατική χορηγία για μερική κάλυψη των χρεών του. Επίσης, προχωρεί η δημιουργία Φορέα για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, όπως και το σχέδιο «Εστία».

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, εκκλήσεις, αντιπαραθέσεις έκλεισε ένας ακόμη κύκλος στο πεδίο της κυπριακής οικονομίας. Πόσο ρόδινο είναι το μέλλον αυτό θα φανεί. Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σαφές πως έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Είναι πρόδηλο πως εάν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, το πιστόλι θα επανέλθει αναζητώντας κρόταφο για να ακουμπήσει.

 

Πηγή: https://slpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Άνθρωπος 4.0.»: Το νέο βιβλίο του Δημητρίου Λακασά – Mια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών

Το βιβλίο «Άνθρωπος 4.0» του Δημήτρη Λακασά επιχειρεί να ρίξει φως στο φαινόμενο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να διεισδύσει...

Τράπεζα Πειραιώς – Aνανεώνει το δίκτυο εξυπηρέτησής της με τα ΑΤΜs της σειράς DN Series της Diebold Nixdorf

Με την υποστήριξη του DN AllConnectSM Data Engine, η λύση ενισχύει τη δέσμευση της τράπεζας για  βιώσιμη ανάπτυξη και περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανακύκλωσης χαρτονομισμάτων για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης μετρητών.
Η Τράπεζα Πειραιώς, κορυφαίος ελληνικός πολυεθνικός οργανισμός χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι η πρώτη τράπεζα στη χώρα που αποφάσισε την ευρεία υιοθέτηση της αυτόματης ανακύκλωσης μετρητών στο δίκτυό της,  με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 πολυ

Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η τρίτη δόση

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενισχυτική δόση για όλους στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ανακοίνωσε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο Γενικός...

Δικαίωση της ΕΔΕΜ από το ΣτΕ

Οι Έλληνες δημιουργοί, μετά από πολύμηνο αγώνα, δικαιώνονται σήμερα για την επιλογή τους να συστήσουν και να εκπροσωπηθούν από το δικό τους Οργανισμό Συλλογικής...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!