Παραγωγοί πραγματοποιούν συσκέψεις για να συντονίσουν τη δράση τους

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη

Ανοίγει ο «χορός» των αγροτικών κινητοποιήσεων, με την «τελετή έναρξης» να πραγματοποιείται τη Δευτέρα και στο πλαίσιο αυτό αγρότες και κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές της επικράτειας πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα συσκέψεις προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Ο αγροτικός κόσμος αντιδρά σε μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων:

  • ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022
  • η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ
  • η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 22% φέτος
  • η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24%
  • η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου
  • η αύξηση του αγροτικού ρεύματος
  • το «τέλος» άρδευσης – ύδρευσης
  • αγροτικά χαράτσια που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Επίσης, δυσαρέσκεια εκφράζεται και για τις περικοπές των επιδοτήσεων – ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλούν στον κλάδο τα φαινόμενα που αναπτύσσονται στην αγορά που -σύμφωνα με τους παραγωγούς- αγγίζουν τα όρια των «καρτέλ» ως προς τη διάθεση και εμπορία εφοδίων, αλλά και την αγορά των αγροτικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι «σκληροί» του μπλόκου της Νίκαιας που έχουν προαναγγείλει την έναρξη των κινητοποιήσεων για τις 23 Γενάρη πριν από τα Χριστούγεννα, προχώρησαν χθες σε σύσκεψη στο Βασιλί με τη συμμετοχή της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων, προκειμένου να προετοιμάσουν την κάθοδο των τρακτέρ και να ενημερώσουν τους αγρότες για τις εξελίξεις. Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Καλλιφώνι Καρδίτσας.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί παμβοιωτική σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων στο Διοικητήριο Λιβαδειάς, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων, ενώ και το μπλόκο των Τεμπών αναμένεται να αποφασίσει έως τη Δευτέρα τη στάση που θα κρατήσει. Πάντως, τον προγραμματισμό τους για τη μορφή των κινητοποιήσεων έχουν ήδη αποφασίσει οι αγρότες στην Κόρινθο, όπου θα παραταχθούν τη Δευτέρα στο λιμάνι Κιάτου, ενώ ραντεβού τη Δευτέρα έδωσαν και οι αγρότες της Μεσσήνης.

Στους δρόμους βγαίνουν τα τρακτέρ και στη Ζάκυνθο, με τη συγκέντρωση που θα γίνει με τα μηχανήματα να έχει οριστεί στην περιοχή της «Λούμπας».

Έναρξη κινητοποιήσεων των αγροτών αποφάσισε και η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με τους παραγωγούς να παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στην Καλλονή. Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων των παραγωγών της Λέσβου είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα. Τα τρακτέρ τους κατεβάζουν στους δρόμους και οι αγρότες στην Κρήτη, με τον σχεδιασμό να θέλει τα αγροτικά μηχανήματα να παρατάσσονται στον κόμβο των Πραιτωρίων, στο Ηράκλειο και στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.

Κινητοποιήσεις και στην Κέρκυρα αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις πανελλαδικές αποφάσισαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων μαζί με 10 ακόμη σωματεία και συλλογικότητες. Ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεών τους προβλέπει πορείες και μπλόκα σε κρίσιμες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου της Κέρκυρας, την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τον «δρόμο του αγώνα» με κατεύθυνση τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα παίρνουν οι Σερραίοι αγρότες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνέλευσης, από την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκεντρώσουν στις πλατείες των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού γίνει καταμέτρηση των δυνάμεών τους, προς το τέλος της εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, με κατεύθυνση τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Επιστολή Βουλγαρίας για ανοιχτά σύνορα

Υπό το πρίσμα αυτό, επιστολή προς τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, απέστειλε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της βουλγαρικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων από Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές, στο πλαίσιο των εξαγγελθεισών κινητοποιήσεών τους. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των ενώσεων μεταφορέων της Σόφιας δηλώνουν πως σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες προχωρήσουν στο μπλοκάρισμα των συνοριακών διαβάσεων, θα προβούν και εκείνοι σε αντίποινα, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση μέσω οδικών αξόνων που καταλήγουν, μέσω της χώρας τους, στην Ελλάδα.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr