Αρχική Απόψεις Τα αίτια και το νέο ιταλικό κόμμα του DiEM25

Τα αίτια και το νέο ιταλικό κόμμα του DiEM25

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και της αποτελμάτωσης που αυτή προκάλεσε.

Ο μέσος Ιταλός είναι σήμερα φτωχότερος απ’ ό,τι είκοσι χρόνια πριν, ενώ την τελευταία δεκαετία η διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα για τον μέσο Ιταλό από τον μέσο Γερμανό εκτοξεύτηκε από 12% σε 32%.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα, τον μέσο Ιταλό ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν εισόδημα ακόμα και ο μέσος Ισπανός, παρά το γεγονός ότι και η Ισπανία βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ίδια οικονομική κρίση.

Με άλλα λόγια, οι μεγάλες μάζες του ιταλικού λαού νιώθουν να βουλιάζουν αέναα σ’ ένα τέλμα.

Αυτή η ζοφερή αίσθηση ίσως να μην αρκούσε για να γεννήσει τον θυμό εναντίον του ιταλικού και του ευρωπαϊκού κατεστημένου που έφερε την κατάρρευση του λεγόμενου πολιτικού Κέντρου (Ρέντσι, Μπερλουσκόνι) και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των ευρωσκεπτικιστών και ασυγκράτητα ξενοφοβικών κομμάτων 5S και Λέγκας (με ηγέτες τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι αντίστοιχα).

Εκείνο που εξοργίζει τον μέσο Ιταλό ψηφοφόρο τόσο ώστε να στρέψει την πλάτη του στα συστημικά κόμματα της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς είναι η αίσθηση ότι αυτή η τύχη δεν αξίζει στην Ιταλία. Αν σκύψουμε πάνω από τα δεδομένα της ιταλικής οικονομίας, θα δούμε ότι αυτή η αίσθηση είναι δικαιολογημένη.

Αντίθετα με τη Γαλλία ή τη Βρετανία, η Ιταλία είναι μια πετυχημένη εξαγωγική χώρα με μόνιμο, σταθερό, σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα.

Παράλληλα, και παρά τις σπατάλες και τη διαφθορά του ιταλικού κράτους, η κυβέρνηση παρουσιάζει εδώ και χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Τέλος, το συνολικό χρέος της Ιταλίας (δημόσιο συν ιδιωτικό) είναι μικρότερο εκείνου της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας κ.λπ. Δεν είναι λοιπόν φυσιολογικό, με αυτά τα δεδομένα, οι Ιταλοί πολίτες να εξανίστανται βλέποντας το βιοτικό τους επίπεδο να βουλιάζει και ακούγοντας τον Γερμανό επίτροπο Ετινγκερ να τους λέει, κουνώντας το δάκτυλο, ότι «οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν»;

Το ερώτημα βέβαια τίθεται: Πώς εξηγείται η αποτελμάτωση της Ιταλίας παρά τα πιο πάνω δεδομένα τα οποία θα έπρεπε να κάνουν τη χώρα, αν όχι να «πετάει», τουλάχιστον να μη βρίσκεται στο σημερινό τέλμα;

Η απάντηση είναι απλή και μία: Ο λόγος είναι η συγκεκριμένη, σαθρή δόμηση της ευρωζώνης. Γιατί; Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ιταλικής οικονομίας που την καθιστούν μη βιώσιμη υπό τους κανόνες που ισχύουν σήμερα, οι οποίοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για άλλου είδους οικονομίες – και τους οποίους κανόνες το Βερολίνο αρνείται πεισματικά να συζητήσει.

Από μια άποψη η ιταλική οικονομία δεν μοιάζει με καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης. Για την ακρίβεια, η πιο κοντινή στην Ιταλία αναπτυγμένη χώρα είναι η Ιαπωνία: χώρα εξαγωγική, βιομηχανική, με μικρό ιδιωτικό χρέος και με τράπεζες που λόγω αλόγιστων ανοιγμάτων στο παρελθόν είναι πλέον νεκροζώντανες, ζόμπι, με αποτέλεσμα να μη δύνανται να δανείσουν τον ιδιωτικό τομέα.

Στην Ιαπωνία η κρίση δεν έγινε καταστροφική, δεν έδωσε έναυσμα στην πολιτική και ηθική κατάρρευση που παρατηρούμε σήμερα στην Ιταλία, επειδή το κράτος ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι τράπεζες-ζόμπινα δανείζει!

Τόσο η ιαπωνική κυβέρνηση, μέσω μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όσο και η κεντρική τράπεζα, μέσα από τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» (την οποία, παρεμπιπτόντως, πρώτη εφηύρε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας), παρέχουν εδώ και είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα τα χρήματα που απαιτούνται για επενδύσεις και μετακύληση ιδιωτικού, επιχειρηματικού χρέους.

Κάνουν, δηλαδή, ακριβώς αυτό που δεν επιτρέπουν οι κανόνες της ευρωζώνης να κάνουν οι ιταλικές αρχές. Εξ ου και η αποτελμάτωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, βρίσκεται σε εξέλιξη ο φαύλος κύκλος που περιγράψαμε με λεπτομέρειες τότε που, τον Φλεβάρη του 2016, ιδρύαμε το DiEM25 μας στο Βερολίνο. Στο Μανιφέστο μας γράφαμε:

*Η καταστολή που εφαρμόστηκε δοκιμαστικά στην Ελλάδα το 2015 ενισχύει τον φαύλο κύκλο αυταρχισμού-κρίσης: Οσο πιο πολύ πνίγουν τη δημοκρατία στα κράτη-μέλη, τόσο η Ευρώπη χάνει τη νομιμοποίησή της στα μάτια των Ευρωπαίων, τόσο ενισχύεται η οικονομική αποτελμάτωση, τόσο μεγαλύτερη δόση αυταρχισμού χρειάζεται το βαθύ κατεστημένο για να συνεχίζει να επιβάλλει τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας, τόσο περισσότερο ενισχύεται η οικονομική αποτελμάτωση… και ούτω καθ’ εξής…

Απελπισμένοι και παρακινημένοι πότε από την κατάθλιψη και πότε από την οργή, οι λαοί της Ευρώπης καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη «λύση» της διάλυσης.

Το Brexit του Ιουνίου του 2016 δεν ήταν παρά η αρχή. Η άνοδος μιας νέας Εθνικιστικής Διεθνούς, που ενισχύεται από τον αναποτελεσματικό αυταρχισμό του βαθέος ευρωπαϊκού κατεστημένου, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κατεστημένο και ξενοφοβική Δεξιά ωθούν την Ευρώπη στον εγκλωβισμό στο τοξικό δίλημμα μεταξύ της υποταγής στην αυταρχική ανοησία των Βρυξελλών και της «λύσης» των κλειστών συνόρων που διαχωρίζουν κράτη-φρούρια-φυλακές.

Το DiEM25 δημιουργήθηκε από Ευρωπαίους δημοκράτες που απορρίπτουν αυτό το «δίλημμα».

Επειδή, δυστυχώς, οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και επειδή οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, δεν αντιδρούν με τη δημιουργία του ριζοσπαστικού, ευρωπαϊκού μετώπου ανυπακοής στο τοξικό αυτό δίλημμα (κατεστημένου-εθνικισμού), εμείς κάνουμε στις 13 Ιουνίου –στο Μιλάνο– αυτό που κάναμε και στην Αθήνα πρόσφατα: όπως ιδρύσαμε το νέο μας ελληνικό κόμμα την 26η Μαρτίου, το ΜέΡΑ25, στις 13 Ιουνίου ιδρύουμε το νέο κόμμα του DiEM25 στο Μιλάνο.

Στόχος μας; Να σπάσει το δόγμα ότι δεν υπάρχει προοδευτική, ευρωπαϊστική εναλλακτική στις προσταγές του κατεστημένου στην Ιταλία – στη χώρα που μετατρέπεται στο βασικό μέτωπο για τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό στην Ευρώπη.

*γραμματέας ΜέΡΑ25

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητ

Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι – Στους 630 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.602 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 86 θάνατοι. Παράλληλα, σε 630 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Στις 30 Νοεμβρίου το 3rd Family Business Conference – Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Από την Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρώτο συνέδριο της σειράς “3rd Family Business Conference - Towards a sustainable future”
Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 3rd Family Business Conference, σε υβριδική μορφή, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences για τρίτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με χρυσούς χορηγούς την Alpha Bank και την EY Ελλάδος

Ηλεία – Νεκρός 65χρονος εκπαιδευτικός που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Ένας 65χρονος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε η ξαφνική βροχόπτωση και ανασύρθηκε νεκρός στην περιοχή Βρανά Βαρθολομιού. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε μέσα στο όχημά του. Νωρίτερα, έγινε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!