Αρχική Κοινωνία Τα έργα άργησαν και στοίχισαν ακριβά

Τα έργα άργησαν και στοίχισαν ακριβά

Πανάκριβα κόστισαν οι αυτοκινητόδρομοι της Ολυμπίας Οδού, του Μωρέα και της Κεντρικής Οδού, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά πως οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των τριών αυτοκινητοδρόμων, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για κακό σχεδισμό των έργων που οδήγησε σε υπερτίμηση των προ- οπτικών κερδοφορίας τους. «Οι συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες και αποφέρουν περιορισμέ- να οφέλη» επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, υπογραμμίζοντας ότι εφεξής «δεν μπορούν να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την κατασκευή έργων δημόσιων υποδομών».

Οι τρεις αυτοκινητόδρομοι ήταν μερικές από τις περιπτώσεις που εξέτασε στην Ελλάδα ο ελεγκτικός οργανισμός της ΕΕ και διαπίστωσε αυξημένο κόστος ανά χιλιόμετρο έως και κατά 69% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του, μείωση του αντικειμένου του έργου κατά 55% έναντι του αρχικού στόχου, ελλιπή προετοιμασία των έργων από τους εταίρους του δημόσιου τομέα και υπογραφή συμβάσεων με ιδιώτες παραχωρησιούχους προτού επιλυθούν σημαντικά προβλήματα.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Η έκθεση στην αναφορά της για τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, κάνει λόγο για καθυστέρηση 37 μηνών. Το προβλεπόμενο συνολικό κόστος του έργου ήταν 2 δις 375 εκ. ευρώ, όμως το προσωρινό συνολικό κόστος έργου έφτασε τα 2 δις 619 εκ. ευρώ, ενώ το φυσικό αντικείμενο του έργου μειώθηκε κατά 45%.

Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό κόστος ανά χλμ. αυξήθηκε κατά 69%, από 7,7 σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό 678 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδοτική συνεισφορά του Δημοσίου, ύψους 238,5 εκατομμυρίων ευρώ και πληρωμές στον παραχωρησιούχο ύψους 439,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η οικονομική αποδοτικότητα και η διαφάνεια υπονομεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ιδίως από την απουσία σαφούς πολιτικής και στρατηγικής, την ανεπαρκή ανάλυση, την εγγραφή έργων ΣΔΙΤ ως στοιχείων εκτός ισολογισμού και τις μη ισορροπημένες ρυθμίσεις επιμερισμού των κινδύνων».

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι ΣΔΙΤ παρείχαν στις δημόσιες αρχές τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις για υποδομές μεγάλης κλίμακας μέσω ενιαίας διαδικασίας, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο ανεπαρκούς ανταγωνισμού και, κατά συνέπεια, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση των αναθετουσών αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση 78 οικοπέδων στη Στυλίδα Φθιώτιδας

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 78 οικόπεδα κυριότητας της στη Στυλίδα Φθιώτιδας με σκοπό να προσελκύσει προτάσεις...

Στο φώς απίστευτες ιστορίες απάτης με τα προγράμματα στήριξης – Στον εισαγγελέα ο φάκελος

Έρευνα που διενήργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών φέρνει στο φως απίστευτες ιστορίες απάτης με στόχο τα χρήματα τα μέτρων οικονομικής ενίσχυσης....

Novartis: Καταθέτει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στην ανακρίτρια

Στην ανακρίτρια-αρεοπαγίτη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, προσήλθε σήμερα για να καταθέσει ο επιχειρηματίας...

Υπερτοπικές μετακινήσεις: «Μπλόκο» στις εξαιρέσεις με υπουργική απόφαση

Υπουργική απόφαση που θα «κλείνει» την πόρτα σε διάφορες εξαιρέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, που δεν δικαιολογούνται, θα εκδοθεί εντός της ημέρας, όπως ανέφερε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!