Αρχική Κόσμος Σχολή ιατρικής στην Ιαπωνία «μαγείρευε» συστηματικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε βάρος...

Σχολή ιατρικής στην Ιαπωνία «μαγείρευε» συστηματικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε βάρος των γυναικών

Μια από τις δημοφιλέστερες ιατρικές σχολές στην Ιαπωνία, φαίνεται πως άλλαζε συστηματικά τις βαθμολογίες των εξετάσεων για περισσότερο από μια δεκαετία, ώστε να εξασφαλίσει πως οι άντρες που θα έμπαιναν στη σχολή θα ήταν σταθερά περισσότεροι από τις γυναίκες.

Η Ιατρική Σχολή του Τόκιο, χειραγώγησε έτσι, όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων ξεκινώντας από το 2006 ή και ακόμα νωρίτερα, σύμφωνα με τα ευρήματα των δικηγόρων που ασχολούνται με την διερεύνηση της υπόθεσης.

Η σχολή, η οποία επισήμως αρνήθηκε ότι είχε γνώση της χειραγώγησης, τόνισε ότι θα φροντίσει κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί. Ακόμα υποσχέθηκε να επεξεργαστεί ένα σχέδιο αποκατάστασης εκείνων που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν περάσει το τεστ, αν και δεν εξήγησε το πως θα συμβεί αυτό.

«Απολογούμαστε ειλικρινά για τη σοβαρή αδικία που είχε να κάνει με τις εισαγωγικές εξετάσεις και δημιούργησε πρόβλημα σε τόσους ανθρώπους προδίδοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» τόνισε ο διευθυντής της σχολής, σε συνέντευξη Τύπου. Αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, ενώ σημείωσε πως δεν αναμείχθηκε ποτέ με κάτι τέτοιο. «Υποψιάζομαι ότι υπήρξε έλλειψη ευαισθησίας στους κανόνες της μοντέρνας κοινωνίας, στην οποία οι γυναίκες δεν θα πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση εξαιτίας του φύλου τους» πρόσθεσε.

Η έρευνα που αποκάλυψε τα «μαγειρέματα»

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι οι γυναίκες δεν είχαν διαφορετική αντιμετώπιση από την στιγμή που γίνονταν αποδεκτές στο ίδρυμα, αναγνώρισε όμως ότι υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν πως οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να γίνονται χειρουργοί. Η χειραγώγηση των βαθμολογιών, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας για αδιαφανείς εισαγωγές ,όπως εκείνη ενός γιου υπαλλήλου του υπουργείο Εκπαίδευσης με αντάλλαγμα πόρους, οι οποίοι θα γίνονταν διαθέσιμοι για το ίδρυμα. Τόσο ο αξιωματούχος του υπουργείου όσο και ο πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος, κατηγορούνται πλέον για δωροδοκία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, η σχολή μείωσε τη βαθμολογία της στην πρώτη εξέταση κατά 20% και έπειτα πρόσθεσε τουλάχιστον 20 μονάδες στους άνδρες υποψηφίους, εκτός από εκείνων που είχαν αποτύχει ήδη τουλάχιστον 4 φορές. Αντίστοιχη χειραγώγηση φαίνεται να έχει προκύψει και για προηγούμενα έτη, καθώς το ίδρυμα ήθελε λιγότερες γυναίκες γιατρούς, από την στιγμή που περίμενε να διακόψουν τη φοίτηση είναι να «βάλουν στον πάγο» την καριέρα τους, προτιμώντας να κάνουν παιδιά.

Για παραπάνω από 10 χρόνια η χειραγώγηση των αποτελεσμάτων

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές, πόσες είναι οι γυναίκες που επηρεάστηκαν από αυτό, όμως η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται να έχει ξεκινήσει από το 2006 σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ο γιος του αξιωματούχου του υπουργείου Εκπαίδευσης, ο οποίος κόπηκε τρεις φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις, πήρε 20 έξτρα μονάδες, οι οποίες τον έφεραν πάνω από το όριο. Οι εκθέσεις, χαρακτηρίζουν τη χειραγώγηση «πρωτοφανώς σεξιστική», σύμφωνα με τους δικηγόρους. Οι ίδιοι τονίζουν πως η έρευνα ακόμα κατέληξε στην εκτίμηση ότι ο πρώην διευθυντής, πήρε χρήματα από γονείς που ήθελαν ειδική μεταχείριση για τα παιδιά τους αλλά και πως η χειραγώγηση ήταν μέρος μιας βαθιά ριζωμένης κουλτούρας που έχει σοβαρή έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας. Η έρευνα έχει ασχοληθεί πάντως μόνο με τις εξετάσεις του τελευταίου χρόνου, εξαιτίας των χρονικών περιορισμών και πιθανότατα θα διευρυνθεί στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% των γυναικών στην Ιαπωνία, έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση – πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως – όμως συχνά πέφτουν θύματα των στερεοτύπων. Άλλωστε οι γυναίκες και στην ιαπωνική κουλτούρα, θεωρούνται υπεύθυνες για το νοικοκυριό, το μεγάλωμα των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την ίδια ώρα που οι άνδρες έχουν σαν κύρια υποχρέωση την εργασία τους.

Σεξισμός: Η σύγχρονη «μάστιγα» της Ιαπωνίας

Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν πως το ποσοστό των γυναικών που περνούν σε ιατρικές σχολές συνεχώς μειώνεται, προκαλώντας υποψίες πως κι άλλα ιδρύματα ακολούθησαν την ίδια πολιτική των διαχωρισμών. Οι αποκαλύψεις έχουν ενισχύσει τους ισχυρισμούς για θεσμικό σεξισμό τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και στην εκπαίδευση στην Ιαπωνία.

Άλλωστε την ίδια ώρα που η παρουσία της γυναίκας στους εργασιακούς χώρους της Ιαπωνίας μεγαλώνει, η χώρα συγκαταλέγεται σε εκείνες με τα μικρότερα ποσοστά γυναικών σε υπεύθυνες θέσεις. Πολλές είναι οι γυναίκες που δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην εργασία τους, μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Ο υπουργός Εκπαίδευσης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε πως οι διακρίσεις κατά των γυναικών στις εξετάσεις είναι «απολύτως απαράδεκτες» προσθέτοντας πως το υπουργείου του, σκοπεύει να ερευνήσει την αντίστοιχη διαδικασία σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Ο υπουργός Ισότητας, Σέικο Νόντα, μιλώντας στην ιαπωνική τηλεόραση, σημείωσε «Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό αν το Ίδρυμα δεν επέτρεπε σε γυναίκες να περάσουν τις εξετάσεις επειδή πίστευαν ότι είναι δύσκολο να δουλέψεις με γυναίκες γιατρούς».

Πηγή: reader.gr

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Νέα φορολοταρία: Πώς θα λειτουργήσει το 2022 – Τα χρηματικά έπαθλα και τα «μπόνους»

Με διπλάσιους, τριπλάσιους ή ακόμη και τετραπλάσιους λαχνούς θα συμμετέχουν κάθε μήνα στη φορολοταρία οι  φορολογούμενοι που καταναλώνουν και πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα ποσά που υπερβαίνουν το 30%, το 50% ή το 70% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Η νέα φορολοταρία, η οποία θα κάνει πρεμιέρα το Φεβρουάριο θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε  556  τυχερούς φορολογούμενους ενώ κάθε Χριστούγεννα θα διενεργείται μια σούπερ κλήρωση που θα μοιράζει σε 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους 100.000 ευρώ στον καθένα.  Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον CEO της TUI – Αναμένεται διπλασιασμός αφίξεων τουριστών το 2022

Τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022»

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια π

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Προτάσεις για «ριζοσπαστικές» αλλαγές, όπως χαρακτηρίζονται, κατέθεσε και η Επιτροπή Καταστατικού, που αποτελείται από στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Στόχος του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σ

Κορωνοϊός: 20.107 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 683 οι διασωληνωμένοι

Σε 20.107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς. Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!