Η Ουκρανία και το NATO θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για έναν οδικό χάρτη για την ένταξη της Ουκρανίας στον οργανισμό βορειοατλαντικού συμφώνου, με το Κίεβο να υπόσχεται ότι θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έως το 2020, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Μιλώντας πλάι στον Ποροσένκο κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ προμήθευσε την Ουκρανία με νέο εξοπλισμό προκειμένου να αποκαλύψει τους δράστες της κυβερνοεπίθεσης που έπληξε τον Ουκρανία τον Ιούνιο και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.

«Η Ουκρανία έχει ορίσει σαφώς το πολιτικό μέλλον της και το μέλλον στη σφαίρα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ποροσοένκο στους δημοσιογράφους.
«Σήμερα δηλώσαμε σαφώς ότι θα αρχίσουμε μια συζήτηση για ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη και οι προτάσεις μας για μια τέτοια συζήτηση έγιναν δεκτές με ευχαρίστηση».

Η Ουκρανία, που βρίσκεται στα μαχαίρια με τη Ρωσία και πολεμά ένα αντάρτικο υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο στην ανατολική Ουκρανία, ενέκρινε τον Ιούνιο έναν νόμο που θέτει ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής το 2008 πως η Ουκρανία θα γίνει μια μέρα μέλος της συμμαχίας. Η χώρα συμμετέχει ήδη με στρατεύματα σε αποστολές του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένης εκείνης στο Αφγανιστάν.

Ένα σχέδιο για επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε στόχους για πολιτικές, και οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας, και θα πρέπει να υποβάλλει εθνικά σχέδια κάθε χρόνο για να επιδείξει πρόοδο.

Οι κανόνες του ΝΑΤΟ λένε πως τα κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη πρέπει να «διευθετήσουν τις διεθνείς διαμάχες τους με ειρηνικά μέσα», κάτι που σημαίνει πως η Ουκρανία θα πρέπει να επιλύσει τη διένεξη στο Ντονμπάς –μια εξέγερση φιλορωσικών δυνάμεων– που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Η συνάντηση του Ποροσένκο με τον Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε την επομένη της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στο Κίεβο, ο οποίος είπε πως η Ρωσία πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση σταματώντας τη βία στην ανατολική Ουκρανία.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε επίσης μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος είπε πως η Ρωσία πρέπει να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες της από την Ουκρανία. Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία δεν έχει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Του Ραφαήλ Αξιώτη

ΠΗΓΗ