Στο έλεος της μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, βρίσκονται για τρίτη μέρα τα Κύθηρα,

καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, έχει ήδη γίνει στάχτη το 1/3 του νησιού. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, του μεγέθους της πυρκαγιάς είναι ότι ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει το νησί, όπως φαίνεται από την παρακάτω δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης.

Το Σάββατο χρειάστηκε να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί, αλλά σύμφωνα με τον κ. Χαρχαλάκη όλοι οι κάτοικοι  έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αν και παραμένουν ανήσυχοι, ενώ προσθέτει ότι κανέναν σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές. Επιπρόσθετα, ήδη από το πρωί της Κυριακής έχουν ξεκινήσει οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο αποτελούνται από  64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, ενώ  από νωρίς το πρωί της Κυριακής έφτασε άλλο ένα πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων από τη Μακεδονία προκειμένου να ενισχύσει τους 57 συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται στο νησί καθώς και 8 υδροφόρες της πυροσβεστικής που ήρθαν να προστεθούν στα βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και τα χωματουργικά μηχανήματα που είναι ήδη εκεί.

Όπως ανέφερε, ο κ. Χαρχαλάκης όλη τη νύχτα οι κάτοικοι μαζί με τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις έδιναν την μάχη για να αποτρέψουν την πυρκαγιά να κάψει τα σπίτια τους, λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι «δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

Το Σάββατο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, να κηρυχθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

ΠΗΓΗ