Με μόλις δύο ψήφους διαφορά (134 υπέρ και 132 κατά) αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου αποφάσισε πως για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων είναι ανάγκη να αυστηροποιηθούν το νομικό πλαίσιο και η ποινική αντιμετώπιση όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συναδέλφους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών ή στα γραφεία τους.

Επίσης, για την καλύτερη εποπτεία του πλειστηριασμού και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα διεξάγεται μία μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που τη χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι η στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, πλέον είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι.

 

ΠΗΓΗ