Αρχική Πολιτική «Συκοφαντία» με αποδείξεις

«Συκοφαντία» με αποδείξεις

Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, η οποία «έχει συκοφαντηθεί χυδαία», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για δεκάδες «δυσφημιστικά άρθρα» που γράφτηκαν «με στόχο εμένα».

Προφανώς ο κ. Στουρνάρας αναφερόταν σε σειρά δημοσιευμάτων που έκανε το Documento για τη δράση της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων της κ. Στουρνάρα, Mindwork Business Solutions. Μιας εταιρείας με έντονες σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και με ανθρώπους που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στις αιτιάσεις του διοικητή της ΤτΕ το Documento θα απαντήσει και πάλι με στοιχεία.

Στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και στα έγγραφα του FBI καταγράφεται ένα πλέγμα, αποτελούμενο από γιατρούς, ακαδημαϊκούς, διοργανωτές συνεδρίων και επιστημονικοφανείς εταιρείες, που δωροδοκούταν από τη Novartis προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Την τιμητική της σε αυτό το ευνοούμενο από τη Novartis «σύστημα» φέρεται να είχε η κ. Στουρνάρα. Από το 2012, όταν ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, «οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων, τα οποία αναλάμβανε η Mindwork, αυξήθηκαν». Δεν ήταν κάτι τυχαίο, αφού το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η Mindwork «ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που πρόσφερε στη διοργάνωσή τους και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ι. Στουρνάρα». Μάλιστα, στα έγγραφα του FBI γίνεται λόγος για πληρωμές που πραγματοποίησε η Mindwork σε φαρμακευτικές εταιρείες για λογαριασμό της Novartis.

Τα δημοσιεύματα

Ας εξετάσουμε όμως προηγούμενα «συκοφαντικά» δημοσιεύματα του Documento και πώς αυτά «δένουν» με τα στοιχεία της δικογραφίας. Τα συνέδρια που διοργάνωνε η Mindwork χρηματοδοτούνταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ από φαρμακευτικές εταιρείες –και τη Novartis-, καλύπτοντας την αμοιβή της κ. Στουρνάρα. Προκειμένου να προσδοθεί επιστημονικό κύρος σε αυτά τα συνέδρια επιλεγόταν ένα κλειστό λόμπι γιατρών και πανεπιστημιακών που μιλούσαν επί παντός –ιατρικού– επιστητού, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Στουρνάρας. Για την ανάληψη της διοργάνωσης των συνεδρίων της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) η Mindwork κατέβαλε στη σχολή 10.000 ευρώ, αφού καρπώθηκε παράλληλα παχυλές χορηγίες από φαρμακευτικές.

Κοινός παρονομαστής των συνεδρίων που διοργάνωνε η Mindwork ήταν ο πρώην κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Γιάννης Κυριόπουλος. Ο κ. Κυριόπουλος ήταν ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος τριών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που ήταν φορείς διοργάνωσης των φόρουμ για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας. Οπως αποκάλυψε το Documento, αυτές οι εταιρείες που αυτοπροσδιορίζονταν ως «ιατρικές» δεν εμφάνιζαν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Μάλιστα, είχαν άμεση σχέση με φαρμακοβιομηχανίες, αφού αποτελούνταν κυρίως από υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιρειών ή επιστήμονες, έρευνες των οποίων χρηματοδοτήθηκαν από φαρμακοβιομηχανίες.

Στοιχεία από τις καταθέσεις και τα έγγραφα του FBI έρχονται να επιβεβαιώσουν τα «συκοφαντικά» δημοσιεύματα του Documento αναφορικά με τον κ. Κυριόπουλο. Συγκεκριμένα, ο Κυριόπουλος αναφέρεται στις καταθέσεις ως αυτός που έλαβε από το 2002 έως το 2014 4 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετεί «τη Novartis με τις δημόσιες σχέσεις-επαφές του». Σύμφωνα με άλλη κατάθεση, μέσω της αμοιβής «που ελάμβανε κάθε φορά η Mindwork» «ξεπλένονταν τα χρήματα που ελάμβαναν ο Κυριόπουλος και άλλοι αρμόδιοι στον χώρο της υγείας».

Ο ρόλος της Mindwork

Ενδιαφέρον υπάρχει και σε όσα αποκάλυψε το Documento για τα e-health forum που διοργάνωνε η Mindwork. Η Mindwork αναλαμβάνει το eHealth Forum 2014 που κόστισε 400.000 ευρώ, χωρίς όμως να γίνει διαγωνισμός αλλά ανάθεση έργου. Για να επιτευχθεί αυτό προωθήθηκε η συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ στη διοργάνωση, το οποίο ήταν εκτός ελέγχου του δημοσίου. Στη σύμβαση μεταξύ υπουργείου Υγείας και Mindwork ορίζεται ότι η αμοιβή της Mindwork θα καταβληθεί κατά ένα μέρος από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις χορηγίες και τις εγγραφές των συνέδρων. Τελικά το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε το 20-30% της αμοιβής. Ενώ όμως το κύριο μέρος της αμοιβής της Mindwork εξαρτιόταν από χορηγίες φαρμακευτικών, στη σύμβαση δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος γι’ αυτές παρά μόνο ότι η Mindwork θα υλοποιήσει το έργο με «ευσυνειδησία και συνέπεια». Για να φτάσουμε βέβαια εκεί χρειάστηκε υπουργική απόφαση του Αδωνη, ο οποίος ανέθετε τη διοργάνωση στο ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή αυτό διέθετε εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία. Ομως το ΚΕΕΛΠΝΟ μολονότι διέθετε την τεχνογνωσία, αναθέτει τη διοργάνωση στη Mindwork…

Ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με τις καταθέσεις, έκαναν κι άλλοι καθηγητές που «συκοφάντησε» το Documento. Ο λόγος γίνεται για τον καθηγητή Οικονομικών Υγείας Ιωάννη Υφαντόπουλο, που «χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα του χρήματος» και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας Μαρία Γείτονα, η οποία διαδραμάτισε «τον ίδιο ακριβώς ρόλο με τον Υφαντόπουλο», ούσα «απολύτως εναρμονισμένη με τα συμφέροντα και τις προτάσεις της Novartis».

Το Documento είχε αποκαλύψει τη στενή σχέση που ανέπτυξαν οι δύο καθηγητές με φαρμακευτικές εταιρείες και φυσικά τη Novartis. Η κ. Γείτονα ήταν διευθύντρια του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας και Ερευνας Αποτελεσμάτων (ISPOR) –στη διοίκηση συμμετείχε και ο Υφαντόπουλος–, όταν αυτό κάλυψε τα έξοδα ενός συνεδρίου στο Βερολίνο για πάνω από 40 στελέχη του υπουργείου Υγείας, στις 3-7 Νοεμβρίου 2012. Τα έξοδα καλύφθηκαν από την Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία ανήκε στον σύζυγο και γιο της κ. Γείτονα, ενώ σύμφωνα με την κατάθεση της τελευταίας στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, η εταιρεία έλαβε χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες. Μόνο η Novartis δώρισε 25.000 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Self-tests: Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές

Tην επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη ενημέρωση για τον κοροναϊό. Τα self...

Α. Τσίπρας στο «Trade With Greece 2021»: Μέτρα στήριξης και ιδιωτικό χρέος για δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο άρθρο του που δημοσιεύεται...

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανίκανος να ελέγξει την πανδημία αλλά και την κυβέρνησή του»

«Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν...

ΟΕΕ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πιστό στον ρόλο του ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για το πρόγραμμα, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!