Αρχική Πολιτισμός Στο φως 360.000 αρχαίοι θησαυροί σε πέντε χρόνια

Στο φως 360.000 αρχαίοι θησαυροί σε πέντε χρόνια

Σχεδόν δέκα χιλιάδες ανασκαφές έγιναν κατά την πενταετία 2010-2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), με συνολικά 360 χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα.

Η έρευνα Εφορειών Αρχαιοτήτων είναι ετήσια απογραφική έρευνα και παρουσιάζει τη δραστηριότητα των 54 Εφορειών Αρχαιοτήτων, των 9 Υπηρεσιών Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών έργων, καθώς και των 7 Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιακών Μονάδων της χώρας μας οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι ανασκαφές κατά είδος που πραγματοποιήθηκαν, οι χρηματοδοτήσεις τους, τα μνημεία και τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν, οι κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων, οι εκθέσεις των αρχαιολογικών ευρημάτων, οι αρχαιοκαπηλίες και οι παραδόσεις αρχαίων ευρημάτων, οι δωρεές αρχαιολογικών αντικειμένων, οι άδειες για εξαγωγή έργων τέχνης, οι δαπάνες έργων σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία που έχουν εκτελεστεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συντηρήσεις των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι οι σημαντικότερες από τις δραστηριότητες οι οποίες αποτυπώνονται στην εν λόγω έρευνα. Ως προς τα έργα που εκτελέστηκαν, οι χρονιές-ρεκόρ είναι το 2014 και ’15, με 66,7 και 89,9 εκατ. ευρώ αντιστοίχως ως προς το σύνολο των δαπανών.

Κατά το 2015, το Δημόσιο έδωσε 12,4 εκατ, ευρώ για ανασκαφές, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου άλλα 12, ενώ τα υπόλοιπα 2 εκατ. διατέθηκαν από ιδιώτες, ξένες αρχαιολογικές σχολές και ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Την ίδια χρονιά διατέθηκαν 43 εκατ. ευρώ για έργα σε μουσεία και λοιπά πολιτιστικά κτίρια και σχεδόν 87 για έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το 2015 διατέθηκαν 43 εκατ. € για έργα σε μουσεία.

Το 2015 διατέθηκαν 43 εκατ. € για έργα σε μουσεία.

Δεν είναι πολλές οι υποδείξεις θέσεων με αρχαιότητες από ιδιώτες και από κρατικές αρχές. Το 2005 είχαμε τις περισσότερες (92) και το 2009 τις λιγότερες (29). Ωστόσο, το ρεκόρ των αντικειμένων που παραδόθηκαν σημειώθηκε το 2012 με 13.772 αντικείμενα. Τις άλλες χρονιές ο μέσος όρος είναι περίπου 2.500.

Σταθερή παραμένει η αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα, με περισσότερες από 150 περιπτώσεις να εξιχνιάζονται κατ’ έτος. Μόνο για το 2015, που παρατίθενται στοιχεία, εξιχνιάστηκαν 136 περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, με περισσότερες (98) σε χώρους που έχουν ίχνη από την προϊστορική και την κλασική περίοδο.

Οι υπόλοιπες 38 σχετίζονται με παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Εντοπίστηκαν περίπου 160 χιλιάδες λαθραία αρχαία.

Αγγελική Κώττη

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γιάννης Μπρατάκος – Γενικός Διευθυντής Ν.Δ: Η μεσαία τάξη δεν στηρίζεται με τα… τσιτάτα του κ. Τσίπρα

"Η μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν ενδιαφέρεται, δε θα ανακάμψει με πλειοδοσία λαϊκισμού, δημαγωγικές "πρωτοβουλίες" για διαγραφές χρεών μοίρασμα "εικονικών"χρημάτων κι υποσχέσεων...

Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»

Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία. Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!