Αρχική Οικονομία Στο σφυρί βγάζουν οι τράπεζες πάνω από 6,5 δισ κόκκινα δάνεια !!!

Στο σφυρί βγάζουν οι τράπεζες πάνω από 6,5 δισ κόκκινα δάνεια !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html

Τις διαδικασίες για την πώληση προβληματικών δανείων, ονομαστικής αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ, δρομολογούν ή ετοιμάζονται να δρομολογήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να μπουν στην επόμενη κρίσιμη χρονιά με «μαξιλάρι» ασφαλείας, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Oι τράπεζες καλούνται να εμφανίσουν, τους επόμενους πέντε με οκτώ μήνες, μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη από αυτή, που προβλέπουν οι στόχοι, που έχουν κατατεθεί στον SSM. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τρέξουν ταχύτερα πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, αφενός πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν σχηματίσει υψηλές προβλέψεις ή τα έχουν διαγράψει, αφετέρου την εκκίνηση της διαδικασίας από κοινού πώλησης δανείων μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ώστε να στείλουν μήνυμα στους επιχειρηματίες ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε.

Στο σκέλος της πώλησης καταγγελμένων δανείων, χωρίς ιδιαίτερες εξασφαλίσεις, το χρονισμό των κινήσεων θα τον καθορίσει η κατάληξη του εν εξελίξει διαγωνισμού πώλησης από την Eurobank χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το παραπάνω χαρτοφυλάκιο προβλέπεται να κατατεθούν στα τέλη του μήνα (σ.σ. ενδεικτική ημερομηνία 25 Αυγούστου), χωρίς να αποκλείεται η χορήγηση μικρής παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, πρόκειται για 220 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καταναλωτικά, ποσά από υπερανάληψη μετρητών και πιστωτικές κάρτες) που βρίσκονται σε καθυστέρηση επί σειρά ετών.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρά ποσά (σ.σ ο μέσος όρος ανεξόφλητου υπολοίπου είναι μικρότερος των 10 χιλ. ευρώ), υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να δοθεί τίμημα άνω του 5% της ονομαστικής αξίας του δανείου.

Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ ονομαστικής απαίτησης ο αγοραστής να πληρώσει τουλάχιστον 5 σεντ.

Περιμένουν τη Eurobank, Alpha και Πειραιώς

Αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, η Eurobank θα εγγράψει μικρό κεφαλαιακό κέρδος και θα ενισχύσει τη ρευστότητά της. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να μπουν «πωλητήρια» σε δάνεια με αντίστοιχα χαρακτηριστικά από άλλες συστημικές τράπεζες, ώστε σταδιακά να αρχίσει να δημιουργείται βάθος στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη, Alpha Bank και Πειραιώς έχουν υλοποιήσει σημαντικό μέρος της προεργασίας και περιμένουν την κατάληξη του διαγωνισμού της Eurobank για να λάβουν τις αποφάσεις τους ως προς το timing πώλησης καταγγελμένων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις. Η αγορά εκτιμά ότι αθροιστικά οι δύο τράπεζες θα βγάλουν προς πώληση δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Alpha έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό πώλησης δύο χαρτοφυλακίων με δάνεια, που δόθηκαν στη Ρουμανία, συνολικής ονομαστικής αξίας 434 εκατ. ευρώ. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως μη εξυπηρετούμενα ή επισφαλή εταιρικά δάνεια, ονομαστικής αξίας 384 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 49,9 εκατ. ευρώ.

Από κοινού πωλήσεις δανείων υπερχρεωμένων ομίλων

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες βρίσκουν, έστω με δυσκολία και σημαντική καθυστέρηση, πεδίο συνεννόησης για την αντιμετώπιση υπερχρεωμένων μεγάλων επιχειρήσεων, στις οποίες διαθέτουν κοινή έκθεση.

Η απόφαση για πώληση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς από τις Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα είναι ενδεικτική. Παρά τη διαφορετική έκθεση και τα διαφορετικά συμφέροντα ( π.χ η Εθνική τρέχει ήδη πάνω από τους στόχους μείωσης στα κόκκινα), οι τράπεζες συμφώνησαν να προχωρήσουν, απορρίπτοντας τη δελεαστική πρόταση της Pillarstone για ανάληψη της διαχείρισης των δύο εταιρειών.

Η διαδικασία ήδη τρέχει με τις A&M και PwC να διενεργούν due diligence, ώστε εντός Σεπτεμβρίου να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές. Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2018. Σε περίπτωση επιτυχούς πώλησης, οι τράπεζες θα μειώσουν την έκθεσή τους σε ρυθμισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 340 εκατ. ευρώ (αθροιστικός δανεισμός στο τέλος του 2016).

Οι ίδιες τράπεζες προωθούν διαγωνισμό πώλησης για τα δάνεια της Euromedica, έχοντας αναθέσει στην Deutsche Bank Λονδίνου τη διερεύνηση ενδιαφέροντος. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις θυγατρικές, συμμετοχές, ακίνητα και απαιτήσεις έναντι Δημοσίου του ομίλου Euromedica.

πηγη: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον πόρους, άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τον τομέα υγείας

Στις δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των...

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας, με δράσεις που θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και θα αξιολογούνται τακτικά για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους,...

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση για τις επενδύσεις αναπτυξιακών νόμων πριν το 2004

Παράταση για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 1982, 1987 και 1990 και για τα οποία οι επιχειρήσεις...

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο στον δρόμο Ξηροχωρίου-Νέας Φιλαδέλφειας

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, με θύμα 19χρονο, σημειώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στον επαρχιακό δρόμο Ξηροχωρίου- Νέας Φιλαδέλφειας, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!