«Διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα διευθυντή δικτύου, μηχανικό και εργολάβο. «Καθαρός» ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Σκόρδας.
Σε τρία πρόσωπα περιορίζει το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τις ποινικές ευθύνες για εικονικά έργα της ΕΥΑΘ που αφορούσαν την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, λόγω διαρροών, τη χρονική περίοδο 2005-2006. Η εταιρεία εκτιμάται ότι υπέστη συνολική οικονομική ζημιά περίπου 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες και τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).
Με χθεσινό βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο πρώην διευθυντής του Δικτύου Υδρευσης και ο επιβλέπων μηχανικός της ΕΥΑΘ, που κατηγορούνται για το αδίκημα της «απιστίας», καθώς και ο ανάδοχος εργολάβος, ο οποίος κατηγορείται για «άμεση συνέργεια στην Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που οδήγησε στην παραπομπή, εντοπίστηκαν 83 ύποπτα σημεία που στην πλειονότητά τους δεν αντιστοιχούν σε εργασίες, όπως προέκυψε από τα σχετικά τοπογραφικά. Οι περισσότερες από τις αναφερόμενες βλάβες του δικτύου προσδιορίστηκαν εκτός οδοστρώματος ή επί κτιρίου ή σε πάρκο ή σε ιδιόκτητα οικόπεδα, ακόμη και σε άλλες οδούς.
Για να εντοπιστούν προηγήθηκαν πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν επιτόπου ώστε να προσδιοριστούν τα ακριβή σημεία αποκατάστασης διαρροών σε αγωγούς του δικτύου ύδρευσης της ΕΥΑΘ από τις συντεταγμένες τους, όπως αυτές αναγράφονται στις αντίστοιχες οριζοντιογραφίες της Εταιρείας Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης που παραδόθηκαν στο ΣΕΔΔ.
Με το ίδιο βούλευμα, πάντως, απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη ο τότε πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Λάμπρος Σκόρδας, που αρχικά είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση αυτή, αλλά από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.