Αρχική Κοινωνία Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση για Novartis: 50 εκατ. ευρώ οι μίζες,...

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση για Novartis: 50 εκατ. ευρώ οι μίζες, κατά τη δικογραφία

Σε ακραία πολιτική πόλωση οδηγεί η δικογραφία για παράνομο χρηματισμό πολιτικών προσώπων από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή.

Η κυβέρνηση, με αμφιλεγόμενες θεσμικά διαδικασίες, έστειλε ήδη από χθες το μήνυμα ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση Novartis ως «σκάνδαλο μεγαλύτερο της Siemens», δείχνοντας τη βούληση να στριμώξει στα σχοινιά τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, για στελέχη των οποίων φέρονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, να υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής τους στην προσπάθεια υπερτιμολόγησης των σκευασμάτων της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μία απόδειξη της αντιθεσμικής προσπάθειας της κυβέρνησης να εμπλέξει τη δικαιοσύνη στην πολιτική αντιπαράθεση αλλά και ως αντιπερισπασμό από την υπόθεση του Σκοπιανού, που γύρισε μπούμεραγκ για τους κυβερνώντες.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες πληροφορίες από τη δικογραφία και τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων κάνουν λόγο για μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώπου φέρονται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα. Εξ αυτών, τα 40 εκ ευρώ αφορούν την περίοδο πριν από το 2010 και τρία πολιτικά πρόσωπα.

Πλην των πολιτικών προσώπων, για τα οποία θα επιληφθεί η Βουλή, στην υπόθεση εμπλέκονται – σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες – πρώην γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και συνεργάτες υπουργών.

Μαξίμου: Σε πανικό η ΝΔ

Σε non paper που διανεμήθηκε από το Μαξίμου, εξαπολύεται σκληρή επίθεση τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και, προσωπικά, στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως: 

1. Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα.

2. Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας.

3. Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό.

Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

4. Η επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη είναι εξίσου έωλη. Το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα.

5.Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κου Σαμαρά που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε «ανώνυμους». Τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους. Η «ανωνυμία» των μαρτύρων καθώς και το να έχουν «ψευδώνυμο»  προβλέπεται στην Δικονομία μας. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του.

Καλά θα κάνει λοιπόν  η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει.

Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.

Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή. Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό. Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη. (Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος).

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο.

ΝΔ: Συμπεριφορές παρακράτους

Για μία απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά, που αφήνει υπόνοιες για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη, στην εκπομπή Ακραίως του ΣΚΑΪ.

«Είναι αδιανόητο να επισκέπτεται ο κ. Τζανακόπουλος τον Άρειο Πάγο και μετά να παραδέχεται ότι πήγε εκεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε συμπεριφορές που θυμίζουν παρακράτος. Δεν θα επιτρέψουμε να διαιωνιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια υπόθεση που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Διέρρευσε Κυριακή πριν το συλλαλητήριο.Ο κ. Βαξεβάνης γνώριζε για τη δικογραφία και ακούσαμε τον υπουργό να μιλά για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ever. Πως γνωρίζει την δικογραφία ο κ. Παπαγγελόπουλος; Ο πρωθυπουργός συγκαλεί ξαφνικά σύσκεψη με υπουργούς με στοιχεία που δεν γνωρίζει». 

«Καταλαβαίνουμε γιατί ξαφνικά επιδείχθη τέτοια σπουδή για τη Novartis» ανέφερε, επίσης, η κ. Σπυράκη τονίζοντας σε σχέση με την υπερτιμολόγηση φαρμάκων ότι θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η εταιρεία: «Ρωτήστε τη Novartis για τα οικονομικά της. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τα βγάλουμε όλα στο φως». 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ζητάμε καθαρά και ξάστερα είναι να μας πουν τι περιέχει η δικογραφία. Θα τους παρακαλέσουμε να μας δώσουν τη δικογραφία και να προχωρήσει υπόθεση. Βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα. Ο,τι άλλο υπάρχει να πάει στη δικαιοσύνη, ό,τι άλλο υπάρχει να πάει στη Βουλή». 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στήριξαν σήμερα τα ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων. Η μικρότερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας (-8,2%) αποσόβησε τις πιέσεις που εμφανίστηκαν σε άλλες...

Σταϊκούρας: Να δοθούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες στις ΜμΕ – Σοβαρό πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος

Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν -με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο- μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ό,τι...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη – Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία

Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία που αγωνιά, αναφέρουν σε κοινή του δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και...

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ KLEEMAN, ΕΚΕΤΑ και ThessINTEC

Η εταιρεία KLEEMANN HELLAS ABEE, το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης - Thess INTEC, υπέγραψαν...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!