Αρχική Παιδεία Στην ύλη της Β΄ Λυκείου ο «Περικλέους Επιτάφιος»

Στην ύλη της Β΄ Λυκείου ο «Περικλέους Επιτάφιος»

Στις τελικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση του πλαισίου αξιολόγησης στο Λύκειο προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Με εγκύκλιο που ήδη έχει αποσταλεί στα Γενικά Λύκεια, οι βασικότερες τροποποιήσεις είναι:

α) καθιέρωση -τουλάχιστον δύο τον χρόνο- δημιουργικών εργασιών στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, οι οποίες πλέον θα αποτελούν μέρος των (αντίστοιχων) μαθημάτων,
β) προαγωγικές στα Αρχαία Γενικής Παιδείας της Β΄ Λυκείου με έμφαση λιγότερη σε γραμματική-συντακτικό και περισσότερη στην κατανόηση των κειμένων στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προστίθεται ο «Περικλέους Επιτάφιος» του Θουκυδίδη που αφαιρέθηκε πέρυσι από την Γ΄ Λυκείου,
γ) συνεξέταση Εκθεσης και Νέων Ελληνικών αλλά με λιγότερα ερωτήματα στις απολυτήριες της Γ΄Λυκείου.

Στην ίδια εγκύκλιο περιλαμβάνεται η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε τέσσερα κατά τις απολυτήριες εξετάσεις, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό.

Η επιτυχής εφαρμογή της «δημιουργικής εργασίας» πέρυσι αλλά και οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν οδήγησαν σε αναζήτηση βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας, όπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Για την ακρίβεια, ο αυτόνομος χαρακτήρας της απαιτούσε τη διαμόρφωση ειδικού ωρολόγιου προγράμματος για κάποιες ημέρες, γεγονός που δυσκόλευε τη διαμόρφωση του υπόλοιπου προγράμματος και τη διδασκαλία των υπόλοιπων μαθημάτων (επιλογή ημέρας, διαθεσιμότητα καθηγητών κ.ά.).

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό διάταγμα (Π.Δ. 46/2016):

◼ Οι δημιουργικές εργασίες, υποχρεωτικές όπως και πέρυσι, δεν είναι αυτόνομες αλλά εντάσσονται στα μαθήματα. Σε όλα τα μαθήματα. Τα θέματα δεν επιλέγονται από τα παιδιά αλλά από τους εκπαιδευτικούς, ενώ ο βαθμός θα συνυπολογίζεται όπως και οι άλλοι αξιολογικοί δείκτες (τεστ ωριαίο κ.ά.) στον βαθμό του τετραμήνου. Η εργασία είναι ομαδική – αν και δύναται να είναι και ατομική. Ο βαθμός θα είναι ίδιος για όλη την ομάδα. Εκτός κι αν ο εκπαιδευτικός κρίνει πως κάποιος μαθητής δεν συνεισέφερε όπως οι άλλοι, τονίζει το ίδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «αυτό θα είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας».

◼ Τα θέματα των Δ.Ε. εντάσσονται στους εξής θεματικούς πυλώνες:

1) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Καλλιτεχνική Παιδεία
2) Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Πληροφορική και Φυσική Αγωγή.

◼ Οι μαθητές εκπονούν τουλάχιστον μία εργασία σε κάθε θεματικό πυλώνα.

Νέα ύλη

Σε ό,τι αφορά τα Αρχαία Ελληνικά:

◼ Πέρυσι προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος όταν αφαιρέθηκε ο «Περικλέους Επιτάφιος» του Θουκυδίδη από την ύλη της Γ’ Λυκείου. Φέτος παίρνει τη θέση που κρίνεται ότι είναι η καταλληλότερη. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η ένταξή του στην ύλη της Β΄ Λυκείου λόγω της συνάφειας (κυρίως σε ζητήματα Πολιτείας) με την «Αντιγόνη» που διδάσκεται στην ίδια τάξη, ενώ αποτελεί συνέχεια της Ιστορίας από την Α΄ Λυκείου η οποία αφορά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

◼ Η προσθήκη νέας ύλης συνδέεται και με τη νέα αντίληψη περί διδασκαλίας των Αρχαίων, η οποία έχει αρχίσει να καλλιεργείται από πέρυσι. Οι μαθητές να κατανοήσουν την ουσία των κειμένων. Η διδασκαλία όσο και η εξέταση σε γραμματική και συντακτικό μετριάζονται προς όφελος της καλύτερης δυνατής κατανόησης της ουσίας των κειμένων από τους μαθητές.

◼ Σε ό,τι αφορά την εξέταση, δίνεται διδαγμένο κείμενο μεγαλύτερο (12-20 στίχους) απ’ όσο χρειάζεται να μεταφράσουν (8-10 στίχους) για να καταλάβουν τα παιδιά όσο γίνεται καλύτερα το νόημα και τη θέση του αποσπάσματος στο κείμενο, ενώ διατηρείται, μεταξύ άλλων, η σύγκριση με παράλληλο κείμενο νεοελληνικής που εισήχθη πέρυσι.

◼ Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄ Λυκείου και εν γένει την αξιολόγηση των μαθημάτων και τις απολυτήριες εξετάσεις:

◼ Συνεξέταση Γλώσσας και Λογοτεχνίας με μείωση των ερωτημάτων από τέσσερα σε τρία (στο καθένα). Ηδη έχει καθιερωθεί στο Γυμνάσιο, ενώ πέρυσι εφαρμόστηκε και στα ΕΠΑΛ.

◼ Μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε τέσσερα κατά τις απολυτήριες εξετάσεις. Είναι τα εξής:

α) Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι του μαθήματος Νέα Ελληνικά),
β) Μαθηματικά,
γ) Ιστορία,
δ) Βιολογία.

Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕ.Λ. πλην της Φυσικής Αγωγής προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο.

Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Η επιλογή των τεσσάρων μαθημάτων, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου, έγινε με την ίδια λογική που το ίδιο εγχείρημα εφαρμόστηκε στην Γ΄ Γυμνασίου.

Πρόκειται για μαθήματα κοινά σε όλες τις τάξεις. Στο Γυμνάσιο από τις Φυσικές Επιστήμες επιλέχθηκε η Φυσική, ενώ στο Λύκειο το μοναδικό μάθημα γενικής παιδείας που εντάσσεται στις Φυσικές Επιστήμες είναι η Βιολογία.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο της Επιθεώρησης Εργασίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, σε συνέχεια του διορισμού των μελών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!