Αρχική Διάφορα Στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ 2018 στην Βαρσοβία η Κίνηση για την Αναγέννηση...

Στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ 2018 στην Βαρσοβία η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Άρχισε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στην Βαρσοβία, η ετήσια Σύνοδος του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποτελεί τμήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στην Σύνοδο η οποία έχει καθιερωθεί με τον τίτλο OSCE HUMAN DIMENSION  IMPLEMENTATION MEETING 2018,

και θα ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, συμμετέχει και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, η οποία έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων όπου θα θέσει σε διεθνές επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε όλα τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επικεφαλής της αποστολής της ΚΑΒΗ που λαμβάνει μέρος στην Σύνοδο είναι ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Δημήτριος Περδίκης.

Την πρώτη ημέρα της Συνόδου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου συμμετείχε στην 1η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: “Δημοκρατικοί θεσμοί, η δημοκρατία σε εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα και δημοκρατικές εκλογές”.

Ο εκπρόσωπος της ΚΑΒΗ Παναγιώτης Καράμπελας στην παρέμβαση του περιέγραψε τις διαχρονικές μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους να εμφανίζει στις κατά καιρούς απογραφές μειωμένο τον πληθυσμό των Ελλήνων στην Αλβανία, προκειμένου να περιορίζεται η συμμετοχή τους στην δημόσια διοίκηση.

Ακολούθως έθεσε την μη θεσμοθέτηση ποσοτικής εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο καθώς και την απουσία εκπροσώπων των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια και κουστούμι

Ο κ. Καράμπελας μίλησε για την διοικητική διαίρεση που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2015 στην Αλβανία, όπου ελληνικές περιοχές όπως η Χιμάρα κινδυνεύουν με άμεση πληθυσμιακή αλλοίωση λόγω της συνένωσης τους με επαρχίες που κατοικούνται από αλβανούς.

Παράλληλα τόνισε τον μη σεβασμό της Αλβανίας στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο υπέγραψε το 1914 και με το οποίο αναγνωρίζει καθεστώς αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο.

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος της ΚΑΒΗ επισήμανε ότι “Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να ζητούν την ίδρυση τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης με την απόκτηση καθεστώτος αυτονομίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού και ιδιοκτησίας”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αλβανίας, στο δικαίωμα απάντησης που έχουν οι αντιπροσωπείες των κρατών – μελών του ΟΑΣΕ, είπε ότι η χώρα του θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Μάλιστα εξίσωσε τον αυτόχθονο Ελληνισμό της Β. Ηπείρου με την αλβανική μεταναστευτική κοινότητα στην Ελλάδα η οποία, όπως είπε αποτελεί παράγοντας φιλίας και καλής γειτονίας (!)

Ολόκληρη η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην 1η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: “Δημοκρατικοί θεσμοί, η δημοκρατία σε εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα και δημοκρατικές εκλογές”:

“Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου παίρνει μέρος στο OSCE HUMANDIMENSION IMPLEMENTATION MEETING 2018 για να θέσει διεθνώς τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, που διαβιεί στο νότιο τμήμα της επικράτειας του αλβανικού κράτους, το οποίο αποκαλούμε με την ιστορική – γεωγραφική ονομασία «Βόρειος Ήπειρος».

Αν και ο πληθυσμός των Ελλήνων της Αλβανίας πριν την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος το 1991 και την μεγάλη μετανάστευση που ακολούθησε, ξεπερνούσε τα 300.000 άτομα, το αλβανικό κράτος αναγνωρίζει ως γηγενείς Έλληνες μειονοτικούς τους κατοίκους 99 μόνο χωριών στις Περιφέρειες Αυλώνας και Αργυροκάστρου. Ως αποτέλεσμα στην απογραφή του 1989, οι Έλληνες σε όλη την Αλβανία αριθμούσαν μόλις 58.000 άτομα.

Το 2011 πραγματοποιήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση μία αποτυχημένη απογραφή, η οποία έθετε σημαντικούς περιορισμούς στην  επιλογή της εθνικότητας για τις περιοχές που είναι εκτός της λεγόμενης «ελληνικής μειονοτικής ζώνης». Τα αποτελέσματα της απογραφής – παρωδία έκαναν λόγο για μόλις 24.243 Έλληνες, με μόνο τους 15.196 να έχουν πρώτη γλώσσα τα ελληνικά. Τα μη ρεαλιστικά αυτά στοιχεία το αλβανικό κράτος τα χρησιμοποιεί προκειμένου να περιορίζει την συμμετοχή των Ελλήνων στην δημόσια διοίκηση.

Στο θέμα της εκπροσώπησης στο επίπεδο των εθνικών εκλογών, σε αντίθεση με άλλες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης, δεν προβλέπεται ποσοτική εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο. Βάσει των πραγματικών πληθυσμιακών αναλογιών θα έπρεπε να υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον τέσσερις έδρες για τους Έλληνες: Δύο στην Περιφέρεια Αυλώνας, μία στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου και μία στην Περιφέρεια Κορυτσάς.

Το σημερινό εκλογικό σύστημα ουσιαστικά εξαναγκάζει τα κόμματα που εκπροσωπούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα  να συμμετέχουν στους συνασπισμούς μεγάλων αλβανικών κομμάτων για να έχουν πιθανότητα επιτυχίας.

Επίσης δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα το αλβανικό κράτος έχει μοιράσει τον ενιαίο γεωγραφικό χώρο στον οποίο αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας, σε δύο διαφορετικές Περιφέρειες, του Αργυροκάστρου και της Αυλώνας, ενώ γεωγραφικά θα έπρεπε ολόκληρη η περιοχή να ανήκει στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται η εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο κάθε ένα από τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Με την διοικητική διαίρεση που είναι σε ισχύ από το 2015, δημιουργήθηκαν αυθαίρετα Δήμοι όπου επαρχίες και χωριά με αμιγή ελληνικό πληθυσμό συγχωνεύθηκαν με περιοχές όπου πλειοψηφεί το αλβανικό και μουσουλμανικό στοιχείο, με κορυφαία περίπτωση την προσάρτηση της επαρχίας Βρανίστι στο Δήμο Χιμάρας. Σκοπός δεν των μεθοδεύσεων αυτών είναι η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Τέλος η Αλβανία δεν έχει σεβαστεί ποτέ το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο υπέγραψε στις 17 Μαΐου 1914 από κοινού με τις Μεγάλες Δυνάμεις (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρο-Ουγγαρία) με το οποίο αναγνωριζόταν καθεστώς Αυτονομίας για την Βόρειο Ήπειρο.

Το Πρωτόκολλο της Κερκύρας υπεγράφη από τις ίδιες χώρες  ακριβώς 5 μήνες μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας με το οποίο ιδρύεται το αλβανικό κράτος και προσδιορίζονται τα σύνορά του.  Το πρωτόκολλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί προσθετικό του πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

 Λαμβάνοντας υπόψιν ανάλογες περιπτώσεις που ισχύουν για εθνικές μειονότητες σε πολλές χώρες- μέλη του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να ζητούν την ίδρυση ενός τοπικού κοινοβουλίου και την απόκτηση καθεστώτος αυτονομίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού και ιδιοκτησίας”.Το κείμενο της ΚΑΒΗ για την 1η Εργασιακή Συνεδρία στα πρακτικά της Συνόδου στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ
https://www.osce.org/odihr/393332?download=true

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλιο: Αρχίζει η χορήγηση της τέταρτης δόσης – Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα – Μέσω ΑΑΔΕ η βεβαίωση προστίμων

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε κατά την αποψινή...

Τα παράπονα των καταναλωτών στο MyRAE για θέματα ενέργειας

Θέματα λογαριασμών και πληρωμών αφορούν τα περισσότερα παράπονα (42% του συνόλου) που υποβάλουν οι καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το 17% έχουν να κάνουν με τη σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και εταιρίας, το 10% με την ποιότητα εξυπηρέτησης και το 8% αφορά τεχνικά προβλήματα. Το υπολειπόμενο 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΡΑΕ, αφορά πλειάδα διαφόρων θεμάτων με μικρά ποσοστά έκαστο. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 13/9/2021-16/01/2022, διάστημα στο οποίο λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων των καταναλωτών myRAE. Συ

Κορωνοϊός: 18.834 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι – Στους 672 οι διασωληνωμένοι

Σε 18.834 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα 17/1 κατεγράφησαν 101 θάνατοι. Παράλληλα, σε 672 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Αττική...

Ψηφιακή υπογραφή με λίγα κλικ – Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και αποστολή της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!