Της Χαράς Καλημέρη

Με αναπληρωτές -θα προσληφθούν περί τις 21.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου- θα λειτουργήσουν τα σχολεία και την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν, εάν και όταν το επιτρέψουν οι «θεσμοί».

«Υπάρχει μια δυσκολία στο θέμα διορισμού μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα προχωρήσουμε σε διορισμούς. Θα ανακοινώσουμε και τον αριθμό και τη διαδικασία, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», παραδέχθηκε ο κ. Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι για τη στελέχωση των σχολείων έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις -πρωτίστως από το ΕΣΠΑ και δευτερευόντως από τον κρατικό προϋπολογισμό- για την πρόσληψη 21.000 αναπληρωτών. «Οι εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών αγγίζουν τα όρια του απαράδεκτου. Τρέχουν από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, μαζεύοντας μόρια, μακριά από τις οικογένειές τους? Ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι οι μόνιμοι διορισμοί, ώστε να μην υπάρχει αυτό το εκπαιδευτικά, αλλά και εργασιακά, απαράδεκτο καθεστώς», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος ειδικά στον τομέα της ειδικής αγωγής, επισήμανε ότι θα προσληφθούν περί τους 10.000 εκπαιδευτικούς, όπως και πέρυσι, προσθέτοντας ότι για λόγους ισονομίας θα πριμοδοτηθούν με επιπλέον μόρια οι πτυχιούχοι των παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Αριθμός των εισακτέων
Εν τω μεταξύ, ο κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε σταθερός στην απόφασή του να μειωθούν, κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, οι διαθέσιμες θέσεις σε περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές, π.χ. Ιατρική, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από γονείς και μαθητές.

«Μας κατηγορείτε ότι το κάναμε λίγο πριν τις εξετάσεις και αναστατώσαμε τους υποψηφίους. Καταλαβαίνω το ψυχολογικό θέμα και το σέβομαι, αλλά και η πολιτεία πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε Νόμους. Λέει λοιπόν ο Νόμος ότι ο υπουργός αποφασίζει μέχρι τις 15 Μαρτίου ποια θα είναι τα νούμερα. Αυτό κάναμε?», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Όπως εξήγησε, στην απόφασή του το υπουργείο δεν άκουσε τα πανεπιστήμια «διότι και τα πανεπιστήμια είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές», αλλά προσπάθησε να μπει σε μία διαδικασία ορθολογικοποίησης. «Δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλιστεί σε μάχη για τον αριθμό αυτών που εκπαιδεύονται», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι «η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων ώστε να μπορούν τα παιδιά να μπαίνουν στα ΑΕΙ με το Απολυτήριο του Λυκείου και τη βαθμολογία που θα έχουν εκεί», ενώ σημείωσε ότι ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να καθορίζεται ύστερα από συνεννόηση των ΑΕΙ με τη Πολιτεία, σεβόμενοι κατά ένα μικρό ποσοστό τις αποφάσεις των τμημάτων και αφού έχουν μελετηθεί και οι προοπτικές των επαγγελμάτων. Σημείωσε δε, ότι πρέπει να υπάρξει μία γενναία απόφαση για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, π.χ. να πιστοποιούνται επαγγέλματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ώστε να μειωθεί και η πίεση που έχουν τα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε την κατάργηση της διάταξης του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «εντελώς αναχρονιστικό» που, όπως είπε, «χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς, αλλά και σε πάρα πολλούς δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας».

Πηγή