«Οταν έλθει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, θα μάθετε τι θα κάνει ο κ. Παυλόπουλος». Η άτυπη πληροφόρηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία διακινήθηκε χθες το απόγευμα μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τις επιλογές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, ήταν επεξηγηματική κατά ένα μέρος. Ο ΠτΔ δεν μπορεί να υπογράψει το Διάταγμα πριν την 30η Ιουνίου, οπότε συνταξιοδοτούνται οι νυν εισαγγελέας και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ μέχρι την 7η Ιουλίου οπότε θα διενεργηθούν εκλογές, η Βουλή θα είναι κλειστή. Συνεπώς, ο κ. Παυλόπουλος θα επικυρώσει μετά τις εθνικές κάλπες την απόφαση που έλαβε η παρούσα Κυβέρνηση.
Αν προκύψει άλλη κυβέρνηση, μπορεί δυνητικώς να ανατρέψει τις επιλογές του κ. Τσίπρα, δεν έχει συμβεί όμως ποτέ στο παρελθόν κάτι ανάλογο.
Aπό τη στιγμή μάλιστα που η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού, η νέα εισαγγελέας Δήμητρα Κοκοτίνη και οι 3 νέοι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγ. Νίκα, Κων. Κουσούλης και Δημ. Μακρής, επελέγησαν βάσει της επετηρίδας και οι όποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν δεν αφορούν στα τυπικά τους προσόντα ή την εξέλιξή τους στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης. Γι΄ αυτό και η ΝΔ στέκεται κριτικά απέναντι στη σπουδή που δείχνει η Κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα στις αλλαγές και όχι στους λειτουργούς, οι οποίοι στη διάρκεια του υπηρεσιακού τους βίου έχουν χειριστεί πλείστες σημαντικές υποθέσεις.
Στην Κουμουνδούρου
Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει ανά την Ελλάδα παρέχοντας στήριξη στους γαλάζιους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, οι οποίοι ρίχνονται αύριο στη μάχη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί αφήγημα, προσπαθώντας να περιορίσει τη διαφορά των 9,4 μονάδων της περασμένης Κυριακής. Το βάρος έχει πέσει στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος έχει θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους υπουργούς και τα βασικά στελέχη, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές δεν είναι προσωπική του υπόθεση. Υπό το πρίσμα αυτό κρίθηκε αναγκαία η «μετεγκατάσταση» του στα κομματικά γραφεία της Κουμουνδούρου, η απομάκρυνση των Χρ. Βερναδάκη και Χρ. Σκλιά από το επιτελείο του και η λειτουργία νέου διευθυντηρίου με τη συμμετοχή των Γ. Δραγασάκη, Ν. Βούτση και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος ανέλαβε ήδη την εκλαϊκευση του «κοινωνικού πακέτου», που έθεσε σε ισχύ προεκλογικώς η Κυβέρνηση. Πάντως, χθες μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου καταγράφηκαν πολλές διαφωνίες για τη στρατηγική και τις επιλογές του κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν τα ποσοστά υποχωρήσουν κάτω από το 20% στις επικείμενες κάλπες.
Του Δ. Γιαννακόπουλου