Αρχική Οικονομία Στην Βενεζουέλα χρειάζονται 14,6 εκατομμύρια μπολιβάρ για να αγοράσεις ενα κοτόπουλο και...

Στην Βενεζουέλα χρειάζονται 14,6 εκατομμύρια μπολιβάρ για να αγοράσεις ενα κοτόπουλο και στην αριστερή Ελλάδα κάνουν το αντίθετο

Για πάρα πολλά χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προσπαθούσαν να λύσουν οι διεθνείς τραπεζίτες παγκοσμίως ήταν αυτό του πληθωρισμού. Ενα μέγεθος το οποίο εάν και εφόσον δεν μπορούσανε να το ελέγξουν δημιουργούσε τεράστιες οικονομικές συνέπειες έως και πόλεμο..Η ποσότητα του κυκλοφορούντος χρήματος είναι μια από τις βασικές αιτίες είτε του πληθωρισμού είτε του αποπληθωρισμού μια και αυτό καθορίζει ως ένα μεγάλο βαθμό την σταθερότητα των τιμών την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των λαών.
Το γεγονός όμως πως οι κοινωνίες αφήσανε αυτό το υπέρτατο αγαθό να το λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο οι τραπεζίτες μας οδήγησε στην πλήρη κυριαρχία τους έναντι των πάντων..
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βενεζουέλας όπου ένας κεντρικός τραπεζίτης ως εκτελεστικό όργανο της διεθνούς τραπεζικής συμμορίας οδηγεί μια χώρα στο απόλυτο χάος και στην καταστροφή μια και ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από το 60.000% εν αντιθέσει στην Ελλάδα των μνημονίων όπου ο κεντρικός τραπεζίτης παραβιάζει με τον ίδιο τρόπο το καταστατικό της ΤτΕ με την αναστολή δημιουργίας χρήματος και οδηγεί την οικονομία σε αποπληθωρισμό και σε ασφυξία ρευστότητας..
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της guardian που αναφέρουμε παρακάτω
Η Βενεζουέλα εισήγαγε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η έκδοση τραπεζογραμματίων με… πέντε μηδενικά, του νομίσματός της, καθώς η χώρα παλεύει με τον υπερπληθωρισμό.
Οι τράπεζες θα κλείσουν σήμερα καθώς προετοιμάζονται να εκδόσουν το νέο μπολιβάρ, ενώ οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούν πως ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 1000000% φέτος.
Τι σημαίνει υπερπληθωρισμός
Υπερπληθωρισμός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον εκτροχιασμό των τιμών που συνοδεύεται από «βουτιά» της αξίας του νομίσματος και οδηγεί τους καταναλωτές να χρειάζονται ένα… σκασμό χαρτονομίσματα για τα βασικά αγαθά. Στη θεωρία, οι τιμές θα έπρεπε πάντα να εξαρτώνται από τη ζήτηση και την προσφορά.
Με τον όρο «πληθωρισμός» περιγράφουμε την άνοδο των τιμών, ενώ με τον «αποπληθωρισμό» την πτώση τους. Ο υπερπληθωρισμός προκύπτει όταν οι τιμές ανεβαίνουν τόσο πολύ, που η έννοια του πληθωρισμού να καθίσταται λίγη για να την περιγράψει.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν το απόθεμα χαρτονομισμάτων σε μια οικονομία ξεπερνά τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, προκαλώντας την πτώση της αξίας του νομίσματος. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις «κόβουν» καινούργιο χρήμα, ώστε να ξοδέψουν περισσότερα από όσα συλλέγουν από τη φορολογία.
Μπορεί να μην υπάρχει ακριβής κανόνας για το φαινόμενο, όμως οι οικονομολόγος Phillip Cagan εισηγείται πως όταν οι τιμές ανεβαίνουν με ρυθμό 50% μηνιαίως έχουμε την έναρξη της περιόδου υπερπληθωρισμού, ενώ όταν υπάρχει αύξηση μικρότερη αυτού του ποσοστού μηνιαίως για τουλάχιστον ένα χρόνο, έχουμε το τέλος της.
Γιατί είναι κακό για την οικονομία
Ο υπερπληθωρισμός καταστρέφει την αγοραστική δύναμη και ευνοεί τη συσσώρευση αγαθών, καθώς πολίτες και επιχειρήσεις περιμένουν περαιτέρω αύξηση των τιμών. Οι περίοδοι υπερπληθωρισμού, τείνουν να μοιάζουν με φαύλο κύκλο, καθώς η ανεπάρκεια, αυξάνει ακόμα περισσότερο τις τιμές.
Η έλλειψη σιγουριάς για τις τιμές, αφαιρεί κάθε κίνητρο από πωλητή και αγοραστή. Οι Times αναφέρουν πως οι εστιάτορες στη Βενεζουέλα, δεν τυπώνουν πια τα menus τους μαζί με τις τιμές, ενώ και τα Super Market έχουν αφαιρέσει τα σχετικά ταμπελάκια από τα ράφια τους. Αρκετοί είναι ήδη οι πολίτες που προτιμούν να χρησιμοποιόυν τις κάρτες τους, παρά ρευστό για τις αγορές τους.
Πως πληρώνονται οι εργαζόμενοι;
Ο υπερπληθωρισμός, θέτει ακόμα υπό αμφισβήτηση τη… βεβαιότητα πως θα είναι δυνατή η διαβίωση με τον μισθό του εργαζόμενου, καθώς οι τιμές έχουν την τάση να ξεπερνούν τους μισθούς. Οι εργαζόμενοι μπορεί να αναγκαστούν να παίρνουν τους μισθούς τους σε βαλίτσες, όμως πλέον με τη διαδικτυακή διαχείριση των λογαριασμών ίσως αυτό το θέμα να έχει ξεπεραστεί. Γνωρίζοντας για το πρόβλημα, κάποιες επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκουν εναλλακτικούς και καθόλου συνηθισμένους τρόπους πληρωμής. Όπως bonus σε… αυγά. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν ξένα νομίσματα, που διατηρούν την αξία τους.
Τι συμβαίνει στα νομίσματα;
Τα μικρότερης ονομαστικής αξίας νομίσματα γίνονται σχεδόν άχρηστα. Μετά από δεκαετίες, ο πληθωρισμός έχει τη δύναμη να καταστήσει κάποια από τα μικρότερης αξίας νομίσματα, εντελώς άχρηστα. Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα, έχουν πολλές φορές σκεφτεί την κατάργηση του ενός και των δυο pounds. Ο υπερπληθωρισμός, «τρέχει» αυτή την εξέλιξη με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Συχνά υπάρχουν ελλείψεις ρευστού και ουρές στα γκισέ και τα ATMs των τραπεζών, καθώς οι πολίτες χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρήματα για να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους.
Τα παραδείγματα στην ιστορία
Παρά το γεγονός, πως τέτοιες περιστάσεις θεωρούνται σπάνιες από τους οικονομολόγους, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπου χώρες χτυπήθηκαν από τον υπερπληθωρισμό στην πρόσφατη ιστορία. Η Γερμανία του 1920 είναι το πιο γνωστό παράδειγμα. Όμως και η Ουγγαρία, στην επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χτυπήθηκε από απίστευτο πληθωρισμό που έφτανε το 41.900.000.000.000%.
πηγή : the Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση για νέες αιτήσεις – Οι προθεσμίες

Σε λειτουργία τέθηκε πριν λίγο η εφαρμογή myΘέρμανση για την υποβολή νέων αιτήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τέθηκε σε λειτουργία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν εκ νέου να κάνουν αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης έως τις 15 Φεβρουαρίου και έτσι οι φορολογούμενοι να λάβουν έτσι το επίδομα θέρμανσης των 100 – 750 ευρώ που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία που ήταν στις 15 Δε

ΚΙΝΑΛ: Επιτελική αδράνεια και ανικανότητα από την κυβέρνηση

Για «επιτελική αδράνεια και την ανικανότητα» της κυβέρνησης και έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει λόγο η γραμματέας της Κ.Ο....

Κλειστά και την Πέμπτη τα σχολεία στην Αττική – Με απόφαση της Περιφέρειας

Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» να υποχωρεί σταδιακά από τη χώρα, ωστόσο οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός που έχει αφήσει πίσω της δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των...

Στην κατάψυξη η χώρα -Κάτω από τους -10 βαθμούς το πρωί-Ρεκόρ το -18,1 στη Φθιώτιδα

Πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Λευκοχώρι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!