Ο υπουργός καλεί σε διάλογο, αλλά μιλάει για φοροδιαφυγή

Τελειωμό δεν έχει ο πόλεμος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Σπίρτζη εναντίον των εταιρειών διαμεσολάβησης ταξί. Το νέο επεισόδιο άρχισε να παίζεται με τις ανακοινώσεις που αφορούν το νέο νομοσχέδιο για τον τομέα των Μεταφορών.
Με το νομοσχέδιο μπαίνουν στο στόχαστρο τα μοντέλα λειτουργίας των εταιρειών Beat (πρώην Taxibeat) και Uber, οι οποίες υποχρεώνονται να λάβουν ειδική άδεια μεταφορικού έργου και να συνάπτουν τουλάχιστον δίμηνες συμβάσεις με τους οδηγούς ή τις εταιρείες μίσθωσης τουριστικών οχημάτων αντιστοίχως.
Παρουσιάζοντας επισήμως το νομοσχέδιο – για το οποίο είχε αρχίσει πόλεμος πολύ πριν εμφανιστεί – ο Σπίρτζης ζήτησε από τις εταιρείες να πάνε σε διάλογο με το υπουργείο προσκομίζοντας τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών και το… μετοχολόγιό τους, αφού πρώτα ανέβασε τους τόνους αφήνοντας αιχμές για φοροδιαφυγή της Beat μέσω off shore εταιρειών του Παναμά και των Παρθένων Νήσων.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Σπίρτζης είπε ότι «δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα όταν δεν φορολογούνται οι εταιρείες στη χώρα μας» και ότι η έδρα της Βeat, όταν συστάθηκε ως Taxibeat, είχε έδρα στο Λονδίνο και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μας δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από την πώληση της εταιρείας στον όμιλο της Daimler έναντι 43 εκατ. ευρώ. Τέλος ανακοίνωσε ότι στο εξής θα «πέφτουν» ιστοσελίδες και εφαρμογές που δεν έχουν λάβει νόμιμη άδεια.
Η Beat σήκωσε το γάντι μέσω του ιδρυτή της Νίκου Δανδράκη, ο οποίος δήλωσε στο protothema.gr ότι «είναι πρωτοφανές, ενώ συζητείται ένα νομοσχέδιο που μας αφορά, να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εγκληματίες και φοροφυγάδες» και επανέλαβε ότι η εταιρεία έχει πληρώσει τα τελευταία έξι χρόνια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 5 εκατ. ευρώ. «Μόνο επενδύσεις έχουμε φέρει στην Ελλάδα και 100 θέσεις εργασίας. Είμαστε έκπληκτοι για τον πόλεμο που δέχεται μια εταιρεία καινοτομίας, πρωτοπόρος του κλάδου» σημείωσε.
Επιπλέον εκτίμησε ότι το νέο πλαίσιο δεν είναι βιώσιμο κατά το σκέλος των δίμηνων συμβάσεων με τους οδηγούς: «Εξετάζουμε με τους νομικούς μας τον νόμο, όμως, όταν έχεις 8.000 οδηγούς ταξί, που σύντομα θα γίνουν 10.000, είναι δύσκολο να πρέπει να υπογράφεις κάθε δίμηνο νέες συμβάσεις. Αυτό προϋποθέτει ένα νομικό επιτελείο και προσθέτει γραφειοκρατία και κόστος για τις εταιρείες».
Το πρώτο ερώτημα, κατόπιν αυτών, είναι αν μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ Σπίρτζη και Beat το επόμενο διάστημα. Το δεύτερο είναι αν ο υπουργός, θορυβημένος από το μπάχαλο που έχει προκαλέσει η κακή διαχείριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς, επιχειρεί να πουλήσει έναν προσωρινό τσαμπουκά περί «αποκατάστασης της νομιμότητας». Πολύ σύντομα θα προκύψουν οι απαντήσεις.