Αρχική Κοινωνία Στα σκαριά κυβερνητική παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων

Στα σκαριά κυβερνητική παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων

Παρέμβαση της Πολιτείας στο ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων, διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στα οποία καταχωρείται η ακίνητη ιδιοκτησία και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς κατά την συμμετοχή του σήμερα (29/11) στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση – σεμινάριο, που διοργάνωσαν η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, επ΄ευκαιρία και του πολεοδομικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε στις επιτυχίες της οργάνωσης των ιδιοκτητών με την θέσπιση μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που υφίστανται απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, με την επιστροφή αρχικά του 30 % της μείωσης μέσω φορολογικού συμψηφισμού και πλέον, για τις μειώσεις του Νοεμβρίου, επιστροφή του 50 % απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Στάθηκε επίσης στο δικαίωμα καταχώρησης μισθώσεων και τροποποιήσεων ακινήτων ως αορίστου χρόνου, καθώς και στην εξομοίωση της προθεσμίας δήλωσης COVID με την προθεσμία κατάθεσης μισθώσεων & λύσεων που επίσης ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε τις δυσκολίες – λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν – συνεδρίασης των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά και στα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έκδοση ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμού για τις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών.

Σχολιάζοντας το χωροταξικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ο κ. Παραδιάς έκανε λόγο για θετικές ρυθμίσεις αλλά και για ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι δεν επιλύεται το ιδιοκτησιακό για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για τα οποία το Δημόσιο ζητά από τους ιδιοκτήτες τίτλους που ανάγονται στο 1885!

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται προτάσεις για το χρόνο στον οποίο ανάγεται η απόδειξη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. «Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη και θα δώσουμε διέξοδο. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι και απέναντι στην ιδιωτική περιουσία. Θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021 να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα και ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει κυρωθεί το 90 % και θα απομένει μόνο η εκδίκαση των ενστάσεων και αντιρρήσεων. Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενώ ανακοίνωσε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια διασύνδεσης όλων των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ε9.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ παρουσίασε εξάλλου εκτενώς τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια αγροτεμάχια, τη λύση που δίνεται για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ώστε να σταματήσει η ομηρία – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – των ιδιοκτητών, αλλά και για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης που θα λειτουργήσει επί τέλους υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων.

Ο Συμβολαιογράφος και Πρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Ενώσεως Συμβολαιογράφων κ. Γιώργος Ρούσκας ανέφερε ότι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και αφού ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Πρόσθεσε ότι – λόγω της πανδημίας – οι συναλλαγές με τις ΔΟΥ είναι μαρτυρικές έως ανύπαρκτες με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγοραπωλησίες ακινήτων να ματαιώνονται ή να καρκινοβατούν. Και τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα φέρει την ολική ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας συλλογής των εγγράφων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλλου στον οποίο θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, ΤΕΕ, Δήμοι, Δασικές υπηρεσίες κλπ.). Με τον τρόπο αυτό όπως ανέφερε θα εξακριβώνεται αυτόματα αν και που υπάρχει καθυστέρηση.

Ο κ. Αντώνης Μουζάκης, Οικονομολόγος, Λογιστής, Φοροτεχνικός. ανέφερε ότι για τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές υπάρχει η δυνατότητα υποβολής του φακέλου στις ΔΟΥ διαδικτυακά, παρά τις δυσκολίες που έχουν επισημανθεί. Σε σχέση με τις αλλαγές στη φορολογία αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από ενοίκια του 2020, ενώ υπενθύμισε ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν διαφορές μεταξύ της δήλωσης COVID και του μισθωτηρίου που έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ προκειμένου να επωφεληθούν της επιστροφής του 50 % της μείωσης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και Πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) Δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Χαϊδούτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την διαχείριση των περιουσιών τους στην περίοδο του κορονοιού, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη που πλήττεται από την πανδημία.

Ο Δικηγόρος Α.Π., Γενικός Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ κ. Αναστάσιος Βάππας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται ούτε το μειωμένο κατά 40 % ενοίκιο. Σε αυτές, ενώ θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης διαταγής απόδοσης ή διαταγής πληρωμής, στην πράξη (λόγω των περιοριστικών μέτρων) οι πράξεις δεν εκδίδονται ή δεν κοινοποιούνται, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Ειδ. Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας (ΕΙΑΝΑ) Δικηγόρος Πατρών κ. Κυριακή Αθανασιάδη σημείωσε ότι η ζήτηση για φοιτητικά σπίτια εφέτος ήταν ελάχιστη ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι φοιτητές λύνουν τις μισθώσεις και εγκαταλείπουν τα σπίτια αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να πάρουν τα πράγματά τους με αποτέλεσμα τα ακίνητα να παραμένουν δεσμευμένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Τάκη Παπαδόπουλο, η μείωση της ζήτησης για φοιτητική κατοικία άγγιξε το 50 % ενώ ζήτησε την επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του Γραφείου Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ κ. Αλκης Κωφός ανέλυσε τις προθεσμίες κατάθεσης και διόρθωσης των μισθωτηρίων και των δηλώσεων COVID και τα κύρια λάθη και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδικασία επιστροφής των ποσών που δικαιούνται από τις μειώσεις ενοικίων.

Ο Ασφαλιστής, Υπεύθυνος του Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων Μελών ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Κεχαγιάογλου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος ΠΟΜΙΔΑ-Interamerican για την ασφάλιση των κτιρίων των μελών της Ομοσπονδίας.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός: Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων σε όλη τη χώρα

Πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις ει

Κορωνοϊός: 17.409 νέα κρούσματα και 98 θάνατοι – Στους 653 οι διασωληνωμένοι

Σε 17.409 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 98 θάνατοι.  Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 653 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 360.105 τεστ, με τη θετικότητα να φτάνει στο 4,83%. Η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων, με 4.065 κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλ

Ασταμάτητα επιχειρούν μηχανήματα και εκχιονιστικά στους Δήμους της Αττικής

Ασταμάτητα επιχειρούν τα εκχιονιστικά, οι αλατιέρες και τα μηχανήματα στους δρόμους των δήμων της Αττικής. Όλη την ημέρα χτες, όλη τη νύχτα και σήμερα από το πρωί, βρίσκονται σε πλήρη δράση, προκειμένου να διατηρηθεί ανοικτό το βασικό οδικό τους δίκτυο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δημοτική Πολιτική Προστασία κλήθηκε να συνδράμει και στη μετακίνηση ασθενών ή σε περιπτώσεις όπου ήταν απαραίτητο να γίνουν αιμοκαθάρσεις. Στον Δήμο Αχαρνών επιχειρούν 21 μηχανήματα και εκχιονιστικά, που κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους.

Ν. Ανδρουλάκης: «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό»

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κυβερνητικό σχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής σε δήλωσή του ανέφερε ότι «χιλιάδες συμπολίτες μας, έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Άλλοι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, άλλοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση και βέβαια με κλειστές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας για ώρες». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ακόμη «Μέρες τώρα ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρόλα

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!