Στο θέμα με την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς πακέτου δανείων 1,2 δισ. ευρώ στη Libra Group, με τεράστια έκπτωση, που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στη στήλη «Παρασπονδίες» (10/09), έδωσαν συνέχεια οι «Financial Times», επισημαίνοντας ότι δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας έχουν παραιτηθεί έπειτα από εικαζόμενες παρατυπίες στη συναλλαγή αυτή!

Η Libra κατέβαλε, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, 300.000.000 ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που έχουν γνώση της συμφωνίας. Τα δέκα στελέχη υπέβαλαν ξεχωριστά την παραίτησή τους, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Το πακέτο δανείων που απέκτησε η Libra, συνεχίζουν οι «Financial Times», περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανέρχονται σε 80.000.000 ευρώ και προσωπικά δάνεια 30.000.000 ευρώ των δέκα στελεχών της Πειραιώς.

Ορισμένα από τα δάνεια εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρίες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, κατά παράβαση των capital controls που είχαν επιβληθεί στα μέσα του 2015.
Κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στη Marfin (θυγατρική της Πειραιώς), πουλήθηκαν αργότερα με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς ερευνά κατά πόσο διαπράχθηκαν απάτες και ξέπλυμα χρήματος, σημείωσε στους «Financial Times» δικαστική πηγή, προσθέτοντας πως στις πιθανές κατηγορίες που μπορεί να απαγγελθούν περιλαμβάνονται «η συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της τράπεζας, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού κράτους (ενός μεγάλου μετόχου της τράπεζας) και ξέπλυμα χρήματος μέσω της παραβίασης των κεφαλαιακών ελέγχων και τη χρήση υπεράκτιων εταιριών».

Η τράπεζα δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τις παραιτήσεις. Τα δέκα στελέχη έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε παράπτωμα και έλαβαν κανονικά αποζημίωση από την τράπεζα με την αποχώρησή τους.

Πηγή