Αρχική Πολιτική Στα αζήτητα οι κυρώσεις των “φίλων” της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας: Θα...

Στα αζήτητα οι κυρώσεις των “φίλων” της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας: Θα γίνει η έκπληξη τον Ιούνιο;

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Θετικές αναφορές για την Κύπρο περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία. Σημαντικές είναι οι αναφορές για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επί τούτου, η έκθεση καταγράφει τις παραβιάσεις, παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης και υπενθυμίζει στην Άγκυρα «την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά ή νύξη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της, τις προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων σε βάρος ενός κράτους-μέλους. Δεν αποκλείεται αυτό να συζητηθεί και να αποφασισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 17-18  Ιουνίου.  Εάν ούτε τον Ιούνιο υιοθετηθούν μέτρα τότε  θα σημαίνει πως η Ένωση θα κινηθεί σε φραστική έκφραση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τούτο, αν και θα πρέπει κανείς να σταθμίσει διάφορους παράγοντες καθώς και την εμβέλεια της Κύπρου, ωστόσο είναι προφανές πως δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε. θα ανέμενε κάποιος πολύ περισσότερα σε σχέση με τη στήριξη που θα μπορούσε να δοθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται συναφώς πως η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου περιορίσθηκε να αναφέρει πως: «Είμαι σίγουρη ότι αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε περαιτέρω, καταρχάς στο δικό μου επίπεδο με τους ΥΠΕΞ και σίγουρα στο επίπεδο των ηγετών, τις προσεχείς βδομάδες, ως αρμόζει ». Άφησε ένα παράθυρο ανοικτό, πλην όμως και η ίδια γνωρίζει πως στο επίπεδο των κυβερνήσεων μια τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολη. Θα αναμένουμε τις διεργασίες μέχρι τις συνόδους και πρωτίστως τις αποφάσεις, που θα ληφθούν.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί είναι η αναφορά στην έκθεση, για το γεγονός πως παρά τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, που προέκυψαν από την έναρξη ισχύος της συνταγματικής αναθεώρησης».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εδραιώνεται πλέον η αντίληψη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Είναι σαφές πως η Ένωση δεν θα ξεκόψει τις σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο, δεν μπορεί να επενδύει σε μια υπόθεση που είναι βασικά χαμένη. Δεν μπορεί να επενδύει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., που προφανώς δεν θα γίνει ποτέ.

Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία καθώς αμφότερες επενδύουν στα ευρωτουρκικά προσδοκώντας πώς μέσα από αυτή την πορεία θα συνεργαστεί η Άγκυρα, εγκαταλείποντας την επεκτατική πολιτική της. Όταν απομακρύνεται από την Ένωση αυτή η πολιτική δεν μπορεί παρά να επανεξεταστεί.

Διαφορετικά θα περάσει για μια ακόμη φορά το τρένο από το σταθμό και δεν θα είναι εκεί Ελλάδα και Κύπρος.

Πηγή:https://hellasjournal.com/2019/05/sta-azitita-oi-kyroseis-ton-quot-filon-quot-tis-e-e-kata-tis-toyrkias-tha-ginei-i-ekplixi-ton-ioynio/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace ...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional The Work: Orly...

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic.

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic. Latest summertime, videos went widespread demonstrating a man asking a...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional The Knowledge: ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!