Αρχική Διάφορα Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οταν μιλάμε για την ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή για τον αποκλεισμό ή την ανεπαρκή πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια, φαινόμενο το οποίο περιγράφεται και ως ενεργειακή αποστέρηση, συνηθίζουμε να εστιάζουμε στις επιπτώσεις της στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων από την έλλειψη πρόσβασης στη θέρμανση.

Ωστόσο, παρ’ όλο που ακόμη και για τα ευρωπαϊκά όργανα η ενεργειακή φτώχεια θεωρείται ένα χειμερινό ζήτημα, η αδυναμία πρόσβασης σε ψύξη και κλιματισμό αναδεικνύεται σε ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα, με τη χώρα μας να κατέχει την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε μια κατοικία που δεν διαθέτει τα μέσα να είναι δροσερή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι υπερβολικές θερμοκρασίες που καταγράφονται τα καλοκαίρια, ειδικά κατά τη διάρκεια καυσώνων, όπως αυτοί που βιώνουν το τελευταίο διάστημα στη βόρεια και τη νοτιοδυτική Ευρώπη, είναι επίσης επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων και μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο των πιο ευάλωτων.

Υπενθυμίζεται όταν κατά τη διάρκεια του ισχυρού καύσωνα του 2003, οι θάνατοι στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις 30.000, εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών στα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων φροντίδας.

«Οι καύσωνες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη πρέπει να αποτελέσουν μια αφύπνιση για να σταματήσουμε να αγνοούμε την καλοκαιρινή ενεργειακή φτώχεια», γράφει στον ιστότοπο euractiv η Γιαμίν Σαχίμπ, ανώτερος αναλυτής της ενεργειακής πολιτικής στο OpenExp, ένα παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που εδρεύει στο Παρίσι και εργάζεται για λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δυστυχώς, έχουμε λίγες πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε σπίτια που δεν ψύχονται επαρκώς το καλοκαίρι ή που δεν διαθέτουν τα μέσα για να κρατήσουν τους κατοίκους τους υγιείς σε υψηλή θερινή ζέστη, επισημαίνει η ίδια.

Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες για την ενεργειακή φτώχεια το καλοκαίρι παρέχονται από τη Eurostat μόνο για το 2012.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε σπίτια που δεν είναι δροσερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ποσοστό 30%, ένα ποσοστό που, αν δεν παραμένει το ίδιο, θα έχει μεταβληθεί ελάχιστα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Ποσοστό πληθυσμού που ζει σε κατοικίες που δεν είναι δροσερές  κατά την διάρκεια του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην κορυφή του πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών, όπου οι κάτοικοι αδυνατούν να δροσίσουν τα σπίτια τους με συστήματα ψύξης και κλιματισμού, βρίσκονται η Βουλγαρία με 49,5%, η Πορτογαλία με 35,7% και η Μάλτα με 35,4%.

Πίσω από την Ελλάδα ακολουθούν η Λετονία (29,9 %), η Κύπρος (29,6%), η Ουγγαρία (26,3%) και η Ισπανία (25,6%).

Ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την οικιακή ενεργειακή φτώχεια, το καλοκαίρι, φαίνεται ιδιαίτερα προβληματικός.

Οι μετρήσεις της οικιακής ενεργειακής φτώχειας τον χειμώνα θεωρούνται μεταξύ των κύριων δεικτών για την παρακολούθησή της από το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενεργειακή φτώχεια (EPOV). Αντίθετα, οι μετρήσεις της θερινής οικιακής ενεργειακής φτώχειας θεωρούνται ως δευτερεύοντες δείκτες.

Αυτή η ιεράρχηση των οικιακών δεικτών ενεργειακής φτώχειας στην πράξη υπονομεύει τις όποιες πιθανές δράσεις θα μπορούσαν να αναληφθούν για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής ενεργειακής φτώχειας.

Ομοίως, τα δεδομένα σχετικά με την αυξημένη θνησιμότητα είναι διαθέσιμα μόνο για τον χειμώνα στο Παρατηρητήριο της Ε.Ε. για τα Κτίρια και πολύ λίγα κράτη-μέλη συγκεντρώνουν στοιχεία σχετικά με τους υπερβολικούς καλοκαιρινούς θανάτους, επισημαίνει η Γιαμίν Σαχίμπ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ιδίως στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να ανησυχούν για τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην αύξηση της συχνότητας των ακραίων φαινομένων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την ευημερία των ευάλωτων πολιτών.

Και σε ορισμένες χώρες, τα τμήματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια είναι ήδη εξαιρετικά υψηλά και ανησυχητικά, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη που παραθέτουμε.

Ωστόσο, οι ισχύοντες κανονισμοί δόμησης εξετάζουν μόνο τη χειμερινή πλευρά του προβλήματος. Απαιτούν, κυρίως, την υπερβολική μόνωση των κτιρίων και τη βελτίωση της στεγανότητάς τους.

Αντ’ αυτού, οι κανονισμοί οικοδόμησης θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν σοβαρά την υπέρβαση των κινδύνων της υπερθέρμανσης, απαιτώντας αύξηση της θερμικής μάζας των κτιρίων, την εφαρμογή λύσεων εξαερισμού τη νύχτα και την εγκατάσταση τεντών, καθώς και συστημάτων ψύξης, ώστε οι θερμοκρασίες εσωτερικού χώρου να διατηρούνται σε αποδεκτό επίπεδο για τους κατοίκους, γράφει η Σαχίμπ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ευρώπη ένας στους 10 πολίτες επηρεάζεται από την ενεργειακή φτώχεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη 57 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά τον χειμώνα, 104 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν δροσερά τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ότι 52 εκατομμύρια άνθρωποι καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη κλιματισμού και ψύξης για να διατηρηθούν δροσεροί και να διατηρήσουν τρόφιμα και φάρμακα, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως προκύπτει από πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Μεταξύ των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, περίπου 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική -470 εκατομμύρια σε αγροτικές περιοχές και 630 εκατομμύρια κάτοικοι παραγκουπόλεων- βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο της Επιθεώρησης Εργασίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, σε συνέχεια του διορισμού των μελών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!