Αρχική Κοινωνία Σπίτια θα αλλάζουν χέρια με ένα κλικ

Σπίτια θα αλλάζουν χέρια με ένα κλικ

Την εικόνα που αντικρίζαμε μέχρι πρότινος, να συγκεντρώνονται δεκάδες πολίτες έξω από τα Ειρηνοδικεία για να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς, θα την ξεχάσουμε από τις επόμενες εβδομάδες. Και αυτό γιατί ήδη υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και δίνονται κατευθύνσεις για τον τρόπο διενέργειάς τους. Ηταν κάτι που προβλεπόταν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας των δικηγόρων το προηγούμενο διάστημα και που τώρα γίνεται πράξη. Πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία στην Πάτρα δεν είχαν γίνει, λόγω των συγκεντρώσεων δεκάδων πολιτών έξω από την αίθουσα του Ειρηνοδικείο. Ωστόσο, μαζί με τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, αναβάλλονταν και πλειστηριασμοί που αφορούσαν εργατικές και άλλες διαφορές, που καμία σχέση δεν είχαν με την πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί δεν ήταν δυνατός ο διαχωρισμός.
>Οπως πληροφορείται η «Π», χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακινήτου, το οποίο έβγαζαν στον πλειστηριασμό εργαζόμενοι γνωστής μονάδας στην περιοχή μας προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις για τα δεδουλευμένα τους. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός αναβλήθηκε και οι εργαζόμενοι ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημίωση.
> Υπήρχαν όμως και διαφορές ιδιωτικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, γυναίκα που μεγαλώνει παιδί με ειδικές ανάγκες έβγαζε σε πλειστηριασμό το ακίνητο του πρώην άνδρα της, επειδή εκείνος αρνιόταν να της δώσει διατροφή, παρότι είχε εκδοθεί σχετική απόφαση δικαστηρίου.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Η διαδικασία θα γίνεται με την παρουσία συμβολαιογράφου, θα υπάρχει διαδικασία ανάρτησης σε ειδική ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, όπου θα αναφέρεται ποιο ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό και ποιο ακριβώς είναι το τίμημα. Επίσης θα αναρτώνται φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει στην κατοχή του ο συμβολαιογράφος και αφορά το ακίνητο. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε ορίζονται οι προϋποθέσεις κάποιου να καταστεί πλειοδότης, ο τρόπος κατοχύρωσης του ακινήτου κ.λπ.
Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση:
Τα βήματα για την κατάληξη σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ορίζονται από την απόφαση ως ακολούθως:
>Ηλεκτρονικός Πλειστηριασμός
Με την εντολή του άρθρου 927ΚΠολ, ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση δύναται να αιτηθεί τη διενέργεια του πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
>Ηλεκτρονικά Συστήματα Πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ)
Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών («ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ»).
>Υπάλληλος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού
Υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι συμβολαιογράφος που προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 1 της απόφασης.
>Τόπος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό.
Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
-Ανάρτηση αναγγελίας διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού
Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: Ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΝΕΛΗ Σ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ: «Δεχτήκαμε άδικη επίθεση»
«Είναι ένα σύστημα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το οποίο θα δοκιμαστεί στην πράξη και θα δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει. Η ηλεκτρονική διαχείριση θα γίνεται από τους κατά τόπους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Τις λεπτομέρειες μένει τώρα να τις δούμε. Και ο δικός μας σύλλογος και οι υπόλοιποι οκτώ πανελλαδικά, θα κληθούμε να αναλάβουμε το εγχείρημα. Οι προθεσμίες και τα δικαιώματα του οφειλέτη παραμένουν, δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες. Θεωρώ βέβαια ότι επιταχύνθηκε η συγκεκριμένη αλλαγή λόγω των προβλημάτων από το μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Εκεί μπήκαν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Και πλειστηριασμοί που έπρεπε να γίνουν, που αφορούσαν για παράδειγμα μισθούς εργαζομένων, εμποδίστηκαν. Η παράταση εξαιτίας των κινητοποιήσεων δεν αλλάζει τα δεδομένα. Οι πλειστηριασμοί απλά γίνονται με κάποια καθυστέρηση. Δεχτήκαμε πολλές και άδικες επιθέσεις το προηγούμενο διάστημα ως κλάδος. Θα πήγαινε κανείς σε ένα δικαστήριο να επιπλήξει τον δικαστή για την απόφαση που βγάζει;»

Πηγή:http://pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ιεράπετρα: Με το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέονται οι θρομβώσεις του 35χρονου – Τι είπε ο διοικητής του νοσοκομείου

Επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχαν από την πρώτη στιγμή, τόσο οι γιατροί στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας όσο και του ΠΑΓΝΗ, για την συσχέτιση εμφάνισης της...

Πιάστηκε κύκλωμα με λαθραία τσιγάρα – Πάνω από 850 χιλ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Άνω των 850.000 ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες δασμοί από τη συστηματική διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων εγκληματικής οργάνωσης στην Αχαΐα, την οποία εξάρθρωσαν αστυνομικοί του...

Κορωνοϊός: 1.262 νέα κρούσματα και 50 θάνατοι – Στους 656 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.262 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν...

Γάζα: 40 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν οι παλαιστινιακέ αρχές, με αποτέλεσμα ο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!