Αρχική Διάφορα Σουηδοί κλέφτες κουκουβάγιων.

Σουηδοί κλέφτες κουκουβάγιων.

Να μια εργασία χωρίς μέλλον: Ληστής Σουηδικών Τραπεζών. Το 2016, έγιναν μόνο δύο ληστείες τραπεζών σε όλη τη Σουηδία, σε σύγκριση με 110 ληστείες, οκτώ χρόνια νωρίτερα. Που οφείλεται αυτή η απότομη βουτιά; στη “στροφή” της χώρας να πορευθεί χωρίς μετρητά.

Το 1661, η Σουηδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκτύπωσε χαρτονομίσματα, μερικούς αιώνες αργότερα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα απαλλαγεί από αυτά. Οι συσκευές ανάγνωσης καρτών και εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται πλέον ακόμη και σε καταστάσεις που κάποτε είχαμε μετρητά, όπως πληρωμή λογαριασμών (ρεύματος, τηλεφώνου κλπ), χαρτζιλίκι, δωρεές στην εκκλησία. Τα λεωφορεία στη Σουηδία δεν δέχονται μετρητά. Ούτε και πολλοί αυτόματοι πωλητές δρόμου.

Αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκτυπώνει το εθνικό νόμισμα της Σουηδίας, την κορόνα, τα δύο τρίτα των Σουηδών λένε ότι αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς λογαριασμούς και κέρματα. Σύμφωνα με την Riksbank, την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η κρύα σκληρή κορόνα αντιπροσώπευε μόλις το 2% της αξίας όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία το 2015. Η τράπεζα προβλέπει ότι «τα μετρητά θα παραμείνουν σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του 2030», αλλά όχι απαραίτητα περισσότερο. Ήδη, λιγότερες από τις μισές σουηδικές τράπεζες διατηρούν κάποια λίγα μετρητά στα ταμεία τους. Η Σουηδία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό αναλήψεων από ΑΤΜ ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο, στο φτωχό 2,5%. Η λέξη μετρητά χρησιμοποιείται μόνο από τα κλεφτρόνια και τους πορτοφολάδες: Στη Σουηδία, το έγκλημα δεν “αποδίδει” όπως παλιότερα.

Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σουηδοί κλέφτες επιδίδονται σε ολοένα και πιο εξωφρενικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης σειράς ληστειών, αντάξιων του The Fast και του Furious. Φανταστείτε να σπάτε το πίσω μέρος ενός κινούμενου φορτηγού παράδοσης, νύχτα και να κλέβετε προϊόντα Apple αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Τώρα φανταστείτε να φτάσετε εκείνο το φορτηγό από την κουκούλα ενός αυτοκινήτου που τρέχει με 50 μίλια την ώρα, με τα φώτα του σβηστά, για να αποφευχθεί η ανίχνευσή του.
Αφού έγιναν αρκετές τέτοιες επιθέσεις, η σουηδική ταχυδρομική υπηρεσία, PostNord, ανακάλυψε τους ληστές αυτοκινητοδρόμων, καλωδιώνοντας ένα φορτηγό με κάμερες, γεμίζοντας το με προϊόντα της Apple και περιμένοντας. Σε έναν δρόμο που βρίσκεται κάπου μεταξύ της Vara και της Alingsås στη νοτιοδυτική Σουηδία, οι ληστές τσίμπησαν το δόλωμα και οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα. “Οι εγκληματίες ενδιαφέρονται περισσότερο για αγαθά υψηλής αξίας τώρα”, λέει ο επικεφαλής της ασφάλειας του PostNord, Alexis Larsson. “Αυτή η τάση θα αυξηθεί πιθανώς καθώς υπάρχουν λιγότερα μετρητά.”

Οι κλέφτες μπορεί να έχουν αποθρασυνθεί από το γεγονός ότι η αστυνομία έχει
ήδη “γίνει λαστιχο”, εξαιτίας των διαρρήξεων και των βίαιων συμμοριών στις σουηδικές πόλεις. Μια πρόσφατη σειρά χτυπημάτων και αρπαγών στο κέντρο της Στοκχόλμης ήταν ιδιαίτερα θρασείς. Ένα πρωϊνό πέρυσι, οι διαρρήκτες έριξαν μια μπουλντόζα Volvo στη βιτρίνα της μπουτίκ Chanel στην πολυσύχναστη συνοικία Norrmalm. Παρά το γεγονός ότι προκάλεσε μεγάλες ζημιές, το Volvo δεν μπόρεσε να καταστρέψει τις προστατευτικές ράβδους του καταστήματος και έτσι οι κλέφτες το εγκατέλειψαν και διέφυγαν. Πέντε μήνες αργότερα, μια συμμορία οδήγησε ένα αυτοκίνητο μέσα από την είσοδο ενός κοντινού πολυκαταστήματος πολυτελείας και αναφέρθηκε ότι κατάφεραν να “σηκώσουν” πολλά προϊόντα.
Καθώς η προσφορά τραπεζογραμματίων της Σουηδίας συνεχίζει να μειώνεται, οι εγκληματίες δείχνουν ενθουσιασμό για τη μαύρη αγορά των ειδών προς εξαφάνιση, η οποία μέχρι τώρα αποτελούνταν αποκλειστικά από κυνηγούς ερπετών και κλέφτες ορχιδέας. Τα εγκλήματα που αφορούν τα προστατευόμενα είδη, έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδό τους σε μια δεκαετία. Μια μοναδική μεγάλη γκρίζα κουκουβάγια – γνωστή ως το “φάντασμα του βορρά” (βλ φωτογραφία στην αρχή του δημοσιεύματος) – φτάνει τις 1 εκατομμύριο κορώνες (περίπου 120.000 δολάρια) στο dark web.
Τα εγκλήματα κατά των ανθρώπων – επίθεση, ληστεία, απάτη – είναι επίσης σε άνοδο. Το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος διαπίστωσε ότι το 2016 το 15,6% των πολιτών της χώρας έπεσε θύμα τουλάχιστον ενός τέτοιου αδικήματος – του υψηλότερου ποσοστού από τότε που το Συμβούλιο ξεκίνησε την ετήσια έρευνα εγκλημάτων, 10 χρόνια πριν. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η ηλεκτρονική απάτη αυξάνεται με ένα ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό στη Σουηδία, υπερδιπλασιάζοντας το ποσoστό της την τελευταία δεκαετία.
Φυσικά, η μετάβαση από τα μετρητά στο ψηφιακό νόμισμα έπρεπε να μειώσει το έγκλημα. Και με κάποιους τρόπους, το έχει ήδη πετύχει: Οι Σουηδοί ληστές τραπεζών και οι ελαφροχέρηδες ταμίες έχουν πάει το δρόμο των … επιτυχημένων singles των ABBA (το μουσικό συγκρότημα ΑΒΒΑ έχει σταματήσει να βγάζει τραγούδια!). Όμως, καθώς τα χαρτονομίσματα γίνονται σπανιότερα, άλλου τύπου εγκλήματα ανθίζουν.
Οι απάτες στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους κλέφτες και εκτείνονται από τις επιθέσεις ρουτίνας μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων παγίδων (phishing) (χρησιμοποιώντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών όπως τραπεζικοί κωδικοί πρόσβασης) μέχρι  πιο πρωτότυπες και “υπόγειες” απάτες όπως το cryptojacking (μη ανιχνευμένη χρήση της υπολογιστικής ισχύος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, για “εξόρυξη” εικονικών νομισμάτων).
>Ενώ είναι μεγάλη ειρωνεία πως η κατάργηση των μετρητών μπορεί να εμπνεύσει αύξηση εγκληματικότητας αντί για μείωσή της, τελικά, από μια άποψη, η αύξηση της εγκληματικότητας είναι προβλέψιμη. Μια έρευνα δείχνει ότι καθώς αποκτούμε “ψυχολογική απόσταση” από τα χρήματα, η προθυμία μας να κλέψουμε αυξάνεται. Αυτό εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι φοροδιαφεύγουν, φουσκώνουν ασφαλιστικές αξιώσεις και κλέβουν Post-it Notes από το γραφείο τους…
…ή προσπαθούν να κλέψουν τσάντες σχεδιαστών μόδας, με μπουλντόζα.
This article appears in the June 2018 print edition with the headline “Stealing Owls.”
σχόλιο ID-ont: Οι επισημάνσεις με χρώμα στο ανωτέρω κείμενο έγιναν από το blog μας.
ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γρ. Δημητριάδης (ΕΕΣΥΠ): Εξαιρετικό το επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται – Στόχος η επιτάχυνση της αξιοποίησης των εταιρειών του Δημοσίου

Την πρόθεση του Υπερταμείου να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των εταιριών του Δημοσίου που είναι στο χαρτοφυλάκιό του, εκμεταλλευόμενο το εξαιρετικό...

Τέλος στα SMS από τις 14 Μαΐου – Από τις 00:30 η απαγόρευση – Ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά… το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Όπως ανακοίνωσε...

Κορωνοϊός: 2.489 νέα κρούσματα και 70 θάνατοι – Στους 707 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.489 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά το ίδιο διάστημα,...

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, όπως αυτό καθορίστηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!