• Συνεννόηση, ομόνοια, ομοψυχία… μηδέν. Ο πατριωτισμός υπό αμφισβήτηση.
• Η περίπτωση συνένωσης (συνασπισμού κομμάτων) των αντιμνημονιακών μικρών κομμάτων δίνει εκλογικά ποσοστά κυβερνητικού σχηματικού. 1ο κόμμα!
• Η πραγματική εικόνα όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.
Του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη

Ήγγικεν η ώρα να μιλήσουμε για το αμφίσημο της πολιτικής.
Γεγονός: Εξτρεμιστικά φαινόμενα αναπτύσσονται ραγδαία στη χώρα μας.
Γεγονός: Η ακροδεξιά σε αύξουσα.
Γεγονός: Η πολιτική και οι πολιτικοί αποτελούν πλέον συνώνυμο της απάτης και της προδοσίας.
Γεγονός: Η περίοδος του Χούντας (επταετίας), τείνει καλή ανάμνηση σε ολοένα και περισσότερους πολίτες ως το μη χείρον βέλτιστον.

Τα παραπάνω αποτελούν αδιαμφισβήτητα δεδομένα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Μια εποχή που τα γεγονότα της διαδραματίζονται υπό εντελώς αδιαφανείς για το λαό διαδικασίες. Οι πολίτες αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν πολιτικές εκπομπές, καθώς οι συζητήσεις ανάγονται σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Για να καταφέρει κανείς να παρακολουθήσει και να κατανοήσει 100% τα λεχθέντα επί των τηλεοπτικών πάνελ, χρειάζεται 5 πανεπιστημιακά πτυχία. Ποιος τα έχει;
Κι αν αδυνατεί ο λαός να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, δεν δύναται να αποτελεί υπεύθυνο και αξιόπιστο εκλογικό σώμα. Κοντολογίς, με την απύθμενη τηλε-μπουρδολογία, τα ακαταλαβίστικα άρθρα και τις δυσνόητες πολιτικο-οικονομικές αναλύσεις, ο πολίτης πλέον δεν ξέρει το καλό του, άρα δεν είναι ικανός να ψηφίσει.

Αυτή είναι η μια πλευρά της σαθρής πραγματικότητας. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την ρίζα του προβλήματος. Τη πολιτική, τους πολιτικούς και κατ’επέκταση τα πολιτικά κόμματα και φορείς.
Κόμματα. Μια αθώα λέξη που σήμερα κρύβει μέσα της το όνειδος και την εθνική μας καταστροφή.

Πόσα, ποια, και γιατί. Η ακτινογραφία της πολιτικής σκηνής από την «Ε»
Η χώρα μας σήμερα έχει 149 κόμματα. Ενδεικτικό του αποστήματος είναι ότι σχεδόν το 70% εξ αυτών, δηλαδή τα 104 ιδρύθηκαν τα μνημονικά χρόνια, ήτοι από το 2009 και έπειτα.
Από τα 45 υπόλοιπα κόμματα, τα 13 ιδρύθηκαν από το έτος 2000 έως το 2009, άλλα 11 ιδρύθηκαν τη δεκαετία του ’90 (1990-1999), άλλα 10 ιδρύθηκαν τη δεκαετία του ’80 (1980-1989) και μόνο 11 κόμματα ιδρύθηκαν πριν τον 1980, δηλαδή από τις αρχές των περασμένου αιώνα έως το 1979. Τα νούμερα αφορούν τα εν ενεργεία κόμματα και όχι αυτά που έχουν κλείσει (διαλυθεί).
1900-1979 = 11 κόμματα
1980-1989 = 10 κόμματα
1990-1999 = 11 κόμματα
2000-2009 = 13 κόμματα
2009-2016 = 104 κόμματα
Α’ τρίμηνο 2007 = 6 !!

Αφορμή αλλά και συνάμα θρυαλλίδα για το ρεπορτάζ αποτέλεσε η «χειμερινή» βροχή ανακοινώσεων από πρώην βουλευτές μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2017. Που να σφίξουν και οι ζέστες!
1) Νότης Μαριάς: Ιδρύει το: «ΕΛΛΑΔΑ – O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ». Δεν είναι η πρώτη φορά όμως. Είχε παλαιότερα ιδρύσει και το «Αντιμνημονιακοί Πολίτες». Με αυτό το κόμμα συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛ. και εξελέγην βουλευτής το 2012. Ευρωβουλευτής το 2014.
2) Ραχήλ Μακρή: Μετά τη βόλτα της από διάφορα κόμματα και τη συλλογή ψηφοδελτίων και τατουάζ, ιδρύει το: «Μέτωπο Νίκης».
3) Τα ορφανά του Κώστα Σημίτη. Οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης ιδρύουν το: «Ώρα Αποφάσεων» με τη δέσμευση… να μας σώσουν ξανά. Όπως και τότε επί Σημίτη!
4) Τελευταία πολιτική πινελιά στο φετινό κάδρο, η «Δημοκρατική Ευθύνη». Μόλις αυτή τη βδομάδα ανακοινώθηκε το νέο κόμμα που στηρίζει ο πρώην (κι αυτός) υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος. Αρχικά το είχε οικειοποιηθεί ο πρώην γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης όταν πέρσι το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι εκείνος ιδρύει αυτό το κόμμα. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο οικονομολόγος Βασίλης Παυλίδης, ενώ το πολιτικό στίγμα του φορέα έχει να κάνει με το χώρο των διεθνιστών, ευρωπαϊστών και γενικώς ευρω-υποτακτικών!
5) Κόμμα εξαγγέλλουν διάφοροι και στο όνομα του Βλαντιμήρ Πούτιν με αρχηγό τον Ιβάν Σαββίδη που εκτός από το ποδόσφαιρο και τις τηλεοπτικές άδειες, είδε ανοικτά (κέρδος) και στη πολιτική… και μπήκε!
Και μετά απ’όλα αυτά… χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Από τα 149 συν τα 6 «νεότευκτα» φετινά κόμματα, το 2015 συμμετείχαν στις εκλογές του Ιανουαρίου μόνο τα 26, ενώ το Σεπτέμβρη του ιδίου έτους (με λίστα) συμμετείχαν τα 24.
Νωρίτερα, στις ευρωεκλογές του 2014, εκεί που τα πράγματα είναι φθηνότερα και σαφώς ευκολότερα, συμμετείχαν τα 43. Βέβαια τότε δεν ήταν 149 αλλά 45 λιγότερα. Μόνο το 2014 για τη «σκορδοκαΐλα» της συμμετοχής στις ευρωεκλογές ώστε να αποκτήσουν λόγο στη πολιτική, ιδρύθηκαν 25 κόμματα. Μεταξύ αυτών ήταν «Το ΠΟΤΑΜΙ» του Στ.Θεοδωράκη και η «ΤΕΛΕΙΑ» του πρώην (ίσως και νυν) ηθοποιού και δημάρχου Στυλίδας Απόστ. Γκλέτσου. Τα 7 από τα 25 κόμματα του 2014 διαλύθηκαν αμέσως μετά τη διαδικασία!
Από τα νούμερα συμπεραίνει κανείς, ότι είμαστε …γεμάτοι «νούμερα».

Ακολουθούμε τη … μυρωδιά του χρήματος.
Από την κίβδηλη κομματική υπερπληθώρα και τον πολιτικό συνωστισμό, καθίσταται σαφές, ότι η πολιτική στην Ελλάδα… έχει χρήμα.
Και η λεωφόρος του χρήματος περνά από τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4304/ΦΕΚ Α 234/23.10.2014. Ο νόμος αυτός αντικατέστησε τα περισσότερα άρθρα του ν.3023/2002 και ορισμένα του ν.3214/2004 που λίγο έως πολύ είχαν παρόμοια ευεργετικά άρθρα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.
Επί του πρακτέου και ενώ παλαιότερα όποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δηλαδή «κομματική εταιρία» συγκέντρωνε 1,5% ελάμβανε 750.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα, όποιο κόμμα ξεπεράσει το 1% λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση σε ποσό που αγγίζει τα 200.000 ευρώ!! Και αφορολόγητα παρακαλώ. Κι αν το κόμμα δεν καταφέρει το 1%, τότε γεφυρώνεται με άλλα μικρότερα κόμματα και λαμβάνουν το «ζεστό» χρήμα όλοι μαζί. Παραδειγματικά αναφέρουμε το κόμμα του πολλάκις δηλωμένου φίλου των Γερμανών και της κυρίας Μέρκελ προσωπικά, Θάνου Τζήμερου. «Δημιουργία Ξανά». Έλαβε ποσοστό μικρότερο του 1%. Συνενώθηκε όμως με άλλα 2 ακόμα μικρότερα κόμματα, το «Δράση» του Στέφανου Μάνου και το «Φιλελεύθερη Συμμαχία» και το από 2013 και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που οι ίδιοι καταθέτουν στον ιστότοπό τους, λαμβάνουν: 218.270 ευρώ τα οποία κατανέμονται ως: 109.329 € για το «Δημιουργία Ξανά», 80.506 € για το «Δράση» και 8,945 € για το κόμμα «Φιλελεύθερη Συμμαχία» που έλαβε απειροελάχιστα ποσοστά.
Και έτσι ακριβώς κάνουν ταμείο, οι «καθωσπρέπει» κύριοι των εξωκοινοβουλευτικών μικρών κομμάτων. Παρόμοια εικόνα και για τι κόμματα με αποτελέσματα και στις Ευρωεκλογές.
Έμαθε λοιπόν ο Έλληνας… ή πολιτικό φορέα (κόμμα) ή Μ.Κ.Ο.!
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πρώην βουλευτές σχηματίζουν κόμματα. Η κρατική ενίσχυση (επιχορήγηση) είναι το «μήλο της Έριδος» και όχι – πάντα – ο πατριωτισμός.

Στο δια ταύτα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 10 γνωστά μικρά κόμματα και αρκετά ακόμα μικρότερα που ως πολιτικό τους αφήγημα καταθέτουν τον αγώνα τους κατά των μνημονίων και του Ευρώ, ευαγγελίζονται μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης με εθνικό νόμισμα. Κοντολογίς, αυτά τα κόμματα αποτελούν το αντιμνημονιακό πατριωτικό τόξο.
Πόσο πατριώτες όμως είναι; Διότι σήμερα και εκεί που έφτασαν πλέον τα πράγματα η Ελλάδα δεν έχει τη πολυτέλεια να κάνει λόγο για δεξιά κι αριστερά.
Σήμερα το πολιτικό ρινγκ έχει δύο μόνο ομάδες. Τα 5 οθνεία κοινοβουλευτικά κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια σε αγαστή συνεργασία με τα μικρότερα που στηρίζουν τα μνημόνια και τη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και από την άλλη πλευρά του ρινγκ τα αντιμνημονιακά κόμματα που αταλάντευτα οραματίζονται το Grexit με ότι αυτό συνεπάγεται.
Grexit που συντάσσεται μαζί με όλους τους ευρωσκεπτικιστές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών και που τα ποσοστά τους πλέον είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αν λοιπόν τα ετερογενή αντιμνημονιακά κόμματα δεν είναι απλά η βαλβίδα της χύτρας για να εκτονώνεται ο εξοργισμένος κοσμάκης, αλλά όπως διατείνονται είναι πατριωτικοί φορείς, τότε οφείλουν να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι παραμερίζοντας τις αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες/ιδεοληψίες τους και να εξασφαλίσουν για τον Ελληνικό λαό τη συσπειρωμένη γροθιά κατά των δανειστών, κατά των κατακτητών μας.
Εμείς σήμερα θα σας τους παρουσιάσουμε έναν-έναν με τα δημοσκοπικά ποσοστά που ενίοτε τους αποδίδονται, ώστε κανείς – ένθεν κακείθεν – να μην μπορεί να πει, ότι δεν γνώριζε.
«Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου περίπου 2,7%
«Λαϊκή Ενότητα» Παναγιώτης Λαφαζάνης περίπου 2,5%
«Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» Γιώργος Καρατζαφέρης περίπου 1,3%
«Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος περίπου 1%
«ΕΠ.Α.Μ.» Δημήτρης Καζάκης περίπου 0,6%
«Σχέδιο Β’» Αλέκος Αλαβάνος περίπου 0,6%
«Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα» Νίκος Νικολόπουλος περίπου 0,5%
«Ελεύθερη Πατρίδα» Βασιλειάδης, Δρακωνάκης περίπου 0,4%
«Δημοκρατική Κίνηση 5 Αστέρων-Δραχμή» Θεόδωρος Κατσανέβας περίπου 0,5%
«Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας» Νίκος Αλικάκος περίπου 0,5%

Αυτά τα 10 κόμματα συγκεντρώνουν περίπου το 11% των ψήφων.
Υπάρχουν όμως και άλλες 2 σημαντικότατες παράμετροι.
Πρώτον, είναι δεδομένο ότι οι Έλληνες πολίτες σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα Ευρώ ή Δραχμής, οι «υπέρ της δραχμής» έχουν ξεπεράσει πλέον τους «υπέρ του Ευρώ», στοιχείο που τα γκάλοπ αδυνατούν να κρύψουν πια. Μια τέτοια ένωση κομμάτων (συνασπισμός) θα σαγήνευε τους Έλληνες πολίτες και θα εκτόξευε το ποσοστό σε πολύ μεγαλύτερο νούμερο.
Δεύτερον, αν συνυπολογίσει κανείς και αρκετές άλλες ατομικές πολιτικές δυνάμεις που εκφράζονται άλλοτε ξεκάθαρα και άλλοτε πλαγίως υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και της εξόδου από την ευρωζώνη και μοιραίως κι από την Ε.Ε., όπως του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά (που πλέον ανακοίνωσε νέο κόμμα), του πρώην βουλευτή Κώστα Λαπαβίτσα, ακόμα και του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τότε μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Με απλά λόγια… αν αυτές οι δυνάμεις απεμπολήσουν την ραθυμία μαζί με τις όποιες διαφορές και παρωχημένες «χρωματικές» ιδεοληψίες τους και επικεντρωθούν στο δίπτυχο Grexit-Δραχμή που άλλωστε είναι και η βασική ρητορική τους, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μιλάμε για ένα κομματικό συνασπισμό ακόμα και με κυβερνητική ισχύ. Τότε θα μιλάμε αναπότρεπτα για το ισχυρότερο κόμμα στη χώρα, τέτοιο που θα ήταν αδύνατο να «χτυπηθεί» από κανένα άλλο πολιτικό φορέα.
Κι αν αυτό δεν άμεσα γίνει κατανοητό από αυτούς τους 10 και πλέον πολιτικούς αρχηγούς, τότε στη συνείδηση του κόσμου θα αποτελούν το δόλιο «Δούρειο ίππο» του αντι-μνημονίου, τη ραστώνη εν καιρώ πολέμου!
Συνεπώς, εδώ που έφτασε η κατάσταση το κέλευσμα για εθνική ομοψυχία είναι μονόδρομος. Η Σολομώντεια λύση! Και η προτεινόμενη σήμερα λύση για συνεύρεση σε κοινό τραπέζι αποτελεί τη «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το τόπο μας.
Ή πάνε όλοι μαζί ή πάμε όλο εμείς …κατά διαβόλου.
Με τσι ‘γειες σας…

Τα 149 κόμματα με την ημερομηνία ίδρυσης τους:
1. Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Ε.) 1914
2. Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ.) 2014
3. Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) 1984
4. Ανασύνθεση ΟΝΡΑ 2015
5. Ανεξάρτητη ανανεωτική αριστερά, ανανεωτική δεξιά, ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, όχι στον πόλεμο κόμμα επιχείρηση χαρίζω οικόπεδα χαρίζω χρέη σώζω ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) 2009
6. Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.) 2012
7. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) 2009
8. Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (Α.Π.Ο.) 2009
9. Αξιοπρέπεια 1995
10. Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡ.ΑΝ.) 2003
11. Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ.) 1998
12. Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (Α.Ρ.Κ.) 2015
13. Αριστερή Συσπείρωση (ΑΡΙ.Σ.) 2012
14. Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής (Α.Κ.Ε.Π.) 1989
15. Δημιουργία, ξανά! 2011
16. Δημοκρατική Αναγέννηση (ΔΗΜ.ΑΝ.) 2003
17. Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) 2010
18. Δημοκρατική Ευθύνη 2016
19. Δημοκρατική Συμπαράταξη 2015
20. Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) 1995
21. Δημοκρατικοί 2009
22. Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (Δ.Ε.Α.) 2001
23. Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ζωή Μετά 2016
24. Δράση 2009
25. Δραχμή 5 Αστέρων 2013
26. Δρόμος Ελλήνων 2010
27. Δυναμική Ελλάδα (Δ.Ε.) 2012
28. Εθνική Ελπίδα 2010
29. Εθνική Ενότητα 2016
30. Εθνικό Μέτωπο 2012
31. Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός 2014
32. Εθνικός Ορθόδοξος Σύνδεσμος 2013
33. Εθνικό Πατριωτικό Ανανεωτικό Κίνημα
34. Ελεύθεροι Πολίτες (ΕΛ.ΠΟ.) 2011
35. Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη 2014
36. Ελλάδα Εμείς 2014
37. Ελληνική Λύση 2016
38. Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Ε.Λ.Κ.Α.Δ.) 2009
39. Ελληνικό Κίνημα Σωτηρίας της Ελλάδας (ΕΛ.ΚΙ.ΣΩ.) 2011
40. Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα 2009
41. Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.) 2010
42. Ελληνικό Όραμα 2012
43. Ελληνοκρατία 2011
44. Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση (ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ.) 2012
45. Ελπίδα Πολιτείας 2010
46. Ενεργοί Πολίτες 2002
47. Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) 2011
48. Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Ε.Π.Α.Λ.) 2014
49. Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (Ε.Δ.Ε.Μ.) 2014
50. Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.) 1976
51. Ένωση Κεντρώων 1992
52. Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.ΚΙ.Ε.Α.) 2015
53. Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (Ε.Κ.Κ.Ε.) 1970
54. Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Ε.Κ.Κ.) 2009
55. Επόμενη Ελλάδα 2016
56. Εργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) 1985
57. Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Ε.Ε.Κ.) 1985
58. Ευρώπη Οικολογία 2014
59. Θεσμός 2012
60. Ισχυρή Ελλάδα 2013
61. Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.) 2009
62. Κίνημα Δεν Πληρώνω 2012
63. Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) 2015
64. Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Κ.Ε.ΑΝ.) 2012
65. Κίνημα Εθνικολαϊκής Συσπείρωσης (ΚΙ.Ε.ΣΥ.) 2013
66. Κίνημα Ελευθερία 2015
67. Κίνημα Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.) 2015
68. Κίνημα Υπέρβαση 2013
69. Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 1999
70. Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.) 2000
71. Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας 2012
72. Κοινωνία Αξιών 2012
73. Κοινωνία – Πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια 2009
74. Κοινωνία Πρώτα 2013
75. Κοινωνική Συμφωνία (ΚΟΙ.ΣΥ.) 2012
76. Κοινωνικός Σύνδεσμος 2011
77. Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας (Κ.Ε.ΣΩ.) 2010
78. Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Κ.Ε.Κ.) 1990
79. Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (Κ.Ι.Ε.Φ.) 2012
80. Κόμμα Νέων 2004
81. Κόμμα Πειρατών Ελλάδας 2012
82. Κόμμα Φιλελευθέρων 1980
83. Κομμουνιστική Ανανέωση (ΚΟΜ.ΑΝ.) 2000
84. Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη (Κ.Ο.Α.) 2009
85. Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (Κ.Ο.Ε.) 2003
86. Κομμουνιστική Τάση 2013
87. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) 1918
88. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) (Κ.Κ.Ε.-μ.λ.) 1976
89. Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων (Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.) 1990
90. Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιϊμπεριαλιστική Συνεργασία 2013
91. Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.) 2015
92. Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) 2015
93. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) 2000
94. Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ.Λ.-Κ.Κ.Ε.) 1976
95. Μεγάλη Ελλάδα Πόντος Πατρίς 2016
96. Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη (ΜΕ.ΔΗ.ΑΝΑ.) 2014
97. Μπροστά 2012
98. Νέα Δεξιά 2016
99. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) 1974
100. Νέα Ελλάδα 2010
101. Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (Νέα ΜΕ.Ρ.Α.) 2013
102. Νέο Αριστερό Ρεύμα (Ν.Α.Ρ.) 1989
103. Νέοι Μεταρρυθμιστές 2014
104. Νέος Αγωνιστής 2006
105. Ξεκίνημα 1974
106. Οικολόγοι Ελλάδας 1988
107. Οικολόγοι Εναλλακτικοί 1989
108. Οικολόγοι Πράσινοι (Ο.Π.) 2002
109. Όραμα Αναγέννησης Ελλάδος (ΟΡΑΜ.Α. ΕΛΛΑΔΟΣ) 2016
110. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Ο.Α.Κ.Κ.Ε.) 1985
111. Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.) 1934
112. Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – Σπάρτακος (Ο.Κ.Δ.Ε.-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ) 1985
113. Ουράνιο Τόξο 1995
114. Παναθηναϊκό Κίνημα (ΠΑΝ.ΚΙ.) 2012
115. Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (Π.ΑΡ.Π.) 2011
116. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) 1974
117. Πανελλήνιος Εθνεγερσία 2015
118. Παρέμβαση 2012
119. Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) 2014
120. Πατριωτική Λαϊκή Θέληση (ΠΑ.ΛΑΙ.ΘΕΛ) 2014
121. Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.) 2014
122. Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα 2012
123. Πατριωτικό Μέτωπο 2009
124. Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.) 2007
125. Πλεύση Ελευθερίας 2016
126. Πολιτεία 2012 2012
127. Πολιτική Αναγέννηση 2014
128. Πράσινοι-Αλληλεγγύη 2014
129. Πράττω 2012
130. Πρωτοβουλία Β 2013
131. Πρωτοβουλία των 1000 Αριστερή Παρέμβαση. 2012
132. Πρωτοβουλία των 58 2013
133. Πυρίκαυστος Ελλάδα 2013
134. Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός (ΡΙΖ.Ε.Σ.) 2015
135. Σοσιαλιστική Έκφραση 1992
136. Σοσιαλιστική Προοπτική 2014
137. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (Σ.Ε.Κ.) 1997
138. Σοσιαλιστικό Κόμμα 2014
139. Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γιάννης Κορδάτος 2014
140. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) 2012
141. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας 2011
142. Σχέδιο Β 2013
143. Τελεία 2014
144. Το Ποτάμι 2014
145. Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φ.Σ.) 2007
146. Φιλόνικο Κίνημα 2012
147. Χριστιανική Δημοκρατία 1953
148. Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής 2013
149. Χρυσή Αυγή 1993

Του Β. Κασιμάτη

ΠΗΓΗ