Πονοκέφαλος για τους γονείς που μένουν ξεκρέμαστοι

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γονείς που θέλησαν να εγγράψουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, καθώς πάνω από 40.000 παιδιά μένουν εκτός, παρά το γεγονός ότι οι οικογένειές τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουν το voucher που ισοδυναμεί με μια θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Συγκεκριμένα, φέτος οι αιτήσεις που έγιναν για το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ ήταν συνολικά 147.773. Από αυτές πληρούσαν τα κριτήρια οι αιτήσεις για 132.982 παιδιά, όμως τελικά το πολυπόθητο voucher το εξασφάλισαν μόλις 92.231 παιδιά, που σημαίνει ότι 40.751 παιδιά έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών, παρά το γεγονός ότι το κράτος αναγνώρισε ότι πληρούσαν όλες τις πορϋποθέσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, παράγοντες της αυτοδιοίκησης εξηγούν ότι ακόμα κι αυτοί που εξασφάλισαν το voucher μπορεί τελικά να μείνουν εκτός εξαιτίας της κατανομής θέσεων ανά την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, σε ένα νησί που είναι για 50 θέσεις, αλλά έχουν κατανεμηθεί 100, σημαίνει πρακτικά ότι 50 θέσεις που θα μπορούσαν να κατανεμηθούν αλλού θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα.

Αντίθετα σε μεγάλες πόλεις, ενώ οι ανάγκες είναι για παράδειγμα για 200 θέσεις, έχουν κατανεμηθεί 150 κι έτσι 50 παιδιά αποκλείονται από τη διαδικασία.

Εκτιμάται λοιπόν ότι για το λόγο αυτό περίπου 10.000 – 12.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα έχουν voucher, αλλά τελικά δεν θα έχουν θέση σε παιδικό σταθμό, αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι γι’ αυτούς θα γίνει μια διόρθωση στα τέλη Αυγούστου με την προκήρυξη άλλων 5.000 – 6.000 θέσεων, όπως είχε γίνει και πέρσι. 

Πηγή: http://www.star.gr/