Ανυπακοή στο κομματικό εμπάργκο από τον Κώστα Μπακογιάννη. Η ηγετική εμφάνιση του γιου της Ντόρας στο πλάι του Τσίπρα στέλνει μήνυμα στον κόσμο της κεντροδεξιάς ότι υπάρχει και εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ακρότητα του Αδωνι και του θείου του, Κυριάκου!

Το έχουμε δει πάμπολλες φορές να συμβαίνει, χωρίς διάκριση σε πλούσιους και φτωχούς. Το να πεθαίνει ο επικεφαλής της οικογένειας και να διαλύονται όλα πίσω του. Τα παιδιά του να σφάζονται και το σόι να μη μιλιέται. Μίση προϋπάρχοντα βγαίνουν στην επιφάνεια και αναδεικνύουν την πίσω όψη των χαρακτήρων μέσα από ακραίες συμπεριφορές. Φυσικά όλα αυτά δεν προκαλούνται τότε. Είπαμε, προϋπάρχουν.

Βέβαια, όσο ήταν ο πατριάρχης εν ζωή, που αποτελούσε σημείο αναφοράς και όλοι υπάκουαν σ’ αυτόν, ποτέ δεν ξεπερνιόταν το μέτρο. Όταν όμως εκείνος φύγει από τη ζωή, δεν υπάρχει πια κανένα μέτρο. Και τότε ξεσπά ο πόλεμος των καταπιεσμένων ενστίκτων. Αμεσα, σαν να περίμενε να ξεσπάσει. Στην περίπτωσή μας δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέθανε στις 29 Μαΐου 2017!

Οικογένεια σε κρίση

Αυτή τη στιγμή, η οικογένεια Μητσοτάκη βρίσκεται σε κρίση. Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο υιός της Ντόρας άνοιξε κόντρα με το θείο του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάει να πει πως και η Ντόρα βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τον αδελφό της, Κυριάκο. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά.

Να θυμίσουμε ότι όταν η Ντόρα έκανε το δικό της κόμμα, ο Κυριάκος δεν την ακολούθησε. Να θυμίσουμε επίσης, ότι όταν ο Κυριάκος διεκδίκησε την αρχηγία της ΝΔ κόντρα στον Μεϊμαράκη, η Ντόρα δεν τον ακολούθησε. Αντίθετα, οι κακές πολιτικές γλώσσες έλεγαν τότε ότι είχε ντιλάρει με τον Μεϊμαράκη να τον στηρίξει, με τη δέσμευση ότι μετά θα δώσει το δαχτυλίδι της ηγεσίας στο γιο της, Κώστα Μπακογιάννη, έτσι ώστε να υπερπηδήσει τον αδελφό της και τις αρχηγικές επιθυμίες του, τελείως!

Άλλο ένα ιστορικά καταγεγραμμένο λανθασμένο πολιτικό ποντάρισμα της Ντόρας ήταν αυτό. Ο αδελφός της τελικά κέρδισε την κούρσα και εκείνη αναγκάστηκε να υποταχθεί στην ανωτερότητά του. Διότι ασφαλώς τότε ακόμη ζούσε ο μπαμπάς, και επομένως κάθε αντίδραση μετριαζόταν εκ γεννησιμιού της. Η Ντόρα έγινε υπαρχηγός του αδελφού της, παρότι δεν ανέλαβε θέση κοντά του στην ιεραρχία (όπως για παράδειγμα ο Αδωνις).

Ο πατριάρχης μετά τον πατριάρχη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης –είναι σαφές- χρεώνει στον ανηψιό του, Κώστα Μπακογιάννη όλη την ιστορία με το εξώγαμο τέκνο και την ιστορία με την πρώην σύντροφό του και μητέρα του παιδιού του (Μαίη Ζαννή), που μάλιστα έφτασε μέχρι τα δικαστήρια, με ευθείες αναφορές στη Siemens και τις σχέσεις διαπλοκής που είχε αναπτύξει η οικογένεια με το γερμανικό κολοσσό, εμπλέκοντας και τον ίδιο προσωπικά.

Ο Κυριάκος με το που έγινε Πρόεδρος της ΝΔ, έδωσε κομματικό αξίωμα στην κυρία Ζαννή και εκείνη σταμάτησε κάθε δικαστική της διεκδίκηση και αντιδικία με την οικογένεια. Ο Κυριάκος καθάρισε για όλους. Η φασαρία κόπασε μιντιακά. Όμως, ποτέ δεν έσβησε ενδο-οικογενειακά.

Με το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του αδιαμφισβήτητου πατριάρχη της οικογένειας, ξεκίνησαν οι αμφισβητήσεις για τη διαδοχή στην οικογενειακή ηγεσία. Η προϋπάρχουσα κόντρα ξαναβγήκε στην επιφάνεια, και αυτή τη φορά χωρίς φραγμούς. Ο Κυριάκος δεν πήγε στο γάμο του Κώστα Μπακογιάννη με τη Σία Κοσιώνη, ενώ λίγες μέρες μετά ο Κώστας Μπακογιάννης έσπασε επιδεικτικά το εμπάργκο του θείου του αναφορικά με τα περιφερειακά συμβούλια.

Μία μέρα πριν το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λαμία, ο Πρόεδρος είπε στα στελέχη της ΝΔ να μην τολμήσουν να «νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τέτοιες εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μαξίμου» και μια μέρα μετά, ο Κώστας Μπακογιάννης ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανέβαινε στο πάνελ να μιλήσει μαζί με τον Τσίπρα, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν επιτρέπεται η αυτοδιοίκηση να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος».

Ηγετική ανυπακοή

Τόσο η στάση ανυπακοής του Κώστα Μπακογιάννη όσο και το περιεχόμενο της ομιλίας του είχαν εμφανή ηγετικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος γνωρίζει ότι με το μετριοπαθές του ύφος μπορεί να προσελκύσει πολύ περισσότερο κόσμο κοντά του, και δεν θέλει να τίποτα να ταυτιστεί με τη λογική Αδωνι, που έχει κυριαρχήσει στα κεντρικά του κόμματος. Και επειδή ήθελε να το φωνάξει δυνατά αυτό στην κοινωνία (να δηλώσει δηλαδή παρών, ως η εναλλακτική πρόταση της κεντροδεξιάς, μακριά από την ακρότητα του νέο-ακροδεξιού μορφώματος που χτίζει ο θείος του), βγήκε δημόσια απέναντι στην ηγεσία και δήλωσε ανυπακοή.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι ακολουθεί. Οι ρίζες σ’ αυτή την οικογένεια είναι βαθιές και συνδέονται ποικιλοτρόπως μεταξύ τους. Υπάρχουν θέματα που χρήζουν κοινής αντιμετώπισης, υπάρχουν μυστικά, υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σε κάθε αντίστοιχη οικογενειακή ιστορία. Μένει να δούμε, τώρα, αν η συγκεκριμένη εξελιχθεί και σε δράμα…

Πηγή