Αρχική Κοινωνία Σημαντική και πολύτιμη η δωρεά του νέου μηχανήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Σημαντική και πολύτιμη η δωρεά του νέου μηχανήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Σημαντική μέρα ήταν η 11η Απριλίου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας γιατί ενεφανίσθη μεγάλη εθνική ευεργέτρια που διέθεσε 1.300.000 ευρώ και έτσι χάρις στην αγάπη της, εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και ξεκινάει τη λειτουργία ένα σημαντικότατο μηχάνημα για τους καρκινοπαθείς. Η δωρήτρια του PET / CT, η Πατρινή Ελένη Ζαφειροπούλου – Διγενοπούλου, έκοψε την κορδέλα και εγκαινίασε την αίθουσα του πανάκριβου απεικονιστικού μηχανήματος για διάγνωση του καρκίνου. Πρόκειται για το Πετ Σκαν (PET/CT) Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων, το οποίο μόλις δύο δημόσια νοσοκομεία το διαθέτουν στη χώρα μας. Στο ΠΓΝΠ δωρίζει η ευαισθητοποιημένη Πατρινή, Ελένη Διγενοπούλου- Ζαφειροπούλου. Με τη δωρεά του συγκεκριμένου μηχανήματος, τις πολύτιμες υπηρεσίες του οποίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιφέρειάς της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος τις αναζητούσαν σε κέντρα των Αθηνών έναντι του υψηλού τιμήματος των 3.000 ευρώ, οι ογκολογικοί ασθενείς θα απολαμβάνουν πλέον ένα πλήρες θεραπευτικό πλαίσιο. Το συγκεκριμένο μηχάνημα εγκαινιάζεται λίγους μήνες μετά τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προς το ΠΓΝΠ, του σύγχρονου γραμμικού επιταχυντή. Η δωρεά του Πετ Σκαν, μηχανήματος του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, στη μονάδα Τομογραφίας, έγινε από την κ. Διγενοπούλου προς το Πανεπιστήμιο Πατρών και η χρήση του παραχωρείται από το πανεπιστήμιο στο ΠΓΝΠ.

 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η πρύτανις του Πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης και Νίκος Νικολόπουλος.

 

Η ΕΞΕΤΑΣΗ

 

To Πετ Σκαν είναι χρήσιμο για την εκτίμηση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, κυριότερα όμως χρησιμοποιείται σε κακοήθειες. Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων. Για τη συγκεκριμένη εξέταση χορηγείται στον πάσχοντα ενδοφλεβίως μία πολύ μικρή ποσότητα ουσίας, η οποία «φωτίζει» τις νοσούσες περιοχές. Τo Πετ Σκαν προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να εξεταστεί η μεταβολική δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο.

 

Τα καρκινικά κύτταρα λόγω του υψηλού μεταβολικού τους ρυθμού απεικονίζονται ως εντονότερα «φωτεινά» σημεία στο Πετ Σκαν, με αποτέλεσμα να μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα οι περιοχές που νοσούν. Ετσι, το Πετ Σκαν χρησιμοιείται για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου, ή πόσο καλά ανταποκρίνεται η κακοήθης νόσος στη θεραπεία, ή τέλος, στο να προσδιορίσει αν μία θεραπευθείσα κακοήθης νόσος έχει υποτροπιάσει ή όχι.

Η λήψη των εικόνων είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για τον ασθενή και διαρκεί περίπου 5 – 10 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της λήψης θα ελεγχθεί η ποιότητα των εικόνων και θα διευκρινιστεί εάν υφίσταται ανάγκη για τυχόν επιπλέον λήψεις.

 

Τα πλεονεκτήματα

Στην Oγκολογία τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, σε σχέση με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους, είναι:

  • Πιο ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της ασθένειας, επιτρέποντας την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής.
  • Πιο γρήγορη διάγνωση, αποφεύγοντας την ανάγκη πραγματοποίησης πολλών διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Πρώιμος έλεγχος υποτροπής της νόσου.
  • Διαφοροποίηση όγκου σε καλοήθη ή κακοήθη.
  • Πιο ακριβής σχεδιασμός πλάνων ακτινοθεραπείας.
  • Γρηγορότερη αξιολόγηση του αποτελέσματος της θεραπείας.
  • Μείωση του κόστους της θεραπείας του ασθενούς, λόγω της γρηγορότερης διάγνωσης και της επιλογής της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής.
  • Μεγάλος αριθμός κλινικών ερευνών έχει δείξει ότι η εξέταση συμβάλλει στη μεταβολή της αντιμετώπισης και θεραπείας έως και στο 40% των περιπτώσεων.

Στην Καρδιολογία, η εξέταση Πετ Σκαν χρησιμοποιείται κυρίως για την αξιολόγηση της αιμάτωσης καθώς και της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε περιπτώσεις υπόνοιας ενδοκαρδίτιδας (π.χ. σε ασθενείς με προσθετική βαλβίδα) καθώς και όταν υπάρχει υπόνοια προσβολής του μυοκαρδίου σε ασθενείς με σαρκοείδωση.

Στη Νευρολογία, χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση περιπτώσεων εστιακής επιληψίας και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αισθάνθηκε την ανάγκη να συγχαρεί την κ. Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου, για την σπουδαία δωρεά της στο ΠΓΝΠ, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

«Υπακούοντας σε κάποια εσωτερική , μυστική ώθηση η κ. Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου, διέθεσε 1,3 εκ. ευρώ για την αγορά ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος, το οποίο ήδη λειτουργεί στο ΠΓΝΠ μετά την τέλεση ων εγκαινίων του, όπως άρμοζε στην περίσταση.

Τιμή και ευγνωμοσύνη πρέπει στην ευεργέτιδα για την θεάρεστη πράξη της, που αποκτά τεράστια σημασία γιατί σε περίοδο κρίσης δείχνει τον δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης και προσφοράς, τόσο στον ευάλωτο πληθυσμό όσο και στο θεσμό της δημόσιας υγείας.  Δικαιωματικά κατατάσσεται στο πάνθεον των εθνικών ευεργετών, αν λάβουμε υπόψη μας ότι και άλλες δωρεές της αναδεικνύουν πολλαπλώς τις κοινωνικές της ευαισθησίες.

Αξίζει να θυμίσουμε πριν λίγους μήνες χάρις στην ευγενική και γενναία προσφορά της εγκαινιάσθηκε στην Πάτρα το 10ο κατά σειρά Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και να βοηθήσει 200 τουλάχιστον οικογένειες που, λόγω κρίσης, βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Εξ’ ολοκλήρου με δικά της χρήματα αγοράσθηκε ένα μεγάλο αυτόνομο κτήριο επί της οδού Αθανασίου Διάκου 70 στα Ψηλά Αλώνια

Ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου λειτουργεί από τα παιδικά χωριά SOS το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας με στόχο την ενδυνάμωση των οικογενειών σε κρίση και την αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά. Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας πρέπει να τονίσουμε ότι παρέχουν συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, μαθησιακή υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά, καθώς και υλική βοήθεια.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στην γενναιοδωρία της κ. Διγενοπούλου, που συνεχίζει μία ένδοξη παράδοση της νεότερης Ελλάδος. Την παράδοση της ευεργεσίας, που συμβάλει καταλυτικά στην πνευματική, επιστημονική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Να την έχει ο Θεός καλά και το παράδειγμα της να βρει πολλούς μιμητές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλια AstraZeneca-Pfizer: Μείωση πιθανότητας θανάτου κατά 80% από την πρώτη δόση

Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη βρετανική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 δείχνουν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο...

Τι είπαν στις απολογίες τους ο Μένιος Φουρθιώτης και οι συγκατηγορούμενοί του

Ως ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων είναι κρατούμενοι από το Μεγάλο Σάββατο ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο φυσικοί αυτουργοί των σκηνοθετημένων επιθέσεων, σύμφωνα με...

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από την Τρίτη τα κολυμβητήρια – Πώς θα λειτουργήσουν

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από την Τρίτη 11 Μαΐου στην επαναλειτουργία για το κοινό όλων των κολυμβητηρίων...

ΥΠΟΙΚ: Τι θα ισχύει για την αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια Απριλίου

Συνεχίζεται, όπως αναμενόταν, το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!