Αρχική Οικονομία ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ !!!

ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ !!!

ΤΟ ΚΕΑΟ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Έρχονται κοινές κατασχέσεις αλλά και ρυθμίσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία !!!

Αντίστροφη μέτρηση έξι μηνών μετρά πλέον η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στους μηχανισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έως τώρα διαμορφωμένο σχέδιο της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπει ότι οι εισφορές θα εισπράττονται από την ΑΑΔΕ, ενώ θα αναπτυχθεί επικοινωνία μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων – εφορίας. Ειδικά το ΚΕΑΟ θα αποκτήσει πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, θα οργανωθούν έλεγχοι σε αυταπασχολούμενους που ιδρύουν εταιρείες, ενώ θα “τρέξουν” κοινές ρυθμίσεις οφειλών αλλά και κατασχέσεις για μη διακανονισμένα χρέη προς Ταμεία και εφορίες.

Ως γνωστόν, η ΑΑΔΕ εισπράττει μέχρι σήμερα μόνο έσοδα από φόρους, αλλά –βάσει Μνημονίου – θα πρέπει από το επόμενο έτος να εισπράττει και τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες σήμερα εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ και έπειτα διανέμονται για συντάξεις και άλλες παροχές (πχ υγείας, εφάπαξ, επικουρικού κλπ.).

Η γιγάντια αυτή αλλαγή στους μηχανισμούς είσπραξης του Δημοσίου προβλέπεται ρητά στο συμπληρωματικό Μνημόνιο όπου αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του 2017, ενώ ήδη (και συγκεκριμένα έως τέλη του περασμένου Ιουνίου) έπρεπε να είχε ετοιμαστεί ένας “οδικός χάρτης” για τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο “χάρτης” αυτός (τη διαμόρφωση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το ΥΠΟΙΚ και το Υπουργείο Εργασίας) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ωστόσο έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζονται κάποιοι πρώτοι βασικοί άξονες, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέτρο προβλεπόταν στο Μνημόνιο του Αυγούστου του 2015, ενώ από την 1/1/2017 έχει γίνει το πρώτο βήμα συντονισμού ΕΦΚΑ – ΑΑΔΕ, μέσα από τον υπολογισμό των εισφορών των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, μπλοκάκηδων, αγροτών) με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι άξονες του σχεδίου συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης εισφορών στην ΑΑΔΕ προβλέπουν:

1) Τη μεταφορά των τμημάτων του Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τα οποία ασχολούνται με τις εισπράξεις εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έτσι ο ΕΦΚΑ θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος μόνο για την παροχή των κύριων συντάξεων και διαφόρων άλλων παροχών, ενώ η ΑΑΔΕ θα μετατραπεί σε ένα υπερ-φορέα είσπραξης κάθε εσόδου ο οποίος αφορά το Δημόσιο.

2) Την ανάπτυξη πλήρους επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ . Έτσι θα μπορεί να υπάρχει μία αμφίδρομη ενημέρωση των δύο φορέων για τα στοιχεία και την οικονομική συμπεριφορά των φορολογούνενων και ασφαλισμένων.

3) Τη δυνατότητα πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (το οποίο αποτελεί αυτόνομη μονάδα του ΕΦΚΑ) σε στοιχεία φορολογουμένων, οι οποίοι (ως αυταπασχολούμενοι ή εργοδότες) έχουν ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα τέως ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), τα οποία από 1/1/2017 έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

4) Την οργάνωση μίας διαδικασίας ελέγχου των πρακτικών που επιλέγει μερίδα αυταπασχολουμένων προκειμένου να μειώσει το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν (πχ μέσω της σύστασης εταιρειών).

5) Την από κοινή ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών (προς τα Ταμεία και την εφορία. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 31/12/2016) και θα τεθεί σε ισχύ από 3 Αυγούστου. Κοινές, όμως, θα είναι και οι συνέπειες για όσους οφειλέτες είτε δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση (ή στην “πάγια ρύθμιση” η οποία είναι συνεχώς “ανοιχτή”), είτε την αθετήσει. Οι συνέπειες αυτές δεν είναι άλλες από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ή αλλιώς κατασχέσεις σε κινητή ή ακίνητη περιουσία.

πηγη: enikonomia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

EY: Η Generation Z είναι αισιόδοξη για το μέλλον της, παρά την πανδημία

Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 6.000 ενεργούς και πρώην συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα του JA Worldwide, από 17 χώρες, αποκαλύπτει ότι οι νέοι 16-25...

ΕΕ-ΗΠΑ: Πλησιάζει η ανακωχή στη διαμάχη Βρυξελλών-Ουάσινγκτον για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα πενταετή αναστολή των δασμών στη 17χρονη διαμάχη τους για τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, γεγονός που...

Alpha Bank: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ των 800 εκατ. – Β. Ψάλτης: Ισχυροποιείται ο όμιλος

Ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank που συγκλήθηκε σήμερα 15 Ιουνίου 2021, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τόσο...

Στο «Visit Greece App» οι 545 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»

Σε μια ουσιαστική και χρήσιμη αναβάθμιση της επίσημης εφαρμογής του ΕΟΤ «Visit Greece App» προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνοντας τον κατάλογο με τις 545...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!