Αρχική Οικονομία ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΠΑΕΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ !!!

ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΠΑΕΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ !!!

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ
Ένα μέσο ποσοστό της τάξεως του 40% επί των κερδών που παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες καταλήγει σε «φορολογικούς παραδείσους» (χώρες με πολύ χαμηλό ή ακόμη και μηδαμινό φορολογικό συντελεστή), σύμφωνα με έρευνα (The Missing Profits of Nations) που συνέταξαν οι οικονομολόγοι Thomas Tørsløv και Ludvig Wier, εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Όπως σημειώνεται, η μεταφορά του πλούτου γίνεται μεταξύ άλλων με μεθόδους όπως ο χειρισμός των τιμών στις πωλήσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, η εκμετάλλευση της φορολογικής έκπτωσης των πληρωμών τόκων εντός των εταιρειών του ομίλου και η μετεγκατάσταση των άϋλων περιουσιακών στοιχείων.

Βέβαια, σημειώνεται, η ακριβής παρακολούθηση των πραγματικών ροών κρίνεται πολύ δύσκολη.

Επίσης, είναι δύσκολο να αποδειχθούν εξαιτίας της ελάχιστης πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία των, συνήθως, «επιθετικών» εταιρειών.

Εκ των μεγάλων χαμένων είναι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χάνουν ποσοστό 20% επί των συνολικών εσόδων τους, εξαιτίας της μεταφοράς πλούτου στους «φορολογικούς παραδείσους», υπογραμμίζεται.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώνεται στο 15%.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο των συντακτών για τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες «κλέβονται μεταξύ τους, ενώ αφήνουν τους φορολογικούς παραδείσους να ευδοκιμούν».

CEPR: Οι πλούσιοι Σκανδιναβοί αποφεύγουν το 25% των φόρων τους, μέσω «φορολογικών παραδείσων»

Στην αποφυγή έως και 25% επί των συνολικών φορολογικών τους υποχρεώσεων ετησίως προχωρούν οι μεγιστάνες Σκανδιναβοί, μέσω χρήσης των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων», σύμφωνα με έρευνα του Centre for Economic Policy Research (CEPR) -στις 18/5/2018.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται μεταξύ άλλων σε έγγραφα τα οποία είχαν διαρρεύσει («Swiss leaks») από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά το παρελθόν, αφορά το 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών στη Σκανδιναβία (Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία και Σουηδία).
Όπως σχολιάζεται, το φαινόμενο φοροαποφυγής μέσω offshore είναι παγκόσμιο, με το αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, για το πλουσιότερο 0,01% του παγκόσμιου πληθυσμού, να φθάνει ακόμη και το 50%.
Σε ό,τι αφορά στο πλουσιότερο 0,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαπιστώνεται ότι αποφεύγεται ακόμη και το 80% των φορολογικών υποχρεώσεων.
Ως αποτέλεσμα, η επίδοση των σκανδιναβικών κρατών κρίνεται ως χαμηλή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας λαμβάνει χώρα στον δημόσιο τομέα.

Αδύναμη πρόοδος στις G-20 για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων»

Οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G-20) έχουν καταγράψει «αδύναμες» προσπάθειες και «πολύ αργή» πρόοδο στην αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων» και την τιμωρία των εμπλεκομένων, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη των «Panama Papers», σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση του οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International, TI).

Ο οργανισμός διαπιστώνει «πολύ αδύναμες» προσπάθειες σε δέκα εκ των 20 κρατών του γκρουπ, καθώς τα εν λόγω νομικά πλαίσια «δεν βοηθούν πολύ τους υπεύθυνους για την επιβολή του νόμου και τους πολίτες να μάθουν ποιος κατέχει πραγματικά εταιρείες εντός των συνόρων τους».
Όπως αναφέρεται, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βραζιλία διαθέτουν «σημαντικά» περιθώρια βελτίωσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μόνη χώρα της G-20 με κεντρικό μητρώο που παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τους πραγματικούς δικαιούχους, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Κίνα είναι τα μόνα έθνη της ομάδας που έχουν παρουσιάσει βελτίωση, με «αδύναμα» έως «μέτρια» νομικά πλαίσια καταπολέμησης της οικονομικής διαφθοράς.
Ο Καναδάς και η Νότια Κορέα υστερούν κατά πολύ από όλες τις υυπόλοιπες χώρες της G-20, επισημαίνεται.
Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα των «Panama Papers» είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2016, έπειτα από διαρροή στην υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Mossak Fonseca, στον Παναμά.
Ο Mossack Fonseca λειτούργησε σε φορολογικούς παραδείσους στην Ελβετία, την Κύπρο και, κυρίως, στην Καραϊβική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Το ΕΣΥ αντέχει -Η Ελλάδα θα σωθεί με γενναίες αποφάσεις

To Eθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αντέχει παρά την μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο...

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της...

Alpha Bank: Κέρδη 130,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Alpha Bank για το 9μηνο του 2020. Κέρδη μετά...

Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για κάθε ασθενή ίσχυσαν και στον Αρχιεπίσκοπο

«Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο χορηγήθηκε και χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία που ακολουθείται για τους προσβληθέντες από κορωνοϊό ασθενείς αυτής της ηλικίας με το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!