Αρχική Κοινωνία Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο...

Σε ρυθμούς Καρναβαλιού “κινείται” η Πάτρα – Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)

Mε πανηγυρικό τρόπο και σε ατμόσφαιρα γενικής ευθυμίας έγινε η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχείο Πατρών σηματοδοτώντας την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου. Σε καρναβαλικούς εορταστικούς ρυθμούς συντονίστηκε η πόλη από το πρωί του Σαββάτου με την πομπή του μουσικού άρματος και του τελάλη, που με τον γνωστό περιπαιχτικό του τρόπο μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα ο τελάλης, πλαισιωμένος από τη συνοδεία του (πρόεδρος, μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», μέλη της Γνωμοδοτικής και του Πατρινού Καρναβαλιού και καρναβαλιστές) ξεκίνησε από την πλατεία Συμμάχων και ακολουθώντας τη διαδρομή: Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο.

Παράλληλα η εντυπωσιακή ομάδα κρουστών Swingueira από τις 12 το μεσημέρι έκανε άνω κάτω το κέντρο της πόλης με τους εκκωφαντικούς ρυθμούς της, ενώ έφτασε στο Δημαρχείο, δίνοντας τον δυναμικό καρναβαλικό τόνο.

Τους καρναβαλιστές επισκέπτες υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Kατερίνα Γεροπαναγιώτη, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Όλοι μαζί για την Πάτρα» Βίβιαν Σαμούρη κ.α.

 

Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)

Το καρναβαλικό λάβαρο, σύμφωνα με το έθιμο, παραδόθηκε στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο. Οι κανταδόροι «Santa Maura» του Συλλόγου Λευκάδιων Πάτρας «Η Φανερωμένη» στην είσοδο του Δημαρχείου άφησαν το χαρακτηριστικό ίχνος τους με μια παρλάτα, που αφιέρωσαν και παρουσίασαν στον Δήμαρχο αποδίδοντάς την με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο. Οι στίχοι ήταν εναρμονισμένοι στην επικαιρότητα αλλά και στη διαχρονία του αποκριάτικου πνεύματος και η μουσική βασίστηκε στο γνωστό τραγούδι «Γειά σου χαρά σου Βενετιά»:

«Γεια και χαρά σου Δήμαρχε, Γεια και χαρά και πάλι,

Οι Αγιομαυρίτες είναι εδώ, Σε αυτό το καρναβάλι.

Δεν θα σε σατιρίσουμε, Θα δείξουμε ευγένεια,

Εσύ που έχεις τα μαλλιά θε να χεις και τα χτένια.

Το σήκωσες πολύ ψηλά, Έδωσες την σκυτάλη,

Ελάβαμε το μήνυμα, αρχίζει καρναβάλι.

Ξεφάντωσε  μαζί με μας, στα όπισθεν τις έγνοιες,

Του δήμου τα προβλήματα, τα λόγια τις δυσμένειες.

Ν’ αρχίσουν τα Μπουρμπούλια μας, Τα ντόμινα τα μαύρα,

Να γίνει το ανακάτωμα, το χάλια, Μάλλια, μπάλλια.

Μα κι ο κρυμμένος θησαυρός, εφέτος θα προβάλει,

Όλους τους καρναβαλιστές, στο τρέξιμο θα βάλει.

Να φύγουν από την σκέψη μας, χρέη και αφραγκία,

Ένφια φόροι δάνεια, Άπληστη εφορία.

Οι εκλογές να φτάνουνε, ο Λούης δεν σε πιανει,

Φωτιά μες στα μπατζάκια σου,  μα ποιος να σε προφτάνει.

Οι υποψήφιοι πολλοί, μεγάλη η αντάρα,

Εχε τα μάτια σου ανοιχτά, και διώξε την λαχτάρα.

Μαύρες οι νύχτες ή λευκές, τίποτα δεν μας σώνει,

Το βρακοζώνι σφίγγεται, Ο τζίρος  χαμηλώνει.

Μάσκες πολλές κυκλοφορούν, ολοχρονίς λυπάμαι,

Η μπέσα το φιλότιμο, κατά διαόλου πάνε.

Γι’  αυτό λοιπόν μην αγνοείς, τα λόγια τα δικά μας,

Πολλές αλήθειες κρύβουνε, τα καρναβαλικά μας.

Κονδύλια μας χρειάζονται, δεν σώνουν Ευχολόγια,

Του δήμου οι ανάγκες είναι πολλές, μη μένουμε στα λόγια .

Της θάλασσας τα μέτωπα, το τραίνο  το υπόγειο,

Οι δρόμοι , τα σκουπίδια μας, να χουν τον πρώτο λόγο..

Ευχόμαστε η Αποκριά, να χει καλοκαίρια,

Μακριά από Τηλέμαχο, Σοφία, Υπατία.

Να’ μαστε πάλι άδω μαζί, του χρόνου τέτοια μέρα,

Ειρήνη, υγεία και χαρά, σ’ όλης της γης την σφαίρα.

Καλή Αποκριά…Καλό Καρναβάλι!»

 

Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)

Η επίκαιρη καρναβαλική παρλάτα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Δήμαρχο και τους παρευρισκόμενους.

Στην παράδοση του λαβάρου μέλη της Δημοτικής Μουσικής παιάνισαν γνωστά αποκριάτικα τραγούδια και σκοπούς, ενώ η παραδοσιακή γλυκιά πινελιά της σοκολάτας συνόδευσε την παράδοση του λαβάρου μέσω σοκολατορίψεων από τον Δήμαρχο, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς και μέλη των συλλόγων των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες».

Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 θα παραμείνει αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι τη λήξη της καρναβαλικής περιόδου, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου.

 

Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)Σε ρυθμούς Καρναβαλιού "κινείται" η Πάτρα - Παραδόθηκε το λάβαρο στο Δημαρχείο (φωτο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κομισιόν: Η Ελλάδα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις δαπάνες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, τα κράτη μέλη έχουν επιταχύνει τις επενδύσεις τους το 2020 κατά 70...

Μενδώνη: Καμία απόπειρα συγκάλυψης – Αναγνωρίζω το λάθος μου στην συνέντευξη τύπου

Στη Βουλή ήρθε ξανά η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου. Η κυρία Μενδώνη...

ΔιαΝΕΟσις : 13 προτάσεις για ένα καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο μετά την πανδημία

Δέσμη μέτρων με στόχο την προσαρμογή του ελληνικού συστήματος καινοτομίας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία προτείνει μελέτη του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» ...

O Μητσοτάκης «έδειξε» παράταση lockdown ως τις 15 Μαρτίου – Προσπάθεια δύο εβδομάδων για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς

Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!