Αρχική Διάφορα Σε ποιον χορηγούσαν το αξίωμα του στρατηγού οι αρχαίοι μας πρόγονοι;

Σε ποιον χορηγούσαν το αξίωμα του στρατηγού οι αρχαίοι μας πρόγονοι;

Στην Ελλάδα, το αξίωμα του στρατηγού το έδιναν στους ανωτάτους άρχοντες που ασκούσαν στρατιωτική και, καμιά φορά, πολιτική εξουσία. Στην Αθήνα υπήρχαν από το 501 π.Χ. δέκα στρατηγοί. Ο καθένας διοικούσε το σώμα των οπλιτών της φυλής του, υπό την ανωτάτη ηγεσία του πολεμάρχου. Αλλά ένας πολέμαρχος που εκλεγόταν με κλήρο (όπως γινόταν μετά το 487 π.Χ.) δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση του αρχιστρατήγου, γι’ αυτό έγινε κάποια μεταρρύθμιση με την οποία η εξουσία μεταφέρθηκε στους δέκα στρατηγούς, που τώρα εκλέγονταν απ’ όλο το λαό, συνήθως ένας από κάθε μια από τις δέκα φυλές της περιοχής των Αθηνών!

ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι στην Ελλάδα, το αξίωμα του στρατηγού το έδιναν στους ανωτάτους άρχοντες που ασκούσαν στρατιωτική και, καμιά φορά, πολιτική εξουσία. Στην Αθήνα υπήρχαν από το 501 π.Χ. δέκα στρατηγοί. Ο καθένας διοικούσε το σώμα των οπλιτών της φυλής του, υπό την ανωτάτη ηγεσία του πολεμάρχου.

Αλλά ένας πολέμαρχος που εκλεγόταν με κλήρο (όπως γινόταν μετά το 487 π.Χ.) δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση του αρχιστρατήγου, γι’ αυτό έγινε κάποια μεταρρύθμιση με την οποία η εξουσία μεταφέρθηκε στους δέκα στρατηγούς, που τώρα εκλέγονταν απ’ όλο το λαό, συνήθως ένας από κάθε μια από τις δέκα φυλές της περιοχής των Αθηνών.

Η διοίκηση του σώματος των οπλιτών δόθηκε στους ταξιάρχους. Κάθε στρατηγός ασκούσε την υπέρτατη αυτή εξουσία διαδοχικά, δηλαδή μια μέρα στις δέκα. Αλλά αυτό το σύστημα δεν ήταν πολύ αποδοτικό στον πόλεμο, και έτσι, αργότερα, όταν γινόταν εκστρατεία, ο λαός αποφάσιζε και ονόμαζε το στρατηγό που θα αναλάμβανε την αρχιστρατηγία.

Τον 5ο αιώνα το συμβούλιο των στρατηγών αποτελούσε ένα σημαντικό διοικητικό συμβούλιο, που αποφάσιζε για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., ο θεσμός τροποποιήθηκε με την καθιέρωση δύο ειδών στρατηγών: 1) στρατηγός δέκατος, ένα είδος προέδρου του συμβουλίου των στρατηγών, που δεν εκλεγόταν όπως οι άλλοι εννέα από την κάθε φυλή, αλλά από όλες τις φυλές μαζί.

Ο πρώτος που είναι γνωστό ότι κατείχε αυτή τη θέση ήταν ο Περικλής, μολονότι μπορεί να την είχε προηγουμένως και ο Κίμων, 2) στρατηγός αυτοκράτορας (στρατηγός με πλήρεις εξουσίες), που του ανέθεταν ολόκληρη την εξουσία του στρατιωτικού νόμου. Ο Περικλής φαίνεται πως είχε αυτή την εξουσία το 431. Ο Αλκιβιάδης είχε την ίδια θέση μαζί με τον Λάμαχο και τον Νικία το 415 και μόνος του τον Ιούνιο του 407 π.Χ. (Βλέπε εγκυκλοπαίδεια «Δομή»)

Αν έλθουμε στο σήμερα, θα δούμε ότι ο στρατηγός είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού και, σε κάποιες χώρες, της πολεμικής αεροπορίας και των πεζοναυτών. Είναι ο ανώτατος βαθμός που συναντάται στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς. Ο στρατηγός είναι επιφορτισμένος με την ηγεσία ολόκληρου του στρατεύματος της χώρας και λαμβάνει σειρά αποφάσεων που μπορεί να έχουν μικρό ή και μεγάλο αντίκτυπο στις ένοπλες δυνάμεις. Οι αντίστοιχοι ανώτατοι βαθμοί στο Πολεμικό Ναυτικό είναι ο Ναύαρχος και στην Πολεμική Αεροπορία ο Πτέραρχος.

Ο Στρατηγός όπως ο Ναύαρχος και ο Πτέραρχος όμως δεν είναι μόνο βαθμός αλλά και τίτλος. Αυτό ισχύει σε όλες τις Χώρες και γι’ αυτό Στρατηγός προσαγορεύεται κάθε Υποστράτηγος και Αντιστράτηγος όταν δεν είναι Αρχηγός ή Υπαρχηγός. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα π.χ. ΗΠΑ Στρατηγός προσαγορεύεται και ο Ταξίαρχος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αν και είναι ο μόνος που μπορεί να έχει το βαθμό δεν προσαγορεύεται Στρατηγός αλλά με τη φράση “κ. Αρχηγέ”.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δωρεά 10 σκαφών στο Λιμενικό από την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά δέκα εξελιγμένων ταχυπλόων περιπολικών σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα από την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς...

Επίσκεψη Ζόραν Ζάεφ στο ΕΒΕΑ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου...

Τι αλλάζει στην εστίαση με την άρση του lockdown – Τι ισχύει για πελάτες και προσωπικό

Με ωράριο λειτουργίας από τις 5 το πρωί έως και ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και με τις απαραίτητες αποστάσεις θα λειτουργούν...

Σκυλακάκης: Στόχος η απορρόφηση 7,9 δισ. ευρώ φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα από το Σχέδιο Ανάκαμψης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!