Αρχική Διάφορα Σε ποιον χορηγούσαν το αξίωμα του στρατηγού οι αρχαίοι μας πρόγονοι;

Σε ποιον χορηγούσαν το αξίωμα του στρατηγού οι αρχαίοι μας πρόγονοι;

Στην Ελλάδα, το αξίωμα του στρατηγού το έδιναν στους ανωτάτους άρχοντες που ασκούσαν στρατιωτική και, καμιά φορά, πολιτική εξουσία. Στην Αθήνα υπήρχαν από το 501 π.Χ. δέκα στρατηγοί. Ο καθένας διοικούσε το σώμα των οπλιτών της φυλής του, υπό την ανωτάτη ηγεσία του πολεμάρχου. Αλλά ένας πολέμαρχος που εκλεγόταν με κλήρο (όπως γινόταν μετά το 487 π.Χ.) δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση του αρχιστρατήγου, γι’ αυτό έγινε κάποια μεταρρύθμιση με την οποία η εξουσία μεταφέρθηκε στους δέκα στρατηγούς, που τώρα εκλέγονταν απ’ όλο το λαό, συνήθως ένας από κάθε μια από τις δέκα φυλές της περιοχής των Αθηνών!

ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι στην Ελλάδα, το αξίωμα του στρατηγού το έδιναν στους ανωτάτους άρχοντες που ασκούσαν στρατιωτική και, καμιά φορά, πολιτική εξουσία. Στην Αθήνα υπήρχαν από το 501 π.Χ. δέκα στρατηγοί. Ο καθένας διοικούσε το σώμα των οπλιτών της φυλής του, υπό την ανωτάτη ηγεσία του πολεμάρχου.

Αλλά ένας πολέμαρχος που εκλεγόταν με κλήρο (όπως γινόταν μετά το 487 π.Χ.) δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση του αρχιστρατήγου, γι’ αυτό έγινε κάποια μεταρρύθμιση με την οποία η εξουσία μεταφέρθηκε στους δέκα στρατηγούς, που τώρα εκλέγονταν απ’ όλο το λαό, συνήθως ένας από κάθε μια από τις δέκα φυλές της περιοχής των Αθηνών.

Η διοίκηση του σώματος των οπλιτών δόθηκε στους ταξιάρχους. Κάθε στρατηγός ασκούσε την υπέρτατη αυτή εξουσία διαδοχικά, δηλαδή μια μέρα στις δέκα. Αλλά αυτό το σύστημα δεν ήταν πολύ αποδοτικό στον πόλεμο, και έτσι, αργότερα, όταν γινόταν εκστρατεία, ο λαός αποφάσιζε και ονόμαζε το στρατηγό που θα αναλάμβανε την αρχιστρατηγία.

Τον 5ο αιώνα το συμβούλιο των στρατηγών αποτελούσε ένα σημαντικό διοικητικό συμβούλιο, που αποφάσιζε για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., ο θεσμός τροποποιήθηκε με την καθιέρωση δύο ειδών στρατηγών: 1) στρατηγός δέκατος, ένα είδος προέδρου του συμβουλίου των στρατηγών, που δεν εκλεγόταν όπως οι άλλοι εννέα από την κάθε φυλή, αλλά από όλες τις φυλές μαζί.

Ο πρώτος που είναι γνωστό ότι κατείχε αυτή τη θέση ήταν ο Περικλής, μολονότι μπορεί να την είχε προηγουμένως και ο Κίμων, 2) στρατηγός αυτοκράτορας (στρατηγός με πλήρεις εξουσίες), που του ανέθεταν ολόκληρη την εξουσία του στρατιωτικού νόμου. Ο Περικλής φαίνεται πως είχε αυτή την εξουσία το 431. Ο Αλκιβιάδης είχε την ίδια θέση μαζί με τον Λάμαχο και τον Νικία το 415 και μόνος του τον Ιούνιο του 407 π.Χ. (Βλέπε εγκυκλοπαίδεια «Δομή»)

Αν έλθουμε στο σήμερα, θα δούμε ότι ο στρατηγός είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού και, σε κάποιες χώρες, της πολεμικής αεροπορίας και των πεζοναυτών. Είναι ο ανώτατος βαθμός που συναντάται στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς. Ο στρατηγός είναι επιφορτισμένος με την ηγεσία ολόκληρου του στρατεύματος της χώρας και λαμβάνει σειρά αποφάσεων που μπορεί να έχουν μικρό ή και μεγάλο αντίκτυπο στις ένοπλες δυνάμεις. Οι αντίστοιχοι ανώτατοι βαθμοί στο Πολεμικό Ναυτικό είναι ο Ναύαρχος και στην Πολεμική Αεροπορία ο Πτέραρχος.

Ο Στρατηγός όπως ο Ναύαρχος και ο Πτέραρχος όμως δεν είναι μόνο βαθμός αλλά και τίτλος. Αυτό ισχύει σε όλες τις Χώρες και γι’ αυτό Στρατηγός προσαγορεύεται κάθε Υποστράτηγος και Αντιστράτηγος όταν δεν είναι Αρχηγός ή Υπαρχηγός. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα π.χ. ΗΠΑ Στρατηγός προσαγορεύεται και ο Ταξίαρχος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αν και είναι ο μόνος που μπορεί να έχει το βαθμό δεν προσαγορεύεται Στρατηγός αλλά με τη φράση “κ. Αρχηγέ”.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα ηγεσίας για Ν. Ανδρουλάκη – «Mάχη για τη 2η θέση» Παπανδρέου-Λοβέρδου

Ευρύ προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνει η ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο 74,88% της Επικράτειας. Στις κάλπες είχαμε αθρόα συμμετοχή-ρεκόρ 270.000 περίπου πολιτών. Mε ενσωματωμένο το 74,88% των ψήφων (το 80,38% των εκλογικών κέντρων) ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 37,33% (74.405 ψήφοι). Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,72% (55.241) και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,76% (51.352). Έπονται οι Παύλος Χρηστίδης με 3,23% (6.437), Χάρης Καστανίδης με 3,13% (6.229), και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,83% (5.649). 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επί του 15% των ψηφοδελτίων

Έσπασε κάθε ρεκόρ η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 15% των ψήφων, οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν:
  • Νίκος Ανδρουλάκης:     40,11%
  • Γιώργος Παπανδρέου:  26,78%
  • Ανδρέας Λοβέρδος:      24,13%
  • Χάρης Καστανίδης:         3,63%
  • Παύλος Χρηστίδης:         3,21%
  • Παύλος Γερουλάνος:       2,13%

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο Χρ. Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Αύριο το μεσημέρι, ο υπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μετα

Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ τη Δευτέρα στην Αθήνα λόγω της επετείου δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προγραμματίσει η Τροχαία για τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών, που έχουν εξαγγελθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, από την ΓΑΔΑ έχουν σχεδιαστεί μέτρα για το ενδεχόμενο επεισοδίων, τα οποία θα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα με τα μέτρα για το Πολυτεχνείο. Ειδικότερα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο, με την εντολή η παρουσία τους να είναι διακριτική και να μην απαντούν σε προκλήσεις, αλλά να επέμβου

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!