του Γιώργου Ροδάκογλου
Πόρτες σπασμένες, διάδρομοι κατεστραμμένοι , σκουριασμένα σίδερα και σάπια σανίδια στο χώρο παρατήρησης συνθέτουν την εικόνα εγκατάλειψης του σπηλαίου Πόζαρ, λίγα μόλις μέτρα από τις πηγές των ιαματικών νερών.

Ο φόβος είναι απλά ένας απαισιόδοξος φίλος. Δε χρειάζεται να τον «διώξεις», αρκεί σε κάποια «δεν» που σου λέει, εσύ να τα δεις σαν πρόκληση. Με αυτές τις σκέψεις μπήκαμε μέσα στο σπήλαιο.

Παντού επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Οι κόρες των ματιών μας ορθάνοιχτες αποτυπώνονται στη φωτογραφία. Σταλακτίτες σε μια αρμονία σχημάτων. Η υγρασία έντονη ενώ από ψηλά πέφτουν πάνω μας σταγόνες νερού. Σε άλλα σημεία ηχούν με αντίλαλο.
Τα σανίδια στη εξέδρα παρατήρησης του σπηλαίου έχουν σαπίσει ενώ τα καρφιά βγήκαν έξω. Πατάμε αργά και σταθερά για να δούμε όσο πιο κάτω μπορούμε το βάθος της σπηλιά.

Βγάζουμε σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Μια σειρά από ερωτήματα έρχονται στο μυαλό μας και δεν αφορούν μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το Δήμο Αλμωπίας με βασικότερο, τι κάνουν όλοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα της διάλυσης του σπηλαίου;

Στην περιοχή των Λουτρών βρίσκετε ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάθρο 50μ. και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πρίν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας. Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού.

Υπάρχουν στοιχεία για την ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου από εργαλεία και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα εποχή. Σημαντικά ευρήματα έχουν βρεθεί, ανάμεσα τους, ένας ανθρώπινος σκελετός άγνωστης ηλικίας, τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας URSUS CT. ARCTOS ηλικίας 10.000 χρόνων.

Η αρκούδα των σπηλαίων ήταν στην… καλύτερή της φάση και πέρασε άλλα 30.000 χρόνια -μια που εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια- σε ένα ιδανικό γι αυτή περιβάλλον στην Αρκουδοσπηλιά, μια από τις σημαντικότερες με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.
Εδώ και 16 χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξάγει την παλαιοντολογική ανασκαφή υπό την καθοδήγηση της παλαιοντολόγου, επίκουρης καθηγήτριας, Ευαγγελίας Τσουκαλά.

Ευρήματα και απολιθώματα 15.000 τον αριθμό, έχουν ανακαλυφθεί μετά απο επιστημονικές έρευνες σε έξι από τις 20 σπηλιές, που προς το παρόν έχουν εξερευνηθεί, σε διάφορα βάθη, μέσα στη σπηλιά. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από τις καφέ αρκούδες των σπηλαίων που εύρισκαν ιδανικό περιβάλλον για την διαβίωσή και την αναπαραγωγή τους.

Δόντια και οστά στην πλειοψηφία τους είναι τα δείγματα την ύπαρξης της URSUS CT. ARCTOS. Επίσης βρέθηκαν οστό από λεοπάρδαλη, ύαινα και αλεπού. Πολλά απο τα σπήλαια, δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί.
Με το Μίλτο Βαλκάνη ανηφορίζουμε για το δεύτερο σπήλαιο που ψάχνουμε . Τα σημάδια στα δένδρα μας οδηγούν. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν φτάνοντας στην κορυφή του βουνού .Έχουμε ήδη τις πρώτες απώλειες δυνάμεων….Ακολουθούν πονοκέφαλος και πυρετός….

Αποστολή Τhousandnews.gr
Γιώργος Ροδάκογλου – Μίλτος Βαλκάνης

ΠΗΓΗ
Click to enlarge image IMG_1234.JPGClick to enlarge image IMG_1246.JPG
Click to enlarge image IMG_1262aa.jpgClick to enlarge image IMG_1267.JPG

Click to enlarge image IMG_1268.JPGClick to enlarge image s4.jpg